Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ștefan Augustin Doinaș ( 26 aprilie 1922 - 25 mai 2002 ) și Irinel Liciu ( 1928 - 26 mai 2002 ) poveste de dragoste

Ștefan Augustin Doinaș a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din perioadei comuniste, viața sa fiind marcată de controverse politice. Totuși, povestea de dragoste pe care a trăit-o cu soția sa, Irinel Liciu, a rămas pe veci întipărită în amintirile oamenilor.

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu s-au cunoscut în 1950, în București, când el era un poet necunoscut, originar din Arad, iar ea era vedeta Bucureștiului, balerină la Operă. Irinel Liciu avea studii făcute la Moscova și Leningrad.

Ștefan Augustin Doinaș și-a întâlnit sufletul pereche pe vremea când stătea în gazdă la un balerin. O perioadă bună a privit-o pe scena Operei pe grațioasa balerină și a făcut o obsesie pentru ea. Pe bună dreptate, ea era considerată Femeia fatală a Bucureștiului'. Dar, la scurt timp s-a îndrăgostit iremediabil de talentatul poet, reamintește fanatik.ro.

La începutul anului 1957, Doinaș era condamnat la închisoare politică pentru că nu a denunțat un coleg de la revista 'Teatru, care vorbea despre extinderea revoluției maghiare și în România. Doinaș a fost eliberat în februarie 1958. La vremea respectivă se spunea că eliberarea sa ar fi avut legătură cu Irinel Liciu, prietenă cu fiicele lui Gheorghiu Dej.

Stelian Tănase, cu binecunoscutul stil eseistic din care transpare sinceritatea și autenticitatea emoției vii, notează într-o fișă de roman pentru „Partida de vânatoare', apărut în 2018, la Editura Vremea, despre amintirile care îl leagă de Ștefan Augustin Doinaș:

„Știam ceva despre povestea de dragoste trăită alături de Irinel Liciu, balerină cunoscută. O dată i-am zărit împreună. În anii 90, ea venise să-l ia de la Senat, să meargă într-o vizită. Știam că erau împreună din anii 50, de fapt, de o viață. Impresionant, într-o lume plină de superficialitate în sentimente și în care poveștile de iubire se destramă atât de repede. Asta se întîmplă pentru că fiecare se iubește pe sine, nu pe celălalt. Cuplul lor a rezistat decenii. A durat până la moarte„.

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu s-au iubit timp de 42 de ani. Ea îl adora, iar el o iubea enorm, însă nu suficient încât să-și astâmpăre slăbiciunea pentru femei. Irinel Liciu a fost de multe ori în pragul de a-l părăsi, dar dragostea uriașă pe care i-o purta a împiedicat-o.

Ștefan Augustin Doinaș știa cum să o împace. Îi scria soției sale o poezie să o îmbuneze iar ea uita de greșelile lui.

„Ani de zile, după căsătorie, am fost prinț consort. Nevastă-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerină la Opera din București, pur și simplu m-a întreținut. Am trăit pe spinarea ei.

Aveam interdicție de a publica și toate ușile îmi erau închise. Mergeam să îmi aștept soția la Operă, după repetiții, iar portarul mă striga ‘domnul Irinel, a declarat regretatul poet într-un interviu.
Irinel Liciu l-a urmat, în moarte, pe iubitul ei soț, Ștefan Augustin Doinaș

Pe data de 25 mai 2002, poetul Ștefan Augustin Doinaș de 80 de ani a murit pe masa de operație, în urma unui infarct. Acesta se lupta de ani buni cu o boală cruntă.

O zi mai târziu, soția sa, care avea 74 de ani a realizat că viața nu mai are rost fără el. S-a îmbrăcat frumos, s-a machiat și s-a așezat la biroul lui Ștefan Augustin Doinaș.

A scris câteva cuvinte pe o foaie de hârtie, care au rămas în memoria tuturor. 'Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide'.

Apoi, Irinel Liciu a luat un pumn de somnifere și a plecat să îi fie alături celui care i-a fost alături aproape jumătate de veac.

Poeta Constanța Buzea povestea la acel moment: I-am văzut, pentru prima oară, pe Irinel Liciu și pe Ștefan Augustin Doinaș, împreună mergând pe Edgar Quinet, acum aproape 40 de ani. Se țineau de braț, ca o singură ființă, tăcuți trecând printre studenții care se aflau în acel moment la intrarea de la Filologie. Eram studentă în primul an, și m-a umplut de uimire și încântare apariția perechii (celebre) atât de aproape de mine, înaintând pe trotuarul atât de îngust. Am recunoscut-o pe ea, apoi m-am interesat în jur cine era bărbatul tandru care o însoțea pe celebra balerină, și o purta cu sine evident fericit.

Atunci nu mi s-a dat un răspuns, colegii, nu știau, ca și mine, pe ce lume ne aflăm. Am dedus mai târziu, când mi-am venit lent în fire, citind și auzind despre biografia poetului. Fapt este că i-am văzut pe stradă în chiar anul în care lui Doinaș, după o detenție de un an de zile (1958), închis pe temeiuri politice, i se permitea, în 1963, să-și reia, după șase ani de interdicție, activitatea publicistică…

Erau tineri și ei, și senzația că iubirea lor îi făcea suav indestructibili, pentru totdeauna, așa cum se țineau strâns de braț și înaintând într-o cadență parcă de dans nepământean, nemaispunându-și cuvinte până, depășind grupul nostru gălăgios, și-au reluat conversația întreruptă sau au continuat să tacă… Domnul meu, și Dumnezeul meu, odihnește-i în pace, căci mult s-au iubit, și iartă-i ei greșeala de a nu te fi putut urma pe Tine, în dreptele Tale porunci…'

Și Stelian Tănase a notat câteva rânduri despre finalul tragic al poveștii de dragoste dintre Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu:

„Cam la zece ani de cînd îi întâlnisem în Piața Palatului, Ștefan Augustin Doinaș a murit. Abia împlinise 80 de ani, era 25 mai 2002. S-a întîmplat la spitalul Fundeni. Fusese operat de cancer de dr. Irinel Popescu, dar inima lui nu a rezistat. Doctorul a sunat-o pe Irinel Liciu, i-a dat trista veste, a invitat-o la spital să își vadă soțul și pentru îndeplinirea unor formalități. Ceea ce s-a și întîmplat. Apoi Irinel Liciu s-a întors acasă, a scris o scrisoare de adio și a luat somnifere. Nu s-a mai trezit niciodată. Așa se sfârșea o mare și extrem de rară poveste de dragoste„.

Cei doi soți au fost decorați post-mortem. Doinaș, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Mare Cruce, și Irinel, cu Ordinul Național Serviciul Credincioșilor. Au fost coborâți împreună în mormântul de la Bellu.

După impresionanta poveste de dragoste și moarte împărtășită de ei, pentru prima dată în istorie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut o excepție canonică. Acesta a dat dezlegare ca Irinel Liciu să fie înmormântată creștinește, în pământ sfințit, chiar dacă și-a pus capăt zilelor.




Dumitru Constantin    4/27/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian