Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Muntele Athos

Tradiția athonită spune că zona cunoscută acum sub numele de Colciu (Kaletzi) a fost cândva un schit, întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, în apropierea Mănăstirii Vatopedi, pe coasta de est a Peninsulei Athos.

Aici, în jurul bisericii centrale și a turnului de apărare, s-au construit până la zece chilii.
Printre acestea se află și Chilia românească a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, situată la câteva sute de metri de turn, la o altitudine de aproape 200 de metri și la 15-20 de minute de malul mării.


Conform unei tradiții vechi, locul a fost ales printr-o minune săvârșită de Sfântul Gheorghe, cunoscută ca Minunea cu turcul. Un nobil turc, navigând cu corabia în apropierea coastei estice a Athosului, a fost surprins de o furtună puternică.
În apropierea malului mării, între Colciu și Mănăstirea Pantocrator, se găsește un loc cunoscut de pescari sub numele de Pirgaki, unde valurile au săpat un mic golf între stâncile imense. Într-o noapte, corabia cu vele a turcului a ajuns aici, iar vântul sufla cu putere dinspre larg. Nobilul turc, temându-se că va naufragia pe stânci, și-a pierdut orice speranță de scăpare.
Cu toate acestea, în disperare, și-a adus aminte de un sfânt al creștinilor și a cerut ajutorul, strigând: „Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, ajută-mă să scap de această primejdie!".

În mod miraculos, Sfântul i-a oferit ajutorul. Dimineața, când a văzut lumina zilei și pericolul în care fusese, turcul a hotărât să ridice un proschinitar în onoarea Sfântului Gheorghe, salvatorul său, chiar în locul unde se află acum biserica chiliei.

Mai târziu, călugării au ridicat un paraclis închinat sfântului, iar în jurul acestuia s-a dezvoltat prima comunitate monahală. Biserica actuală conține o placă de marmură din secolul al XVII-lea care amintește de ctitorii Galaction și Ambrozie.

În jurul anului 1880, un monah de la o chilie vecină a venit și a refăcut parțial Chilia „Sfântul Gheorghe”, datorită condițiilor mai bune de viață și disponibilității de apă. După el, au venit și alți monahi români, contribuind la înflorirea chiliei.

Mai târziu, chilia a devenit loc de pelerinaj pentru toţi cei dornici să primească un cuvânt de folos de la părintele Dionisie Ignat († 11 mai 2004), ajuns unul dintre cei mai experimentaţi părinţi athoniţi din acea vreme.


Trinitas

Trinitas    4/23/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian