Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
“Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor”.

Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Etnografie, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române, organizează marți, 23 aprilie 2024, ora 11.00, la Secția de Etnografie – Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16, vernisajul expoziției temporare “Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor”.

Expoziția este centrată pe un meșteșug care, deși considerat prohibit la un moment dat, s-a remarcat și s-a impus ca unul dintre genurile cele mai realizate ale artei noastre populare. Prezent în întreg spațiul balcanic și chiar european, meșteșugul încondeierii ouălor a devenit, la români, un meșteșug perfecționat, grație priceperii, talentului, motivelor ornamentale și materialelor folosite de meșterii populari.

Simbol al renașterii, al reînnoirii și al revitalizării, ouăle încondeiate sunt reprezentări ale imaginației și cugetării creatorilor populari care au reușit să transpună în operele lor credințele și superstițiile comunităților tradiționale, viziunea acestora despre lume și univers. Exprimate în adevărate opere de artă, colecțiile de ouă încondeiate semnifică aportul multor generații la prezervarea culturii tradiționale, marcând totodată un element de originalitate și creativitate specifice fiecărei zone geografice în parte.

Expoziția aduce în atenția publicului o colecție impresionantă de ouă încondeiate din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, cu piese datate 1934-1938 și până în prezent, din toate zonele și subzonele Olteniei: satul Valea Ursului, com. Vlădești-Vâlcea, ouă încondeiate de Andrei Povarangiu și Costică Dinu, olari; în satul Priporu, com. Vlădești, jud. Vâlcea, Dumitru Șchiopu a început să încondeize ouă din 1950; tot din satul Priporu, alt meșter încondeietor a fost Gheorghe Gologan; în satul Dobridor, Dolj, Asineta Gâscan a încondeiat ouă, continuând îndeletnicirea practicată de bunica sa, Asineta Guță; alte sate unde s-au încondeiat ouă în Dolj și care au reprezentare în cadrul expoziției sunt Drănic și Valea Stanciului, din Dolj; centrul ceramic Oboga-Olt a avut și are o bogată reprezentare la nivelul încondeiatului ouălor.

Dată fiind bogăția de reprezentări a acestui meșteșug și continuitatea practicării în Olt, la Oboga, Româna, Balș etc., în expoziție sunt valorificate ouă încondeiate atât de meșteri încondeietori care și-au atestat, cronologic, măiestria artei lor, precum: Constantin Diaconeasa, Tudor Diaconeasa, fiul acestuia, Nicu Vlad, Matei Marin, Petre Ciobanu, cât și de nume cu recunoaștere la nivel național, precum: Daniela Vlad, Costinel Beșteleu, Ionuț Vlad și mulți alții.

Publicul va putea admira așadar ouă aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – Colecțiile C.S. Nicolăescu-Plopșor, Aman, Vincenz, Mircea Gagiu, Asineta Gâscan, dar și din colecția privată a lui Ciurea Valeru. Discursul expozițional este întregit de mostre creative aparținând unor tineri încondeietori de ouă din jud. Olt, prin aportul lui Ciurea Valeru, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, colecționar de imagini-document și susținător pasionat al meșteșugurilor practicate în rigorile tradiției, prin a cărui bunăvoință prezentăm la Craiova.

Participanților le este astfel oferită posibilitatea de a contempla elementele de creație, stil și autenticitate folosite la tehnica încondeierii ouălor. Evenimentul este completat cu informații și imagini ale unor simboluri și ornamente care se regăsesc pe ouăle încondeiate din Oltenia, specialiștii încadrând tematic meșteșugul încondeiatului ciclului pascal, așa cum se derula în satul tradițional, oferind repere etnografice inedite, cuprinse într-un album editat cu prilejul acestui eveniment, publicație coordonată de Anca Ceaușescu și Roxana Deca.

Expoziția este organizată în cadrul unui program amplu de promovare și prezervare a unor elemente de patrimoniu cultural imaterial intrate în registrul național de elemente vii de patrimoniu, demers bazat pe o strânsă colaborare inter-instituțională între Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române și Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Etnografie, responsabili proiect: Anca Ceaușescu și Roxana Deca.

Supusă transformărilor firești cauzate de trecerea timpului, identitatea națională și regională manifestată, printre altele, și prin simbolistica ouălor încondeiate este una aparte și merită să fie făcută vizibilă întregii comunități.




Muzeul Olteniei Craiova    4/21/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian