Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Aritmii - Emoții de aprilie

Iubesc deplin luna aprilie, capricioasă, nehotărâtă, gălăgioasă și în același timp monotonă, îmbufnată și plictisitoare cu ploile fără sfârșit, înfloritoare și plină de speranță, în cele din urmă. Adolescența însăși. Între răzbătătorul Mărțișor și plenarul Florar, Prier e fluid, feminin, teluric și plin de vitalitate. Se dezvăluie ca un timp al metamorfozelor, al evenimentelor sacre, al vânturilor prielnice, al contradicțiilor, carnavalesc pe alocuri, un timp al trudei pământului, al curățeniei, al răbdării de a pune temelii, de a aștepta cu încredere. E poate timpul cel mai evident al încordării dintre văzut și nevăzut, dintre predeterminat și asumat, dintre moarte și viață.

Nu e cale de mijloc. Simt profund, emoțional extremele în vremea aceasta, urmând simbolic calea naturală a seminței care moare pentru a rodi și drumul spiritual al misterului pascal, al morții și învierii lui Hristos. Inevitabil, îmi pun ciclic întrebările fundamentale despre destin, credință, despre semnificația întâlnirilor vieții, despre rosturi, iubire, despre calitatea trecerii prin lumea aceasta, despre ce va mai fi. Răgazurile interogative sunt subiectiv legate de faptul că în fiecare aprilie ”primesc în dar”, asemeni copacilor, un nou ”inel” și atunci răscolesc instinctiv în mine să văd ce se mai întâmplă cu giuvaierurile de prin sertarele inimii.

Da, m-am rostogolit în lume în ultimele suflări de aprilie, printre și din florile și ploile lui. Îmi place să mă privesc așa, deschizând ochii în splendorile primăverii, o creangă firavă în livada lumii. O estetizată, eufemistică ontogeneză solară conștient construită peste o realitate înnorată, purtând undeva în adâncuri dorul după o tânără femeie necunoscută, prinsă în epoca fricii, fără opțiuni. O simt în mine fără să înțeleg cum. Îmi imaginez că pe oriunde a purtat-o viața, pentru un moment, unul singur din an, suntem împreună și ne privim una pe alta ca într-o oglindă a iertării și înțelegerii, lăsând secretele la locul lor. Trăiesc cu o umbră de regret, dar nu în tristețe, doar sunt învăluită până azi de o profundă, protectivă, infinită iubire maternă.

Aprilie a devenit mai apoi un un spațiu al afinităților sufletești, al întâlnirilor necesare, al trecerilor fără întoarcere, un calendar plin de aniversări și comemorări, de amintiri și admirații pentru atâția oameni dragi care și-au lăsat urmele pașilor în existența mea.

Prima iubire, de pildă. De neuitat. Un Poet, neliric, postmodern, ce purta poezia și literatura pe post de inimă. Le-a iubit mai mult decât pe mine, dar pe atunci și eu iubeam mai mult Ideea de el. Am fost însă împreună o întreagă primăvară studențească, suficient să mă cunosc iubind, ascultând, înțelegând pe și prin altcineva nemaiîntâlnit și nemaiîntâlnibil. Dacă nu mi-a chiar zdrobit inima la despărțire, a făcut-o când, într-un alt început de aprilie, se despărțea nedrept cu totul de lumea aceasta, părăsind-o fără a fi împlinit măcar jumătate de veac. Inima ce a continuat să se dăruiască poeziei, culturii, universității cedase de preaplin. Nu ne-am revăzut niciodată, și am fost doar o clipă unul în viața celuilalt, dar va rămâne pentru totdeauna în mine ca o scânteie a tinereții.

Îmi crește emoția de a-mi vedea profesorii apropiați surprinzător uniți într-un cerc aniversar de aprilie, evocarea lor dând formării și profesiilor mele o realitate ce părea pierdută. Profesorul A. Scorobete, calm și cu umor, m-a îndrumat în ce a fost experiența mea de profesoară. Mi-a devenit prieten și sfătuitor în momente tulburi ori entuziaste, un martor compasiv, părintesc al începutului vieții mele pe propriile picioare. Profesoara T. Slama-Cazacu - mentora mea în lumea științifică interdisciplinară și aplicată a psiholingvisticii și nu numai - m-a ajutat să pun bazele devenirii mele de cercetător și chiar dacă visele acelea nu s-au împlinit, rigoarea pregătirii și depășirea limitelor de atunci îmi folosesc până azi. Profesorul D. Urițescu m-a păstrat în limba română și în domeniul filologic în străinătatea (lingvistică a) emigrației, insuflând în juru-i și în mine pasiune, temeritate, rafinament, optimism ce nu se vor șterge vreodată. Au fost toate întâlniri providențiale cu oameni excepționali, șanse pe care le privesc cu reverență și recunoștință, ferestre ce rămân mereu deschise în aerul primăvăratic.

În ultimă instanță, se pare că în fiecare aprilie îmi înfig rădăcinile tot mai adânc în pământul fertil al memoriei, îmbrățișând cu ele frumusețile trecute, crescând din și peste ele pe cele prezente. Mă adâncesc un moment în tăcerea reculegerii a ceea ce am trăit deja ca să pot merge zâmbind mai departe. Călătoresc prin esența schimbătoare a primăverii mereu ușor alta decât ieri. Întineresc peste tinerețea trecută, iubesc mai profund și mai onest dincolo de iubirea rămasă în urmă, devin tot mai mult eu însămi, peste tot ce am fost înainte.

Lăcrămioara Varga Oprea
Toronto





Lăcrămioara Varga Oprea    4/18/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian