Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dan S. Hanganu, arhitect canadian născut în România

Dan S. Hanganu, CM OQ ( 1939 – 2017) a fost un arhitect canadian născut în Romănia. Stabilit în Montreal, Quebec, el a fost arhitectul unor clădiri representative din Quebec ca de exemplu noua aripă a muzeului Theatre de Nouveau Monde, clădirea HEC din Montréal, sala de concerte din Rimouski, școala de design UQAM și căteva clădiri de folosință mixtă comerciale-rezidențiale și clădiri din Montreal, din Europa și Asia.
Hanganu a primit un număr impresionant de premii ca de exmplu Ordinul Canadei, premiul Governatorului General și i s-a acordat medalia de aur RAIC în 2008.
Dan Hanganu a murit în data de 5 octombrie 2017 la Montreal.

Studii

În 1961 Dan Hanganu a absolvit Institutul de arhitectură Ion Mincu din București și a sosit în Canada în anul 1970.
Onoruri
Dan Hanganu a primit Ordre national du Québec și a devenit ofițer în anul 2005; a primit Doctorat honoris causa en architecture de la Université Laval din Québec (2004); Premiul “Prix Carrière Sam-Lapointe” de la Institutul de Design din Montréal (2004); Doctorat honoris causa în arhitectură de la Universitatea din București (2003); is-a acordat distincția Omul anului - de la Board of Trade of Metropolitan Montreal (1998) și premiul “Prix Paul-Émile Borduas” (1992).

A primit peste 50 de premii în arhitectură, multe de la Institutul de Arhitectură Regal din Canada, Ordre des architectes du Québec (OAQ) și institute de salvare a arhitecturii cum sunt “Sauvons Montréal”.

Cele mai importante clădiri ale sale sunt muzeul “Pointe-à-Callière”, teatrul Théâtre du Nouveau Monde, biserica Saint-Benoît-du-Lac, pavilionul de design UQAM, studioul vestitei companii Cirque du Soleil, clădirea HEC Montréal, Centrul de Arte Juliette-Lassotel Godin, Arhivele Centrale din Montréal, biserica anglicană din Lévis, Centrul de Arte Rimouski și zona rezidențială din Val de l’Anse.

A participat la competiția pentru Muzeul Canadian pentru Drepturile Omului din Winnipeg la care au fost chemați 30 dintre architecții cei mai importanți cum sunt Rem Koolhaas, Frank Gehry, Zaha Hadid și alții. Grupul Hanganu ARCOP a fost unul dintre cei trei finaliști în competiție, iar în final a căștigat arhitectul american Antoine Predock.

I s-a acordat medalia de aur RAIC ca recunoaștere a contribuțiilor importante în arhitectură canadiană care este onorul cea mai important în arhitectură din Canada. Acesta se acorda celor a căror lucrări sunt excepționale în design și în practica arhitecturii; sau ale căror lucrări sunt legate de arhitectură sau care au dovedit excelență în cercetare și învățămănt.

În anul2009 a devenit membru al Ordinului Canadei "pentru contribuțiiile sale ca renumit arhitect internațional, ca profesor și ca mentor". In anul 2005, a fost devenit ofițer al Ordinului Național din Quebec.
În anul 2016, Dan Hanganu a devenit cetățean de onoare al orașului său Iași.






rubrica de Dana Mateescu




rubrica de Dana Mateescu     4/4/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian