Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Victoria Simonei este una a Romaniei

Simona Halep revine in tenis. Dupa ce la 7 octombrie 2022, Simona a fost suspendata pentru presupus dopaj cu roxadustat, Curtea de Arbitraj Sportiv a decis in unanimitate pe 5 martie 2024 ca acuzatia nu este coerenta cu faptele. Sportiva a fost eliberata de povara acuzatiei de dopaj si implicit ea poate juca. Dupa un chin de doi ani, Simona va participa ca "wild card" la turneul din Miami. Nu numai pentru Simona, dar si pentru Romania, asta este una dintre cele mai bune vesti ale anului.
Au curs tone de cerneala mediatica in tara, si in lumea tenisului, despre cazul Simonei. Jucatoarea a sustinut permanent ca nu s-a dopat iar substanta a fost din nefericire in produsele pe care nutritionista sportiva le-a recomandat. O firma obscura Candiana
de produse sportive se face vinovata de contaminare. Nici Simona, nici echipa ei de la acea vreme, nu au stiut ca exista o sansa de contaminare cu o substanta interzisa.
Chiar daca e greu de evaluat viitoarea pefromata a Simonei dupa o pauza de doi ani, decizia CAS are o semnificatie uriasa pentru Simona si, implicit, pentru Romania.
Iata argumentele care sustin aceasta idee. In primal rand, Simona a fost recunoscuta global prin modestie si efort sportiv. Ea nu a abut o evolutie meteorica castignad spectaculos un grand slam ca adolescenta. Ea a ajuns numarul 1 mondial in tenisul feminin intre 2017 si 2019, cand deja avea 26 de ani. Cele doua mari trofee- Wimbledon and Ronald Garros - au intrat in palmaresul ei in 2019 si 2018, la ani de maturitate sportiva. Nimic nu a venit pe tava Simonei la noroc. Mult efort, modestie si integritate. Acestea au fost marele ei resurse. Ea a primit respect in lume si in presa sportiva pentru determinare si model de munca nu numai pentru talent. Ultimul titlu sportiv, castigat la Toronto (turneul Rogers Cup care are acum alt nume) de Simona in august 2022, a venit sa confirme talentul si determinarea Simonei. Asadar, pentru ea decizia CSA nu este numai una de reparatie sportiva, cu mai ales morala. Acest lucru este esential - indiferent daca Simona va reveni sau nu la forma sportiva din anii de glorie - pentru ca repara tezaurul ei de moralitate pe care si-a construit cariera. Ca in multi alte cazuri, multi au scris enormitati si neadevaruri despre Simona. Timp de doi ani, ea a mentinut dorinta ca adevarul sa triumfe si a navigat cu durere o etapa de iad in viata ei. Pentru asta, merita la fel de mult respect ca cel castigat prin tenis.
In al doilea rand, Romania are nevoie de adevar si moralitate, de modele viabile. Scriam despre acest lucru in august 2022, dupa meciul Simonei cu Maia Hadad la Toronto. Zeci de romani au mers la acel meci si, de fapt, la toate evenimentele sportive la care Simona a participat in Canada. Reperele de moralitate sunt esentiale. Ca si cele de efort si determinare. Pentru toti romanii, dar in mod special pentru tineri. Doar ca simply simplu exemplu, recent, la simularea examenului de class 8 a in Romania, peste jumatate dintre elevii participanti nu au luat peste nota 5 la matematica. Cum progreseaza o tara cu analfabetism? Pentru ca rata de cunostinte in matematica si abilitatea de a citi sunt indicatori pentru viitor progres. Prin model exemplar, sportivii pot stimula generatii intregi. Este o speranta, nu o predictie, dar ce altceva a mai ramas? Modele vizibile- televiziune, utube- sunt in mare parte invalide moral si inepte intelectual. Acestea sunt insa primele surse de inspiratie pentru tinerii care petrec peste 70% din timp online. Tara are nevoie reala de modele. Iata de ce victoria Simonei este una pentru tara.


Luiza Mureseanu
Toronto

Luiza Mureseanu    3/13/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian