Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
EuroFest – Mardi Gras/Carnival, in Vancouver

Intr-o atmosfera deosebita si o organizare de exceptie, in prezenta a peste 150 de persoane care apreciaza frumosul si eleganta, EuroFest BC Society a organizat un eveniment special pentru strangere de fonduri: Veniti sa sarbatorim Mardi Gras/Carnival cu mancare europeana autentica, parada mastilor, muzica live si activitati variate pentru cei mici si cei mari !
Mentionez ca primul Festival European din BC- Vancouver a avut loc in anul 1998.
In acest an, Romania a participat alaturi de alte 8 state europene si toate incasarile primite vor sustine EuroFest BC Society care promoveaza cultura si traditia europeana in Canada BC.

La acest eveniment interesant care s-a desfasurat sambata, 3 februarie 2024, intre orele 18:00 -23.00 la Slovenian Society, am retrait atmosfera balurilor de odinioara, totodata a fost un mod de a spune adio iernii si bun venit primaverii!
Mardi Gras (engleza: Fat Tuesday) sau Lasatul secului este o perioada de carnavaluri si petreceri, sarbatorita in mod traditional intre Boboteaza si Miercurea Cenusii, prima zi a Postului Mare, reflectand obiceiurile ultimei nopti in care se mananca alimente bogate in grasimi, inainte de inceperea Postului Pastelui.
La ora 18:00, dupa intonarea imnului Canadei, s-a dat semnalul de inceput al primului Bal Mascat, pe care organizatorii vor sa-l transforme intr-o traditie anuala.
Doamna Kecia Boecking (Germania), Presedinta EuroFest, a deschis evenimentul prezentand oaspetii de onoare invitati la festival: Peter Julian membru PM, Primarul orasului Burnaby Mike Hurley, Consilier Burnaby, Pietro Calendino, Consulul General al Romaniei, Gabriel Rotaru, consulul Sloveniei, consulul Bulgariei, reprezentantul nativilor Donald MacKenzie si alti oficiali.

Asadar, suntem in carnaval si incercam sa coloram cu roz orizontul de plumb al vietii de zi cu zi. Purtam masca in fiecare zi, aratandu-ne altfel decat suntem si de aceea, in aceasta noapte inecam amarul altor multe zile si nopti si ne pomenim apoi cu adevarat bine dispusi. Vinul, muzica, dansul indeplinesc minunea! Vivat, viata frumoasa!
Pentru ca organizatorii au asigurat ca nu va lipsi nimic din atmosfera unui bal mascat, in afara de dansurile traditionale, de delicatese culinare si muzica, in aceasta seara am avut ocazia sa descoperim regi, regine, ducese, cavaleri, printese si alte personaje de poveste (in viata reala oameni normali) care au petrecut, timp de 5 ore, intr-o atmosfera plina de culoare, eleganta si, desigur, mister.
Programul serii a cuprins o bogata paleta de activitati: licitatie, tombola, muzica live, dansuri din diferite zone ale tarilor prezente, activitati pentru copii cu fabricarea de masti si parada mastilor pe ritmuri muzicale.
Petrecerile mascate au farmec irezistibil datorita mastilor colorate si stralucitoare, cat si costumele care dau unicitate. Fie frumoase si elegante, fie bizare si ciudate, pentru cele mai spectaculoase masti, votate de spectatori, s-au acordat cinci premii surpriza.

Amuzanta a fost performanta europeana traditionala, din Bulgaria, numita „Kuker”.
Acesti kukeri poarta masti din lemn sculptat cu chipuri de fiare si pasari, atarnand clopotei grei de cupru sau bronz in jurul taliei, al caror zgomot are menirea sa alunge iarna si spiritele rele ale anului trecut.
Romania a fost reprezentata de Grupul „Tezaur Romanesc” care prin programul artistic de folclor autentic, cantec, joc si port popular a adus inima si frumosul Romaniei in Canada. In aceasta seara, Grupul format din doamnele: Roxana Ralea, Dana Coman, Manuela Dragan si Madalina Moldoveanu, alaturi de doamna Maria Marcu care este fondatoarea Grupului, a cucerit publicul prin performantele remarcabile dar mai ales prin normalitate si voiosie. Muzica in general, si folclorul romanesc in special, a avut puterea magica care a facut ca oamenii sa vibreze sentimental in acelasi mod atunci cand s-au prins in Hora Moldoveneasca.
Apoi..... daca vorbim despre mancarea europeana autentica, fara sa fiu partinitoare, cele 400 de sarmale cu mamaliguta, care au fost pregatite de doamnele Roxana Ralea, Maria Marcu si Dana Coman, au avut mare cautare si zeci de pofticiosi si-au indreptat pasii catre barul romanesc. In afara de bucatele traditionale au fost oferite si donatii de bani si munca din partea unor romani din comunitate carora le suntem recunoscatori pentru faptele lor generoase si le multumim din suflet.
Cu aceasta ocazie aducem recunostinta noastra doamnei Roxana Ralea pentru implicare ei in viata comunitatii, pentru ca isi dedica timpul si energia sa munceasca in slujba comunitatii fara a astepta o recompensa. Este un adevarat roman care nu se decize de tara si care crede cu tarie in promovarea cu intelepciune a Romaniei in Canada. Totodata este director in bordul de directori ai EuroFest.

Datorita implicarii ei in sustinerea si desfasurarea acestui festival, alaturi de Grupul Tezaur Romanesc, am avut bucuria de a privi tricolorul nostru alaturi de drapelele celorlalte 8 tari europene care au participat la festival. Multumim mult, Roxana!
Frumosul eveniment a fost preluat cu profesionalism si daruire de postul local ROMPOST TV – realizatoarea Adelia Suvagau care a reusit sa surprinda principalele momente ale acestui eveniment si s-a aflat ca de obicei, in mijlocul celor din comunitate, asa cum a procedat de-a lungul anilor.

Chiar daca romanii din diaspora traiesc cu sufletul prins intre doua lumi, cu doua case in inima, cu dorul de acolo unde si-au lasat amintirile, cu siguranta ca participarea a celor peste 30 de romani la acest carnaval, le-a creat amintiri de neuitat.
Fie ca este vorba de o experienta senzoriala intensa, fie atmosfera eleganta, fie ritmurile de polca si valsuri nemuritoare, fie emotii si ocheade sfioase, ori vesminte de sarbatoare, carnavalul ne va ramane in minte ca un moment special si unic in viata, eveniment pe care-l vom astepta cu nerabdare an de an.

Dorina Cornelia Aldea-Vancouver

N.O.
Vezi imagini la rubrica - Evenimente culturale

Dorina Cornelia Aldea-    2/8/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian