Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Unirea de la Alba Iulia a fost facuta si in America

In luna iunie a anului 1917, sosea in America reprezentant diplomatic al Romaniei,Dr, C.Angelescu.
La cateva saptamani dupa aceea a sosit acolo si o delegatie a romanilor, condusa de Vasile Lucaciu si Vasile Stoica.
Incepea astfel conjugarea eforturilor comunitatilor romanilor de peste ocean si a fratilor lor din Romania in vederea realizarii dezideratului national al romanilor din toate provinciile istorice ale acestora.
Toti acesti romani stabiliti in SUA, sau proaspat veniti, au intreprins numeroase actiuni de tot felul, avand drept scop informarea, in diverse modalitati, a tuturor americanilor, oameni de rand sau guvernanti, despre aspiratiile nationale ale intregului popor roman.

Astfel, de exemplu, in vara si inceputul toamnei 1917, au avut loc, in mai multe orase de pe coasta de Est, o serie de intruniri publice pentru afirmarea idealurilor nationale. Mai tarziu au fost organizate uniri, respectiv 24 Ianuarie. In final, astfel de actiuni, de masa au fost organizate in nu mai putin de 12 centre cu populatie romaneasca.
In istoria romanilor plecati in diaspora, mai ales in randurile celor plecati peste ocean, biserica a jucat si de altfel continua sa joace un rol esential.

Peste ocean, biserica ortodoxa romana, dar si sora ei, biserica unita greco-catolica, au jucat un rol extrem de insemnat. Romanii din tara extracarpatica, treceau, la inceputul anului 1918, prin imprejurari dramatice in conditiile ocuparii celei mai mari parti a tinuturilor natale de catre Puterile Centrale, si a complicatiilor deosebite provocate de lovitura de stat bolsevica.

In acest context, Uniunea Societatilor Romanesti din America a publicat, la 1 martie 1918, “apelul catre romanii din SUA si Canada”, in care se arata:
“Niciodata nu am avut o misiune mai mare si mai hotaratoare ca in momentul de fata.
Cu totii intr-un gand si cuget, din toate puterile si mijloacele noastre, cu tot ce ni se va cere: viata, avere, sangele nostru si banul nostru, sa venim in ajutorul fratilor nostrii de acasa...”
Unul din actele cele mai importante ale romanilor americani a fost atunci crearea si unirea Eposcopiei Ortodoxe Romane din America de Nord cu Mitropolia de la Bucuresti.

La 22 februarie 1918, conducatorii din Canada si SUA a 22 de parohii ortodoxe, intruniti la Youngstown, statul Ohio, au decis creearea unei episcopii romanesti supusa mitropolitului primat de la Bucuresti, pana cand se va reglementa si situatia ortodocsilor romani din Transilvania.
Tot atunci si acolo, s-a hotarat convocarea unei adunari nationale a tuturor romanilor nord-americani, in scopul afirmarii unirii tuturor romanilor si a solicitarii interventiei americane in acest sens.
Putina vreme mai tarziu, la 9 martie, s-a desfasurat prima sedinta a unei adunari nationale a emigratiei romanesti din SUA si Canada.

La aceasta adunare au participat si reprezentantii delegatiei oficiale a statului roman.
In numele celor 150.000 de romani, asa cum suna textul declaratiei, s-a depus adeziunea, respectiv juramant de credinta, pentru Romania [n sunetele cantecului “Desteapta-te romane”. De fapt la aceasta adunare din 9-10 martie 1918, reprezentantii romanilor din America,covarsitor transilvaneni, au precedat cu aproape noua luni actul istoric de la Alba Iulia, prin decizia lor de a se uni cu “tara”.
Dupa adoptarea deciziei de creeare a episcopiei romanesti, ei au trimis presedintelui american W.Wilson urmatoarea telegrama:

”150.000 de romani americani de credinta greco-ortodoxa, originari din Transilvania si Ungaria, infiinteza astazi [n adunarea lor generala o Episcopie romano-ortodoxa in Statele Unite si rupand astfel ultimele legaturi cu Ungaria si guvernul sau, care vreme de zece secole i-au oprimat, i-au silit sa-si paraseasca casele si sa pribegeasca in lumea larga, doresc sa exprime excelentei voastre adanca recunostinta si loialitate a lor fata de aceasta mare tara a libertatii. Ei primesc cu mandrie vestea ca un numar din fii si fratii lor s-au [nrolat voluntari in Franta. Ei promit din nou excelentei voastre ca vor face toate jertfele de sange si materiale de care aceasta tara va avea nevoie de ei in acest razboi pentru libertatea intregii lumi si isi exprima convingerea nestramutata ca, prin sacrificiul armatelor americane si aliate, natiunile mici vor fi eliberate, iar cele patru milioane de romani transilvaneni, aflati astazi sub opresiune maghiara, vor fi lilberi si uniti cu Regatul Romaniei”.

In cursul anului 1918 au avut loc numeroase actiuni in vederea realizarii unitatii nationale. S-au manifestat acei romani americani in cele mai deverse feluri in vederea unitatii romanesti.Astfel, de exemplu, in statul Indiana a fost creat clubul Nicolae Iorga, ce s-a adresat presedintelui W.Wilson in cauza romaneasca.

In vara anului 1918 intr-o sedinta speciala, de la 5 iulie, s-a infiintat “Liga Nationala Romana”,ce grupa reprezentanti a nu mai putin de 182 organizatii si parohii romano-americane, si care ulterior s-a unificat cu “Comitetul National Roman” din America.
Presedinte al acestei forme organizate a romanilor americani, a fost ales Vasile Stoica. S-a desfasurat atunci o intensa activitate ce a avut un rol esential in castigarea simpatiei si mai ales a sprijinului diplomatic american, in recuno-asterea actelor plebiscitare, ce au dus la creearea Romaniei Mari.
Ca urmarea a unor astfel de actiuni, practic, autoritatile americane, au recunoscut chiar Romania Mare, [n octombrie 1918, inainte chiar de creearea efectiva a acesteia.

Astfel de exemplu, la 26 octombrie 1918, in aceeasi sala si la aceeasi masa unde se semnase in anul 1776 ”Declaratia de independenta “ a SUA, reprezentantii romanilor au semnat o similara declaratie de independenta, ce a acut un mare rasunet in randurile tuturor americanilor, a presei si a opiniei publice.
De astfel, aceasta a precedat intr-un anume fel, actul oficial de pest o luna de unire de la Alba Iulia.
A fost inca un efort si o dovada, ca romanii de peste ocean, au actionat si au fost alaturi de cei din tara mama.

Din “Diaspora Romaneasca, pagini de istorie” de Gheorghe Zbuchea si Cezar Dobre

Cezar Dobre
Cezar Dobre     12/5/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian