Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Subiectiv - De la tăieturi din ziare la adevăr

Jurnalele pe care obișnuiam să le primesc acasă datorită abonamentelor nu mai există și e păcat, că datorită tăieturilor din ziare puteam toarce ghemotoace de idei care puse la olaltă umpleau paginile articolelor mele din Observatorul. Dar cum ziarele tipărite au devenit o raritate (scumpă pentru unii), noutățile care apar instantaneu pe internet nu se mai pot decupa, și nu-i nimeni care să-mi amintească ce subiecte erau mai interesante și trebuie comentate. Memorie mai am, nu zic nu, dar fără un fapt scris negru pe alb cine-și mai amintește precis și în detaliu despre ce a fost vorba puțin timp în urmă. Asta e situația de astăzi.

Dar privind în urmă, văd că s-au adunat un maldăr serios de articole care mi-au fost tipărite în diverse publicații și în mod special în Observatorul, revista care de peste un sfert de secol îndeplinește misiunea informării cititorilor români din Canada și de pretutindeni, despre problemele emigrației românești, noutăți și mai ales despre limba și cultura noastră. Pentru aceasta, datorez domnului Puiu Dumitru Popescu și a soției sale Anca, cele mai sincere mulțumiri și adâncă recunoștință pentru munca lor de redactare a uneia dintre cele mai căutate reviste ale diasporei Române care a găzduit articolele mele și, a adunat în jurul dânșilor colaboratori care în scrierile lor au înălțat prestigiul acestei publicații la valoare din prezent.

Citind multe dintre aceste articole din maldărul celor aproape două decenii de activitate, am fost surprins să descopăr cât de multe fapte și întâmplări date uitării au prins viață și odată cu ea, pe lângă faptul istoric de document reportat, am avut plăcerea să constat că nimic din cele scrise de mine nu a fost dezmințit de evenimentele care au urmat. Privind mai atent întregul material, am ajuns la concluzia ca au oglindind diversele perioade de îndoială, căutare și speranță care au făcut să ne încruntăm sprâncenele ani în urmă, ar fi păcat să se piardă uitate într-un sertar sau date la gunoi. Poate cineva, mai devreme sau mai târziu va găsii lucruri interesante în aceste articole și în lipsa altor documente, unele idei vor deschide calea spre o mai adâncă cercetare. Gândind că o carte este cel mai important mijloc de păstrare a unor scrieri, socotesc că și aceste articole merită să fie tipărite într-un volum. Astfel a luat ființă o nouă carte întitulată „Disecarea timpului prezent” în curs de tipărire.

Am scris, se pare, multe lucruri frumoase pentru care am fost felicitat de prieteni și cunoscuți, unii chiar au și scris câteva articole încurajatoare privind creația mea. Dar după recitirea articolelor din volumul amintit, am impresia că ele dezvăluie ca nici o altă lucrare cine sunt, ce simt, ideile, aspirațiile și reacția cu care răspund la fiecare dintre evenimentele trăite. Este aportul cetățenesc al scriitorului ancorat în viața zilnică și de aceea cred că am făcut un lucru important.
Așa cum vedem că și astăzi omenirea se află într-un moment de imprevizibilă cotitură care potențial ar putea declanșa cel mai cumplit război avut vreodată pe fața pământului. Poate că e prea târziu ca să ne punem cenușă în cap pentru că nu am dat atenție la timpul cuvenit să analizăm ce se întâmplă în societate și în școli. Am pierdut hățurile din mână, cum s-ar spune, și, acum ne aflăm în fața unei lumi divizate între două concepții opozite: ceea a părinților și cea a copiilor.

Am fost și noi tineri cândva, dar am fost orientați spre idealuri care chiar dacă nu au putut fi atinse, ne-au călăuzit pe drumuri luminate de simțul datoriei și al nobleței. Am dus pe umerii noștri sarcini mai grele decât credeam că am fost capabili s-o facem, am clădit o lume frumoasă și îndestulătoare și am zis că ne-am făcut datoria. Nu ne-am făcut-o! Ocupați cu ce aveam de îndeplinit, am uitat de copiii noștri.
Astăzi acești copii care se bucură de privilegiile lumii create de părinții lor, sunt lipsiți de idealuri și din această cauză s-au blazat; n-au cunoscut munca și din această cauză nu cunosc bucuria unei reușite și, având tot ce le trebuie de-a gata, nimic nu-i tentează. Hainele decente ale părinților sunt înlocuite de ei cu cele găunoase; purtarea decentă a părinților este înlocuită astăzi cu goliciunea trupească expusă public și chiar limbajul cu clarul ei înțeles, este schimbat la nerecunoaștere. Dar impactul cel mai antagonic cu cei din generațiile trecute se află în sfera gândirii. Capetele lor îmbuibate de pe băncile școlilor cu idei potrivnice perceptelor părinților lor, i-au îndepărtat așa de mult de cei care le-au dat viață că e greu de întrevăzut o apropiere.

Copii noștri apar pe străzi cu steaguri și placarde hărțuindu-se cu autoritățile alături de teroriștii și susținătorii lor pentru cauze despre care ei nu știu nimic. Pentru că sunt dezorientați, au devenit pradă ușoară unor ideologii anarhiste, nefiind capabili să distingă între adevăr și minciună. Pentru că sunt ancorați permanent pe mesajele electronice cu care media strunește la unison viziunile unilaterale ale unei păți ale societății, copii noștri au devenit robii instrucțiunilor primite de la ei. Au devenit partea din gloata care împânzește străzi și orașe, dau foc la mașini și magazine, rup, distrug și comit diferite crime. Ei nu știu ceva mai bun de făcut și copiază ce văd că fac alții. Ei nu au alt îndreptar și ascultă și dau crezare la tot ce li se spune de inși a căror motive ei nu le cunosc. Moralitatea lor fiind aproape inexistentă, comit fapte imorale și antisociale. Pentru că noi nu ne-am făcut datoria de părinți când trebuia să ne-o facem, privim acum cu dezgust ce am reușit.

Măcar în acest al 11-lea ceas, când de pe băncile grădinițelor se încearcă coruperea copiilor, trebuie să dăm atenție celor care vor cu orice preț să distrugă ce încă nu s-a dărâmat.

David Kimel
noiembrie, 2023
Toronto








David Kimel    11/9/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian