Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Radio România 95

România aniversează 95 de ani de când intră în casele ascultătorilor, aproape un secol de când prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente. La 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societății de Difuziune Radiotelefonică, instituție cunoscută în prezent sub numele de brand Radio România.

Ca o concretizare a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul și compozitorul Mihail Jora a înființat în același an 1928 Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, care sărbătorește așadar aceeași frumoasă vârstă.

În acest an, concertul aniversar prezentat de Orchestra Națională Radio va avea loc vineri, pe 3 noiembrie 2023, de la 19.00, la Sala Radio, și îl va avea ca solist pe apreciatul violonist Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Ceaikovski. Celebra lucrare a reprezentat sursa de inspirație a peliculei cinematografice Concertul (2009), în regia lui Radu Mihăileanu.

Concertul aniversar va fi dirijat de muzicianul britanic Rumon Gamba. Seara se va deschide cu Preludiu simfonic de Ion Dumitrescu și se va încheia cu Simfonia nr. 6, „Pastorala” de Beethoven, partitură ce redă dragostea compozitorului pentru natură, pentru lungile plimbări la țară, departe de viața citadină a Vienei în care și-a petrecut aproape întreaga existență.

Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, Rumon Gamba a colaborat cu celebra BBC Philharmonic (ca dirijor asistent și ulterior ca dirijor asociat). Activitatea sa se derulează cu precădere în țările nordice, unde astăzi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu – Finlanda.

Editura Casa Radio celebrează Ziua Radioului prin două momente speciale ce vor avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza și la finalul acestui eveniment. În pauza concertului, vor fi prezentate publicului două albume recent apărute ce ilustrează, muzical, trecutul și prezentul artistic al instituției: Mihail Jora – Muzică de balet, CD dedicat primului director muzical al Radiodifuziunii Române, Alexandru Tomescu – vioara Stradivarius Elder-Voicu și Sînziana Mircea – pian. Beethoven, Brahms, Enescu. Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România;

Lansarea celor două albume va avea loc cu participarea pianistei Ilinca Dumitrescu, o ferventă promotoare a creației lui Mihail Jora, și a solistului serii, violonistul Alexandru Tomescu. Cei doi muzicieni vor oferi apoi publicului, la finalul concertului, o sesiune de autografe, pe albumele lansate.

Concertul va fi transmis live pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical și live, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – și în librăriile Cărturești.

Comunicat al Radio România
Comunicat al Radio România    11/3/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian