Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ciclul comunitati din Toronto : Diwali sarbatoarea luminilor

Toronto este un oras multicultural. Ai ocazia sa calatoresti fara sa te misti din loc si sa iei contact cu alte comunitati ale lumii.

Pe 9 noiembrie se sarbatoreste festivalul luminilor al indienilor din India. Ne-am hotarit sa participam si noi la acest festival. Avem un templu foarte aproape de noi.

Sarbatoarea se numeste Diwali. Este asa numita sarbatoare a luminii. Lumina simbolizeaza infringerea binelui asupra raului.

Diwali provine de la cuvintul sanscrit Deepvali care inseamna sir de lumini.

Diwali are mai multe semnificatii. Prima este cea de sarbatorire a regelui Rama care se intoarce in regatul indian de nord Avadha. Cetatenii aprind lumanari in asteptarea printului care a reusit sa il infringa pe Ramana, raul.

Data in care incepe Diwali este foarte importanta dat fiind ca a fost stabilita de regele Vikram care a reusit sa ii infringa pe Huni si in felul acesta a putut pastra India.

Diwali sarbatoreste de asemeni 3 zeite: Lakshimi, Kali si Saraswati. Prima este zeita abundentei, a doua mentine ce bogatii avem iar ultima este zeita inteligentei care nu poate fii luata de la tine si care infringe intotdeauna forta bruta.

Urmatoarea zi dupa Diwali incepe Noul An Indian, este ziua recoltei.

Festivalul noului an dureaza pentru 12 zile.

Diwali este o sarbatoare in care familiile isi decoreaza casele si pregatesc dulciuri speciale. Cumpara artificii si dupa-amiaza dedica o rugaciune speciala –Pooja. Prietenii se viziteaza intre ei si isi ofera mici cadouri.

Am parcat langa templu si am vazut statuia a lui Mahatma Ghandi, faimosul om politic care a reusit miscari sociale prin “civil desobediance”- nesupunere civica. Prin metode non-violente a reusit sa elibereze tara de englezi.

Am intrat in templu. Ca si la musulmani si asa cum se spune si in Biblie cand pasesti intr-un loc sfant trebuie sa te descalti de sandale, deci ne-am lasat si noi papucii la intrare.

In templu erau cateva zeitati care aveau altare separate. Fiecare depunea ofrande de fructe si petale de flori. Am intrebat pe cineva de acolo ce reprezenta un elefant care era in prim plan. Ne-a spus ca este Ghanesh adica una din reprezentarile lui Dumnezeu. In conceptia indienilor Dumnezeu are multiple forme nu are sex, nu are miros etc.

Jos era o sala culturala unde se servea mancare cu acompaniament de muzica Indiana. Am gustat si noi samosa, curry, dulciuri. Erau foarte bune si toate erau din vegetale pentru ca ei nu maininca carne. Foarte multe mancaruri sunt din naut.

Tot in acest templu este muzeul religiei Hindu care se deschisese de curand. Este o religie foarte veche. Cu 10,000 de ani inainte de Hristos, a aparut aceasta religie care se mai numeste si Brahmanism. Ea considera ca exista mai multe Chakra adica locuri in corp care sunt associate cu un animal si cu o functie a organismului. Cu cat este o treapta mai inalta cu atat Chakhra are mai multe petale la floarea de lotus. Cea mai inalta Chakhra este cand ajungi sa iti stapinesti mintea si trupul. Aceasta avea simbolul lui Dumnezeu care poarta numele de Om. Iata asemanarea cu crestinismul care foloseste “de la alfa la omega” adica de la cel mai simplu la complicat care este Dumnezeu si omega. Alpha este prima litera din alphabetul grecesc si este corespunzatoare lui A.

Cu 7000 de ani I.H. intr-o pestera spune legenda, zeul a spus sotiei sale secretul imortalitatii. Acolo s-a gasit un lingham. Imortalitatea este asigurata prin reproducere sexuala.

In templele indiene acesta este adorat ca un simbol al lui Dumnezeu nemuritor.

Cu 3000 ani I.H. a aparut un cod de legi dupa care trebuie sa se comporte oamenii. Acesta este scris pe treptele de intrare la templu:

Sa nu ranesti pe nimeni
Sa nu minti
Sa nu poftesti
Sa nu furi
Sa fii cumpatat
Sa nu vorbesti lucruri urite
Sa il iubesti pe Dumnezeu

Iata o alta asemanare cu cele “10 porunci”din Biblie.

Religia ajunsese intr-un impas. Unii hindusi incepeau sa aduca sacrificii animale si chiar omenesti lui Dumnezeu. De aceea Buddha care s-a nascut la granita intre Nepal si India, fiul unui print, a introdus un alt concept spiritual. Budhistii nu cred intr-o divinitate. Ei cred ca prin exercitii spirituale poti sa ajungi la perfectiune si sa treci in Nirvana care este paradisul. Trebuie sa ajungi sa te autostapinesti si sa iubesti toate fiintele. Ura se poate vindeca numai cu dragoste. Nimeni nu poate sa faca pe altul sa se schimbe ci numai pe sine insusi.

In anii 1000 AD incep sa se construiasca templele indiene. Ele sunt foarte incarcate cu zei si simboluri si sunt impresionante ca volum de munca si grija pentru detaliu. In virful templului este o camera fara ferestre unde omul trebuie sa intre si sa vada numai intuneric. Acolo preotul iti pune camfor sa arda si nu vezi nimic. In acea liniste si intunecime poti sa il descoperi pe Dumnezeu si sa incepi dialogul cu divinitatea pentru ca nu mai esti distras de lucrurile omenesti.Intr-o alta camera erau diferite statuete din lemn. Ele reprezentau diferiti zei. Una era asa numita trinitate. Reprezenta pe BRAHMA, VISHNU SI SIVA. Brahama este creatorul, Vishna este cel care mentine si Siva este cel care distruge. Indieni cred ca lumea are cicluri de creatie si distrugere. Daca ne uitam la marile imperii este adevarat. Totul ajunge la un apogeu dupa care se distruge. Imperiul egiptean, roman, macedonean, otoman,englez, rusesc si acum american.

Siva este mereu reprezentat ca un om cu mai multe brate. El are o toba intr-una din maini si focul intr-alta. Focul este cel distrugator dar dupa el incepe sa creasca ceva nou.
Hindusii folosesc de asemeni MANTRA. Acesta este o rugaciune care repetata mereu are puterea sa te faca sa ajungi sa comunici cu Dumnezeu.

De asemeni erau mentionate VEDA. Acestea sint transmise pe cale orala din generatie in generatie. De aceea invatatorii erau respectati pentru ca ei prin cunostinte pe care la stapanesc reprezinta de fapt divinitatea.
Scria acolo ca numarul zero este mentionat in scrierile sanscrite. De la ei a fost preluat de arabi si a fost transmis la noi mai apoi.
Sanscrita este o limba foarte evoluata. Are zeci de cuvinte care inseamna pamint, apa si ploaie.

Indienii au o forma de medicina straveche numita Ayruveda si aratau acolo vechi instrumente medicale.
Yoga sunt exercitii care practicate care pot elibera energia negativa din locul respectiv al corpului.

Am ramas impresionati de acest muzeu. Acum am inteles de ce Mircea Eliade a studiat in India si de ce pina la urma a scris “Istoria religiilor”.rubrica de Dana Mateescu
rubrica de Dana Mateescu    11/3/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian