Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Regina Maria a României , nãscutã la 29 octombrie – o personalitate de exceptie a istoriei nationale

La data de 29 octombrie 2023 se implinesc 148 de ani de la nasterea Reginei Maria a României (1875- 1938), supranumitã ,,Mama ranitilor, Mama României Mari, Regina soldat, Regina diplomat, Soacra Balcanilor, Regina artista’’.

A fost odata pe harta Europei un regat numit Romania. Si o printesa Maria Alexandra Victoria a Marii Britanii si Irlandei. Destinele lor s-au impletit vreme de 45 de ani. Povestea celei care avea sa devina Majestatea Sa Regina Maria a Romaniei, una din cele mai fascinante femei ale epocii sale, fascineazã si azi. Este povestea unei inimi care a iubit mult, a trait intens, s-a sacrificat, si suferit. Regina Maria va ramane o legenda vie, o poveste care va dainui in inimile romanilor.

Sotie a regelui Ferdinand, mama a 6 copii a reprezentat pentru tara noastra –asa cum scria presa vremii- ,,simbolul femeii frumoase, demne si inteligente, iubite de popor’’. Prin faptele sale si atasamentul fata de poporul care a adoptat-o, s-a mutat cu radacini, cu religie pe pamantul romanesc, pentru care nici un sacrificiu nu i s-a parut prea mare.
Regina Maria a fost in permanenta prezenta in presa romaneasca si internationala, cu articole scrise de sau despre ea, cu interviuri sau montaje fotografice.

Atata timp cat a fost Regina Romaniei (1914-1927) a participat la intalniri cu importante personalitati ale vietii politice, a tinut discursuri in numele Romaniei, a facut numeroase vizite in capitalele Europei cat si in alte parti ale lumii.

Povestea unui trimf a fost vizita Reginei Maria, in perioada 18 octombrie – 24 noiembrie 1926, in Statele Unite ale Americii, alaturi de copiii ei, Ileana si Nicolae, un moment care a marcat apogeul popularitatii sale si, conform mai multor opinii avizate, apogeul popularitatii unui reprezentant al Statului roman in lume.

Prin grija, curaj si dedicare, Regina Maria a pus Romania Mare pe harta Europei si a lumii. De-a lungul vietii a urmarit mereu interesele nationale ale Romaniei a fost o neinfricata luptatoare a Patriei adoptive si a poporului roman.

Din nefericire, dupa moartea Regelui Ferdinand, viata Reginei Maria urma sa se schimbe, in special dupa ce fiul sau, Carol al II-lea, avea sa ocupe tronul, in anul 1930, deoarece acesta nu i-a permis sa ii fie sfetnic, asa cum facea pentru sotul sau.
Izolata de catre fiu, isi traieste ultimii ani din viata, pana in anul 1938, cand moare, retrasa, fara sa mai fie prezenta in viata publica.
Regina Maria, nepoata a Reginei Victoria a Angliei, a reusit sa isi iubeasca tara care a adoptat-o de parca ar fi fost tara in care s-a nascut, fiind o regina exceptionala, sub conducerea careia Romania a fost reintregita.

Ce dovada mai frumoasa, ce declaratie de atasament si dragoste fatã de România si fata de poporul român poate fi mai convingatoare decat testamentul Reginei Maria scris joi, 29 iunie 1933, cand ridica pentru ultima data mainile pentru o ultima binecuvantare:

,,Te binecuvântez, iubitã Românie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasã þarã pe care am vãzut-o întregitã, a cãrei soartã mi-a fost îngãduit sã o vãd împlinitã. Fii tu veºnic îmbelºugatã, fii tu mare ºi plinã de cinste, sã stai veºnic falnicã printre naþiuni, sã fii cinstitã, iubitã ºi priceputã - Testamentul Reginei Maria a României’’

Regina Maria a ramas una dintre cele mai importante personalitati ale istoriei romanesti, fiind un bun exemplu pentru diplomatii si oamenii politici de azi, despre cum trebuie construite si dezvoltate relatiile diplomatice, cat si prin felul in care a intruchipat un adevarat mit feminin.


Dorina Cornelia Aldea - Vancouver
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver    10/27/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian