Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Incă mai putem alege

Cv.-ului Pr.Prtsg.T.Z.

La începutul lunii Octombrie 2023 lumea în care trăim a devenit încă mai crudă,mai nesigură,mai necruțătoare.
Războiul din Ucraina merge înainte,menținut de cruzimea sistemului dominant;cu tragedii,morți inutile și în general fără rost.Dar această tragedie umană a fost umbrită,minimalizată de vărsările de sânge copleșitoare din Orientul Apropiat.
Un atac militar asimetric(absurd numit de catre “apusul colectiv” terrorism),pornit de către Palestinieni ,exasperati de viața sordida ce o duc,ca refugiați,de peste șaptezeci și cinci de ani, a fost și este urmat de o înficoșătoare răzbunare a Statului Israel.Avioane de luptă de ultimul tip,artilerie ultra modernă,tancuri perfecționate au fost aruncate asupra unui teritoriu minuscul ,având poate cea mai mare densitate a populației din lume,și care nu are nici un mijloc de apărare.Mii și mii de civili nevinovați sunt uciși sub ochii aceluiași sistem care perpetuează războiul din Ucraina.Mai mult ,cei care ucid sunt aplaudați și încurajați,fără perdea,de același sistem satanic-sodomit,”globalismul”.Un singur lucru poate fi spus:Videat Deus et Judicet!
Aceasta este “lumea” modern-globalistă",lumea consumarismului,lumea larmei,lumea dezmatului,lumea care confundă libertatea cu gradul de confort,lumea care caută sa il izgonească pe Dumnezeu și Dreapta Credință.
Sunt nespus de mulți cei care aleg aceast㠓lume” :unii din mimetism gregar,alții din nesimțire,alții din prostie.Dar să nu uităm că toți vor fi obligăți să trăiască nu doar ambalajul strălucitor al “globalismului” dar și esența lui,care este sânge ,durere,disperare și riscul de a pierde și lumea aceasta si cea care va să vie.
Dar,în nesfârșita lui milă,Dumnezeu ne mai da încă putință de a alege.Dumnezeu a mai păstrat “insule” de pace.Locuri în care binele continuă să însemne bine și răul continuă să însemne rău.
Cu câteva Săptămâni în urmă,pentru câteva zile, am fost într-un asemenea loc.
Am fost în Borlovenii-Vechi,satul strămoșilor mei,aflat în frumusețea fără egal a Banatului de Munte,un loc “la capătul lumii”.
Fragmentele de veșnicie pe care le zărim, micile colibe atipice, clăile de fân care suspină, toate aceste frumuseți nepamantesti sunt în fond mici rupturi și corectări în decorul murdar și fals, așezat de negativitatea pură și adepții ei, peste lumea creată de Dumnezeu în chip desăvârșit. Aceste mici spărturi în décor ne uimesc și ne arată o frântură din realitatea veșnică, realitatea care ar trebui să fie ,lumea” căii, adevărului și vieții”. Lumea care ne așteaptă veselă, zglobie, ordonată,pașnică și liniștită pentru totdeauna. În contemplarea “capătului lumii” întotdeauna vom simți și auzi suspinul lumii neansufletite care suferă consecințele stării noastre căzute. Nici o clipă să nu uităm că frumosul nu este alta decât manifestarea simțită a Duhului Sfânt , care “toate le chiverniseste”. Ca și orice alt trup “natura” ,lipsită de duh ,nu ar fi decât un cadavru, iar frumusețea ei și faptul că noi o putem simți , este dovada prezenței Duhului. Legătura dintre ființa noastră intimă și rostul ei copleșesc.
Acolo oamenii știu că sunt rude între ei,își spun pe nume,își știu și părțile lor bune și pe cele rele și se acceptă cu ele.Acolo oamenii încă știu porcul a cărui carne o mănâncă,planta pe care o mănâncă,prunul din care își fac răchia.Acolo oamenii încă nu au nevoie de ceas și încă mai știu că ceasul nu bate pentru cei fericiți.Acolo rosturile lumii sunt sfătuite,”sborite”, la “scaun” în fața porții lui Ilena lu’ Piticu.Iar aceste rosturi sunt starea vremii,necazurile bătrâneții,reale sau închipuite,nostalgiile unor tinereți care au fost. Femeile stăteau la “sbor” așa cum au stat generații de femei înaintea lor.Ele interpretau “lumea’ într-o formă care era în perfectă legătură cu cerul,pământul ,locul.Dar mai presus de toate și simbolic,la o aruncătură de piatră, se află cimitirul satului,”mortaria” si in el “mormantul stramosilor”.
“Mormântul strămoșilor” este certitudinea că suntem parte a unei căi pe care trebuie să o străbatem.”Mormântul strămoșilor” ne spune limpede că existența nu se sfârșește cu nici unul dintre cei care mai trăim,așa cum nu s-a sfârșit cu nici unul dintre cei care au fost.”Mormântul stramosilor” ne obligă să înțelegem că avem o datorie de împlinit și față de cei care au fost și față de cei care au să vina.”Mormântul strămoșilor” ne spune răspicat că în această lume nu suntem singuri.”Mormântul strămoșilor” ne obliga pe toți și pe fiecare,să facem cea mai solemnă făgăduință,că nu vom uita niciodată ceeace datorăm acestor strămoși.
Iar după asemenea sfaturi seara se așterne peste Borloveni.Seara își coboară farmecul și liniștea peste o zi în care soarele a răsfățat cu blândețe. Atunci, când tumultul zilei se stinge încet, este vreme să ne bucurăm de tot ce e în jurul nostru și de cei dragi. Este timpul să mulțumim lui Dumnezeu și Ortodoxiei că un loc ca Borloveniul mai există.Să îi mulțumim lui Dumnezeu că încă mai putem alege între lumea globalistă și Borloveniul veșnic.

Alexandru Nemoianu
Istoric
USA Michigan

Alexandru Nemoianu    10/21/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian