Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Intalniri duhovnicesti, la Vancouver cu Parintele Arhidiacon Dr. Sorin Adrian Mihalache

Parintele Arhidiacon Dr. Sorin Adrian Mihalache
Duminica, 8 octombrie 2023, Biserica Sfanta Treime din New Minister, a fost gazda unui eveniment care a facut parte dintr-o serie de intalniri duhovnicesti pe care, Preacucernicul Arhidiacon Dr. Sorin Adrian Mihalache, le-a sustinut intr-un turneu de conferințe si prelegeri in America de Nord si vestul Canadei.

La Vancouver a avut un adevarat “maraton” de conferinte. Incepand de vineri, 6 octombrie, Parintele Arhidiacon Dr. Adrian Sorin Mihalache, a fost ospetele Bisericii Sfanta Treime, pastorita de Preotul Nicolae Lapuste, unde a prezentat conferinta cu tema Parinti si adolescenti: „Razboi si Pace”. In ziua de sambata, 7 octombrie, 2023, a fost oaspetele bisericii Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Prooroc Ilie din Port Kells, Surrey, biserica pastorita de Parintele Dragomir Cornel. Acolo, oaspetele a prezentat conferinta cu tema: “ Doi oameni s-au suit la templu sa se roage”, cateva descoperiri neuro-științifice relevante privind exigentele vietii spirituale si provocarile societatii actuale. Asadar, ultimul popas care a incheiat acest turneu a fost la Biserica Sfanta Treime unde a prezentat “ Viata atenta” - Rolul si piedicile focalizarii in relatia parinte-copil, in performanta profesionala si in experienta rugaciunii.

Ceea ce doresc sa mentionez este faptul ca fiecare conferinta a fost interactiva, cu intrebari si raspunsuri.
Parintele Arhidiacon Sorin Adrian Mihalache este licentiat in matematica si teologie, a absolvit cursuri de master in psihologie, filosofie, teologie si fizica teoretica, iar din anul 2010 este doctor in Filosofie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi cu teza „Dimensiunea cosmica a persoanei", alcatuita sub indrumarea prof. univ. dr. Stefan Afloroaei. In prezent, acesta este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iasi, editor executiv al „Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science", editat de Centrul de Cercetare Interdisciplinara Avansata in Religie si Stiinta al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare in Religie si Stiinta al Fundatiei „Solidaritate si Speranta", fiind implicat si in alte proiecte si activitati cu specific interdisciplinar.

La aceasta ultima conferinta, care a facut parte din turneu, am fost onorati cu prezenta domnului Dr. Ovidiu Grecea-ministru plenipotentiar-Sef de Misiune/ Consul General al Romaniei la Vancouver, impreuna cu sotia, precum si personalitati marcante ale vietii bisericesti. Intr-o stare de calm, pace in ganduri si liniste interioara toti cei prezenti am ascultat subiectele expuse de Parintele Profesor cu scopul cunoasterii si aprofundarii unor teme actuale care privesc in mod special viata religios-morala a credinciosilor, precum familia crestina, tinerii si sexualitatea, educatia copiilor, gestionarea conflictelor, cunoasterea invataturii de credinta ortodoxa, etc
Dupa sustinerea prelegerii, crestinii prezenti la eveniment, dar si preotii prezenti au adresat intrebari invitatului, primind de la Parintele Arhidiacon Sorin Mihalache, raspunsuri religioase, morale si rationale avizate, cu privire la viata spirituala a omului contemporan.
Totodata, la aceasta ultima intalnirea fost lansata si cartea Arhidiaconului Dr. Sorin Mihalache numita – Esti ceea ce traiesti – Cateva date recente din neurostiinte si experiente duhovnicesti ale Filocaliei.
Timp de doua ore cat timp a vorbit Precucernicul, pe toti cei prezenti ne cuprinsese o emotie si o vibratie sufleteasca greu de reprodus in cuvinte. Nici nu voi incerca s-o descriu, fiecare simte în felul lui, dar e cu neputinta sa fii acolo si sa nu traiesti momentul la maximă intensitate.

Il ascultam si ma straduiam sa decriptez anumite sentimente din tonul si sunetele vocii sale. Astfel, intr-un mod mult mai direct, dincolo de cuvinte, aceasta conferinta duhovniceasca, mi-a usurat in mod spontan sa inteleg accesul la realitatile divine, legatura dintre credinta, spiritualitate, biserica, etc.
Trairi sufletesti profunde m-au stapanit multa vreme dupa plecare, ca si admiratia pentru ceea ce am vazut si am aflat, dar mai ales pentru ceea ce am inteles dincolo de vorbe si de fapte.
Coincidenta sau nu, Duhul Sfant a fost cel care l-a adus printre noi pe Parintele Profesor, tocmai in aceasta frumoasa zi de toamna, ziua in care in Canada se sarbatoareste Ziua Recunostintei - Happy Thanksgiving !

Asadar, cu recunostinta, draga Parinte Profesor, in numele tuturor crestinilor care au fost prezenti, va multumesc pentru clipe de bucurie, pentru emotiile pozitive pe care le-am trait, pentru toate lucrurile folositoare ce le-am invatat de la Domnia Voastra si nadajduim sa avem cat de curand iarasi ocazia de a ne reintalni, de a va avea din nou in mijlocul nostru.
Stimate Parinte, din toata inima va doresc ca viata sa va fie blanda, sa fiti binecuvantat in toate de Bunul Dumnezeu !

Dorina Cornelia Aldea -Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    10/14/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian