Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Calatorii in weekend : Niagara necunoscuta

Cel mai faimos loc de langa Toronto este Niagara. Toata lumea o viziteaza cel putin o data pe an, unii se duc apoi cu rudele, prietenii, cunoscutii etc. Si adevarul este ca de fiecare data vezi ceva interesant acolo. Ca o femeie frumoasa atrage privirile si toata atentia.

Ca dovada ca este un loc important sunt hotelurile marilor firme care s-au construit sub ochii nostrii : Mariott, Hilton, Radisson, Ramada. Daca va uitati pe partea americana acolo este un modest hotel de 4 etaje. In schimb la noi hotelurile sunt impresionante ca inaltime si ca pret ( 250 pe noapte). Este un loc preferat de cei in luna de miere, vorba aceea este una din minunile naturale ale lumii.

Dar voi stiti ca Niagara a fost descoperita de parintele Louis Hennepin ?
Acesta a fost un preot catolic si misionar al ordinului franciscan Recollets, explorator al interiorului american. Nascut in Belgia, care a devenit parte franceza mai apoi, la ordinul lui Ludovic al XIV-lea merge impreuna cu patru misionari in Noua Franta in mai 1675. Ei sunt insotiti de Rene Robert, cavaler si senieur de la Salle. In 1678 i se da comanda de la superiorul sau sa il insoteasca pe La Salle intr-o calatorie de explorare a partii de vest a Noii Frante. In 1679 se imbarca pe « Griffon » vestitul vas care a navigat pe Marile Lacuri.
Lui ii este atribuita descoperirea cascadei Niagara si a cascadei Saint Anthony ( singura cascada a raului Mississipi).
De fapt exista si o minunata pictura care ilustreaza acest eveniment.
De asemeni ca si noi astazi parintele Hennepin a scris mai multe carti despre ceea ce a vazut.
1. Description de la Louisiane (Paris, 1683)- “Descrierea Louisianei”
2. Nouvelle découverte d'un très grand pays situé dans l'Amérique entre le Nouveau-Mexique et la mer glaciale (Utrecht, 1697) – « Desoperirea unei tari mari situata in America intre Noul Mexic si marea ghetarilor »
3. Nouveau voyage d'un pars plus grand que l'Europe (Utrecht, 1698) – « Noua calatorie intr-o tara mai mare ca Europa »
Pentru amatorii de mistere vasul « Grifonul » a fost pierdut ( nu se stie daca s-a scufundat sau a fost furat). Este primul vas de marime serioasca care a circulat pe Marile Lacuri. Avea o lungime de 20 m (60 picioare). Nu putem decat sa visam ca odata si odata cineva il va descoperi.
Multi nu stiu despre alte locuri minunate pe care le poti vizita in jurul cascadei si iti poti da seama de asta dat fiind ca grosul vizitatorilor este in jurul cascadei dupa care se rarefiaza si dilueaza.
Inainte de a se construi hotelurile era bine de vizitat Sklon Tower dat fiind ca numai de aici puteai sa vezi Niagara ca si cum ai vedea din avion sau cum se spune aici « birdsview » ( vederea uliului).

Acum dat fiind ca este un hotel care chiar se numeste « Fallsview Hotel » puteti sa luati liftul pana la ultimul etaj unde este un restaurant si priviti de acolo Niagara pe gratis. De asemeni restaurantul are un acvariu minunat cu pesti marini. Este o moda acum ca toate business-urile sa aiba cel putin un acvariu. Cade bine pentru clienti sa se uite cat timp fac un deal. Poate se incanta si semneaza mai repede.
Mai apoi la muzeul : Bird’s Kingdom poti admira pasari care zboara peste tot. Nu mi-a placut niciodata sa vad pasari in colivie, mi se pare nefiresc.
Butterfly Conservatory strange fluturi in multitudine de culori care de asemeni zboara liberi peste tot si se aseaza pe tine mai ales daca esti imbracat in culori deschise : rosu, galben, cyclam. Ti se pare ca sunt niste flori zburatoare.
Aici am aflat despre minunatul fluture canadian Monarch Butterfly (fluturele monarhului) care este ca o pasare. Pleaca iarna in tarile calde, mai precis in Mexic si se intoarce vara in Canada. Natura nu inceteaza sa ne uimeasca. Cum este totusi posibil ca un fluture care traieste 2 luni de zile sa faca asa o calatorie lunga si sa nu moara?
Este o minune a naturii. Incepe sa migreze la sfarsitul lui August pana incepe primul inghet si traieste 7 luni in loc de doua in perioada de migratie. Nu se reproduce inainte de a pleca in calatorie. Se intoarce in primavara din nou in Canada si America dar ca a treia sau a patra generatie. Este singurul fluture care face acesta calatorie transatlantica. Nu se stie inca cum de reuseste sa se intoarca in acelasi loc. Sunt teorii cum ca sunt ajutati de soare si ca au un ritm circadian ( ciclu de 24 de ore).
A fost denumit asa in 1874 de catre Samuel S. Scudder, dat fiind ca este cel mai mare fluture din Canada si este raspandit pe o suprafata foarte mare.
Femela are alta culoare fata de mascul. Iar masculul are niste glande care emit feromoni pentru a atrage femelele. Omidele fluturelui se hranesc cu planta MILKWEED de care am mai pomenit in excursia la satul indian.
Omida are o culoare frumoasa ca si fluturele. Este intr-adevar o minune cum se schimba din omida in fluture. Nu degeaba Ion Popescu Gopo a fost incantat si a realizat filmul « Maria Mirabela » in care personajul Omide devine un fluture minunat.
Fluturele este toxic ca gust pentru a nu atrage rapitoarele. Totusi unele pasari au invatat cum sa manance numai partile care nu sunt toxice din corpul fluturelui. Ca si ciupercile otravitoare fluturele este frumos colorat ca sa arate ca este toxic.
Mai apoi de-a lungul raului incep podurile : Rainbow Bridge, Whirlpool Rapids Bridge, Queenston_Lewiston Bridge.
In zona raul Niagara face o cotitura (whirlpool). Pana la cotitura puteti sa beneficiati de Whirlpool Jets Tours. Daca vreti ceva zdruncinaturi pe care sa mai dati si bani atunci asta este pentru voi. Ei nu se incumeta sa intre totusi in vartejul Niagarei.
Pe deasupra vartejului se afla Spanish Aerocar. Uimitor este construit in anul 1913. Inginerul este spaniol Leonardo Torres y Quevedo.
Este un funicular foarte ingenios din care poti admira fenomenul natural. Pentru amatorii de detalii ingineresti motorul este de 37 kw ( 50 HP) si circula cu o viteza de 7 km/h ( 5 mph). Are si un generator de protectie in cazul in care se intrerupe energia electrica. Funicularul este suspendat intre doua puncte canadiene dar trec granita cu americanii de 4 ori dus si intors.
Este suspendat la 250 picioare (86 m) iar in la 150 picioare (42 m) deasupra riului. Traverseaza 1800 picioare (550 m) deci Aerocar-ul are una din cele mai mari traversari din lume fara sa aiba un turn de suport la mijloc.
Trece deasupra Whirlpool Rapids care au o viteza de 35 - 37 km/h iar debitul de apa este 2,800 m³/s (623,000 imp gal/s) vara si 300,000 imperial gallons per second (1,400 m³/s) iarna. Suprafata fenomenului natural este de 60 acre (0.25 km²). Sensul de circulatie al apei este diferit iarna fata de vara. Apa are culoare spectaculara acel verde turcoize pe care l-am mai vazut numai in Caraibe. De aceea multi vin aici sa pescuiasca. Si noi am facut trasee turistice aici ( este o carare de pe care poti vedea de aproape) si am intalnit alti romani care pescuiau smallmouth bass( biban) , trout( pastrav) si salmon( somon).
Pentru cei care au copii si vor sa le arate speciile de apa dulce din Canada un loc minunat de educatie este Vaughn Mills Mall unde compania care vinde articole de pescuit si vanatoare a construit un acvariu imens. Am vazut acolo pesti imensi care nu ajung asa in stare de libertate dat fiind ca sunt pescuiti. Veti ramane uimiti de ce veti vedea. Vorba canadienilor “It’s a must!” , mai ales ca e freebie (gratis).

Apoi mai la vale este gradina botanica (Botanical Garden) unde puteti admira o expozitie de orhidee. Este singura expozitie gratuita dat fiind ca sunt studenti de la institutul de horticultura care fac practica aici.
Si ca sa ramanem tot in domeniul floral puteti sa admirati un ceas floral (Floral Clock) care este intr-adevar o minune horticulturala dat fiind ca totul trebuie sa fie perfect ca intr-un puzzle.
In loc de la revedere pe colina Queenston Heights se afla Brock Monument. Nu multi stiu despre aceast important monument care face parte din istoria Ontario.
Aici s-a dat o importanta batlie din razboiul de la 1812 in care britanicii au aparat colina din oraselul Queenston contra invaziei americane. In aceasta batalie generalul major Brock si-a pierdut viata de aceea este urcat in varful monumentului. Daca doriti sa intrati in coloana veti avea o sensatie de cuseta inghesuita dar in final merita ca sa vezi privelistea din varful coloanei. Acest monument are 56 de metrii inaltime ( 156 picioare) si a fost construit intre 1853 si 1856.
Intrarea la monument este flancata de doi duzi care au fost plantati la 1850. Ce varsta venerabila !

Destul pentru acest weekend. Drum bun.

Vom reveni cu alte amanunte spectaculoase privind aceaste minuntae locuri din jurul Niagarei.

cu Dana Mateescu
Dana Mateescu    10/1/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian