Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O privire asupra expresiei - Homo homini lupus

Homo homini lupus provine dintr-un vers al poetului latin Plaut: Lupus est homo homini, non homo. Plaut si toti cei care l-au urmat, până la Mircea Eliade, au văzut în lup o fiară, o bestie însetată de sânge.
La greci, Apollo Lykos, zeul hiperborean ce desemnează Soarele spiritual si Inițiatorul, se referă nu numai la lup dar si la lumină (gr. lykos = “lup”, lyke = “lumină”); locuința lui Apollo este “insula fericiților”, Thule hiperboreană, sau Syria (sanscr. sûrya, “soare”), sau Ogygia, dar si Leuke, “insula albă”, albul indicând spiritualitatea, lumina, si caracterizând centrul spiritual.

Uitarea aspectului luminos al lupului devine atât de totală încât el va rămâne cunoscut ca “lupul cel rău”, “balaurul”, asa cum, de altfel, ni-l prezintă, pare-se, si basmele.
În traditia romanilor, Saturn împarte domnia “vârstei de aur” cu Ianus, acesta fiind zeul cu “două fete”, paznicul porților, celestă si infernală. Când “alesul”, călător pe drumul realizării spirituale, găseste Mântuirea, gura reprezintă Ianua Coeli, poarta supernală, “gura de rai”, deschisă spre nemurire, spre beatitudinea absolută, spre NeFiintă. Aceeasi gură este Ianua Inferni, “gura morții” pentru ignorant (în sens tradițional), pentru profan, gură deschisă spre Pământ si iad. Din această cauză, Balaurul este ceva înspăimântător si teribil pentru cei profani; pentru ei Balaurul este Moartea, pentru ei Balaurul este o bestie infernală, Talpa Iadului, o ființă malefică, pentru ei poarta este “gura lupului”, adică primejdie totală.

Pentru întelept, Balaurul este salvarea, este Soarele spiritual; a fi înghitit de gura Balaurului înseamnă Eliberarea, si în scrierile sacre, inclusiv basmele si baladele românesti, neofitul, după ce a fost devorat de balaur, va fi “vomitat” afară, ceea ce simbolizează învierea întru nemurire.

Lupul a reprezentat în diverse tradiții tocmai aspectul spiritual, divin, de aceea Odin, zeul înțelepciunii, era însoțit de doi lupi. Cu alte cuvinte, a compara pe om cu lupul este o mare insultă la adresa lupilor.

Într-o carte intitulată Never Cry Wolf, a autorului canadian Farley Mowat, se descrie viata lupilor din nordul Canadei si pentru cei care au rămas cu falsa impresie că lupul este “fiara cea rea”, citirea cărtii va fi o reală surpriză.

Lupul (lupoaica) se dovedeste un familist (ă) iubitor de nevastă (respectiv soț), pașnic si cu o viată perfect organizată.
Singurul element care îl poate apropia de om este inteligenta sa extrem de înaltă.

Homo homini lupus este așadar o cacialma. Este, ca si atâtea alte abuzuri omenești, o încercare inconștientă de a ne lăuda rasa umană. În realitate, nici pomeneală de o posibilă comparație între om si lup.
Nu cred că există vreun lup, dar nici vreun alt animal, care să fie atât de păgubitor propriei sale rase.
Care să urască si să invidieze cu atâta fortă semenii săi.
Care să fie atât de egoist si de pervers încât să ucidă sau să violeze membri ai aceluiasi “haitic”, copii sau adulti.
Nu veți vedea un lup care, ajuns căpetenia “haiticului”, să-si uite toate promisiunile si, în loc să se îngrijească de întreg “haiticul”, se comporta ca un dictator.

Homo homini lupus.
Nu veți vedea lupi care, trăind în habitatul lor natural nepoluat de oameni, să divorțeze, să înșele, să lenevească, să fure.
Nu veți vedea pui de lup obraznici sau răsfățați, căci nu veți găsi părinți lupi atât de naivi și egocentriști care, fiindcă este copilul lor, să uite să-l educe. A fi mândru de copilul tău nu înseamnă să fi imbecil, ci să fi răspunzător de educația lui.

Nu veti vedea lupi care să se roage zeului Lup să moară capra vecinului.
Nu veti vedea lupi bârfind si preocupându-se numai de cele mai murdare stiri si zvonuri.

Homo homini lupus.
Nu veti vedea lupi distrugându-și aria de habitat cu bună știință.
Nu veti vedea nici măcar lupi care să încerce să distrugă ariile altor lupi. Nu veti vedea lupi parventi, ipocriti, perversi.

Homo homini lupus.
Nu veti vedea lupi dorind să aibe cât mai multe bârloguri, care să adune mai mult decât le trebuie, să sfideze, să fie aroganti,

De fapt, cu traiul nostru modern, nu veti mai vedea deloc lupi, numai oameni care ar putea foarte bine să joace în basme rolul “balaurului” si “lupului cel rău”.

Prof. Mircea Tămas

N.O,
La rubrica Evenimente culturale veti găsi o parte din cărtile scrise Mircea Tamas.
Mircea este parte, de la inceputuri, din grupul cultural de pe lângă Observatorul.

Mircea Tămas    9/27/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian