Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dupa vacanta - un sentiment de rupere in doua

M-am intors din Romania cu un sentiment de rupere in doua, pe care-l resimt tot mai acut odata cu inaintarea in varsta.
Mi-a placut sa ma pregatesc de calatorie si mi-am planificat-o cu minutiozitate, am anticipat emotiile reintalnirii cu cei dragi,gustul painii de acasa si parfumurile branzeturilor proaspetre din halele pietelor, zarva si ritmul trepidant al strazilor,autobuzelor ,toate mi-au revenit in arhivele memoriei.La intoarcere mi-a fost insa ingrozitor de greu sa ma desprind de ‘jumatatea’ mea fizic -mentala si am inceput sa numar inapoi, sa desir timpul, sa-l readuc la momentele initiale .

Mi-am prins in zvacnirea privirilor conturile casei, gardul, am deschis poarta, am imbratisat-o pe mama, am vazut in ochii ei rotirea pamantului, acoperisurile caselor din jur, culmilor semete ale Postavarului, turla imensa a bisericii apropiate.
Un fior de contemplatie mi l-a dat ca de obicei hornul inalt al brutariei vechi din oras,care adaposteste de generatii cuibul de berze
fidele ce revin in fiecare an cu precizie astronomica la matca.

A fost o vara arzatoare,incrancenat de torida, secetoasa si mai putin imbietoare pentru plimbari,dar cu bucurii marunte incoltind in cotidian.Mi-am dorit sa fiu cat mai mult alaturi de mama, sa-i simt dragostea revarsandu-se in flori , sa o ajut, sa reconstitui franturi de drumuri,sa ma opresc in recunoasterea oamenilor.
Cel mai coplesitor sentiment imi izvora spontan atunci, cand in mijlocul multimilor,autobuz ,strazi sau magazine, simteam priviri inflorind in zambete sau vorbe de recunoastere .

Ca totdeauna mi-a placut sa revad copiii nostri,sa-i mai aud fiindca mi-e un dor continuu de ei si de anii cand fusesem profesoara la Sacele.Nu de putine ori m-am intalnit cu fosti elevi ,care dupa ani m-au recunoscut cu placere, m-au surprins chiar cu bunavointa lor de a ma vizita la casa parinteasca si de a ma invita la casele lor.

Acolo, in orasul natal am avut senzatia intineririi, reconcilierii cu sinele si reversibilitatii timpului.
Dar sa nu spun doar de’ bune’, le-am vazut deopotriva pe cele ‘rele’,m-am enervat si extaziat la reactiile oamenilor, m-am incruntat sau am zambit firesc, cand a fost sa fie, am ras si plans ,toate in derulari de video clipuri inscrise in bagajele vacantei mele.

‘Clima s-a schimbat odata cu oamenii’ in Romania,asa mi s-a spus si intr-adevar am fost surprinsa de multe ori de neprevazut, indiferenta, ostilitate, dusmanie si invidie.
Dar am fost binecuvantata pe de alta parte de tovarasia acelora care au ‘ramas oameni’ si ne-a facut placere sa gasim un timp comun pentru povestiri si rastalmaciri.

In fiecare zi imi faceam un jurnal mental al implinirilor si dezamagirilor ca sa stabilesc in final cat ‘cantareste’ sufletul la reintoacerea acasa,cat si-a adaugat la sine din coloritul muntilor,cat a asimilat din fluenta vorbelor romanesti si curgerea lina a raurilor.
In pendulari de balanta, cu ridicari si coborasuri pentru echilibrare,’sufletul’ imi inregistra vibratiile…


Nova Scotia - Canada
Laura Mason
Laura Mason    9/22/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian