Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
”Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, într-un spectacol extraordinar dedicat compozitorului român


În anul dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat, în luna iulie, la celebra sală Musikverein din Viena, spectacolul ”Crai Nou”, care-l omagiază pe compozitorul român. În 2023 se împlinesc 170 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu.
Concertul a fost finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și s-a bucurat de un mare succes, una dintre surprizele serii fiind lucrarea ”Rapsodia Română”.
Foarte puțini dintre cei prezenți în sală știau că Ciprian Porumbescu a scris o rapsodie română cu 20 ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu. Lucrarea a căpătat contur datorită intervenției restauratoare a compozitorului Dan Dediu și a interpretării autentice pe care dirijorul Daniel Jinga a imprimat-o orchestrei Operei Naționale București.
Iată cum a sunat Rapsodia Română de Ciprian Porumbescu în Sala Musikverein de la Viena:
https://www.youtube.com/watch?v=dz44zFwgLY4
https://www.facebook.com/watch/?v=226019860430381&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing
Pe lângă opereta ”Crai nou”, prima operetă românească, ”Rapsodia Română” este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu și a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este alcătuită din două părți și este inspirată, ca multe alte lucrări ale sale, din folclorul românesc dar și din muzica evreiască, ce avea sa genereze mai târziu curentul klezmer.
”Cred că acest concept de unitate în diversitate trebuie să reprezinte resortul patriotic - naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeană ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română. A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic.” spune dirijorul Daniel Jinga, Directorul Operei Naționale din București.
Daniel Jinga este cunoscut pentru activitatea sa dirijorală desfășurată mai ales în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești, printre proiectele sale cele mai cunoscute fiind discul Rapsodiem ce cuprinde cele două rapsodii române enesciene și suita de valsuri „Valurile Dunării” compusă de Iosif Ivanovici.
https://music.apple.com/ro/album/rapsodiem/1247978377?l=ro
https://open.spotify.com/album/3efRvoQCp7tNtbhe6ugu0L?si=6YvTs2wBRuG9RFYowRFZag
În zona muzicii corale, Daniel Jinga a imprimat, alături de corul Accoustic, un disc ce conține lucrări contemporane românești semnate de Adrian Iorgulescu, Dan Buciu, Christian Petrescu și Petru Stoianov.
În anul centenar 2018, Daniel Jinga a filmat Rapsodia Română nr 1 de George Enescu pe Platoul din Bucegi, redând muzicii enesciene atât acuratețea academică a interpretării cât și energia izvorâtă din pitorescul peisajelor montane românești.
Mai jos găsiți filmele ”Rapsodiei Române”nr. 1 și 2 de George Enescu de pe Platoul Bucegi:
https://www.youtube.com/watch?v=Eduav3iD51w
https://www.youtube.com/watch?v=ow4Lg0f7zaA
În 2022, Daniel Jinga, la pupitrul Orchestrei Operei Naționale București, interpretează în prima audiție în sala Unesco din Paris lucrarea „Altitza” aparținând compozitorului Dan Dediu.
În ultimii doi ani, Daniel Jinga a promovat atât alături de Orchestra Operei Naționale București, cât și prin acțiuni private, creația lui Ciprian Porumbescu, subliniind rolul marelui compozitor în procesul de formare și definire a culturii românești.


PR Culture    8/17/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian