Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canada intalneste Europa! in Vancouver

Sambata 29 iulie si duminica, 30 iulie, printre razele fierbiniti a unui soare de vara, m-am deplasat, la peste 50 km de Vancouver, catre Maple Ridge Pitt Meadows pentru a participa la „EuroFest at Country Fest 2023”, festival aflat la a doua editie, locul unde Canada intalneste Europa, in aceasta vara.
Prin sarbatorirea si pastrarea bogatiei culturale a Europei in Canada, Festivalul European este un eveniment anual care promoveaza unitatea, identitatea, diversitatea si mostenirea, pe teritoriul continental.

Spectacolul cultural al zilei de sambata, 29 iulie, a inceput cu Parada steagurilor europene. Aceasta traditie anuala este intotdeauna un punct culminant! Reprezentantii tarilor prezente, in numar de 23, au purtat steagul tarii de provenienta, imbracati in haine tradiționale, au fost condusi pana la scena de catre de un reprezentat RCMP (Royal Canadian Mounted Police) care a purtat drapelul Canadei, apoi a fost intonat imnul Canadei in limba engleza si franceza. Drapelul romanesc a fost purtat cu mandrie de catre domnul Gabriel Manea, un roman iubitor de folclor si pasionat de sculptura in lemn.
Din dorinta de a pastra traditiile lasate noua de stramosi si de a transmite noii generatii exemple din cultura romaneasca o echipa de romani entuziasti a creat o formatie ce promoveaza folclorul autentic romanesc si au numit-o: ROMANIAN TREASURE GROUP – TEZAUR ROMANESC. Acest grup folcloric al carui fondator este doamna Maria Marcu, o romanca inimoasa si pasionata de tot ce inseamna arta populara (creatii artistice, literare, muzicale, plastice, costume populare, obiceiuri si traditii populare) a sustinut primul spectacol, in Vancouver, in decembrie 2018, si de atunci Grupul a fost prezent la toate evenimentele desfasurate in comunitatea romaneasca din Vancouver si imprejurimi.
Sambata, 29 iulie, Grupul Tezaur Romanesc format din doamnele: Maria Marcu, Roxana Ralea, Olga Manea, Madalina Moldovan si Manuela Dragan, alaturi de alte cateva doamne recent venite in grup, au performat pe scena timp de 45 de minute interpretand melodii populare romanesti indragite.
De jur imprejurul scenei, spectatorii fotografiau si filmau spectacolul romanesc, atipic, datorita prezentei pe scena a altor 22 de romani imbracati in straie romanesti, care s-au lasat purtati in pasi de dans, in voia lor. Asa se face ca, in fata ochilor, imaginea de pe scena imi sugera o petrecere in aer liber, intr-un un mic satuc romanesc, romanii care a trecut oceanul pana in Canada, pentru a arata frumusetea, bogatia si traditia culturala a Romaniei.
Prin acest spectacol, Romania a demonstrat, daca mai era cazul, cat de de frumoasa este muzica traditionala romaneasca! In primul rand, nu ne poate caracteriza ceva mai bine ca popor decat muzica noastra. Trista, plangacioasa pe alocuri, vesela, zbuciumata, pe scurt, nimic asezat si cerebral, toate sunetele se duc direct in inima unde creeaza râuri de emotii. In al doilea rand, doar imaginati-va, un grup de spectactori cantand si jucand, noianul acesta de oameni crescuti asezat, cu reguli clare de viata, traind la maxim muzica romaneasca. Am fost mandra ca sunt romanca si coplesita de emotie m-am bucurat cand am vazut cat de multi spectatori ni s-au alaturat, s-au straduit sa tina pasul cu romanii saltareti si au „invartit” impreuna cu noi Hora Moldoveneasca, melodia care a incheiat programul artistic.
Felicitari Grupului Tezaur Romanesc care au pus suflet, dragoste si dedicatie, cu speranta si credinta ca traditia culturala si istoria noastra trebuie pretuita, pastrata si transmisa generatiilor viitoare.
Doamna Roxana Ralea, care face parte din bordul de directori al festivalului a fost sufletul romanesc al festivalului. Oriunde ma plimbam cu privirea, o intalneam, asigurandu-se discret ca toate functioneaza in parametrii optimi, vorbind calm cu fiecare, zambind, participand chiar la activitati atunci cand gasea un mic ragaz, bucurandu-se si aplaudand fericita. O minune de om!
Ei bine, in cele doua zile ne-am bucurat de un spectru variat de spectacole si festivitati, dansuri, expozitii culturale, o mica piata cu produse agricole, Gradina de bere, iar standul romanesc cu renumitul cozonac sasesc- Kurtoskalacs- cu gust de Transilvania a fost in topul preferintelor culinare.
Pentru toate acestea aduc multumiri voluntarilor care au reusit sa transforme festivalul intr-un eveniment care va fi asteptat cu nerabdare si anul viitor. Multumesc si numerosilor romani prezenti la spectacol, in aceste zile insorite de sfarsit de iulie. Fara invitatii „protocolare” ci chemati de dorul de acasa, zeci de romanii prezenti la Festival au gasit aici o oaza romaneasca unde si-au hranit privirile si sufletul cu o realitate romaneasca frumoasa care le-a trezit nostalgia trecutului, nostalgia copilariei care ne tin destul de puternic legati de Romania.
Ei bine, dupa doua zile, toate s-au strans si a ramas doar o boare lina de vara peste campia din Maple Ridge invaluita in pace, asteptandu-ne sa revenim si anul viitor cu acelasi elan. Noi, toti romanii locuitori pe aceste meleaguri, daca am simtit emotia si bucuria de a fi roman trebuie sa avem grija ca acest ecou pe care l-a lasat Romania, sa fie pastrat si dus cat mai departe in timp, astfel ca in anii viitor, participantii sa fie mult mai numerosi.
Cu plecaciune, felicit doamnele si domnii implicati in organizarea standului romanesc si le doresc in continuare o vara frumoasa!

pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea – Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    8/7/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian