Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Scriitori Canadieni Contemporani - Camilla Gibb

Camilla Gibb, s-a nascut in UK, traieste in Toronto, si a publicat pina la ora actuala 4 romane: ”The Beauty of Humanity Movement, The Petty details of So-and-So’s Life, Sweetness in the Belly, Mouthing the Words” .A fost nominalizata pentru Trillium Book Award ,Scotiabank Giller Prize, a castigat City of Toronto Book Award si CBC Canadian Literary Award. Are un Doctorat in Antropologie Sociala la Oxford. Preda cursuri de “creatie literara” la Universitatea din Guelph si din Toronto.
“The Beauty of Humanity Movement” ne transporta in Vietnamul contemporan, in Hanoi, loc pe care autoarea l-a vizitat si indragit. A dedicat romanul acesta lui Phuong, Lan si Bao, personaje semi-fictive. O tanara Americana, Maggie, nascuta in Vietnam si emigrata la varsta de 8 ani cu mama ei in SUA, se intoarce la Hanoi , angajata de catre Hotel Metropole in calitate de curator de arta. Maggie spera s-a descopere picturi, desene, si mai ales oameni care l-ar fi cunoscut pe tatal ei, pictorul Ly Van Hai. Acesta a facut parte dintr-o miscare liberala, denumita Nhan-Van-Giai Pham, persecutata de catre regimul comunist vietnamez. Impreuna cu scriitori, poeti, si intelectuali de avangarda, pictorul Van Hai a publicat revista, Fine Works. In limba vietnameza, Nan-Van inseamna Humanism. Personajele au publicat revista din locuri secrete, si multe copii au fost confiscate si distruse de catre regimul opresiv a lui Ho-Chi-Min.
Dao, personaj fictiv, este scriitorul/poetul in jurul caruia s-a grupat rezistenta intelectuala, si el il reprezinta de fapt pe marele poet revolutionar Phan Khoi, care apare in nuvela doar ca un personaj secundar. Esenta gandirii lui Phan Khoi apare exprimata prin cuvintele lui Dao: “daca un singur stil artistic si literar este impus asupra scriitorilor si artistilor, va veni ziua cand toate florile se vor transforma in Crizanteme”.
Legatura intre prezent si trecut o face “The Old Man Huang”, vanzatorul ambulant de Pho. Huang obisnuia sa hraneasca vecinii, prietenii si strainii in perioada de foame a Razboiului American, si dupa aceea, cand Vietnamul a fost devastat de razboi. Huang face cel mai gustos Pho din Hanoi, aproape ca o forma de arta, atit de elaborat si pasionat este de a face Pho,o supa cu noodles din orez, si carne de vita,(care a devenit in timp foarte specific vietnameza). Pho ar fi aparut initial in provincia Nam Dinh, si creatia acestui fel de mancare este legata de istoria Vietnamului: Francezii, care au colonizat Indochina, au schimbat vita din animal de povara si de munca intr-un deliciu culinar (le bouef). De la chinezii din provincia Canton,s- au preluat pastele din orez,(noodles/vermicelli), si tot de la Francezi poate ca vine denumirea de Pho, de la “pot-a-feu”, adica adaugarea de ceapa prajita pentru culoare si gust.
Creatorul de Pho, the Old Man Huang, a fost proprietarul unui mic restaurant, pe care il vizitau “ disidentii” din anii lui Ho Chi Min, pe la 1944, dupa ce Francezii au fost alungati. Huang a memorat poemele lui Dao,nu doar pentru frumusetea lor, dar si pentru ca era periculos s-a posede manuscrise scrise ale poetului, persecutat de catre comunisti. Disidentii erau trimisi in asa-numitele “tabere de re-educare”, infiintate de catre partidul Viet Minh. Huang a trait si pe vremea imparatului Bao Dai, si dupa ce acesta a abdicat (1945), si pe vremea lui Ho Chi Min, si a invaziei Japoneze, a razboiului American, si a reunificarii Sudului cu Nordul (Hanoi si Saigon).Parca toata istoria moderna si foarte zbuciumata a Vietnamului s-a intrupat in viata unui singur om, vanzatorul ambulant de Pho.
Dupa 1986, Vietnamul s-a deschis catre o economie mai mult capitalista si miscarea aceasta liberala a fost denumita Doi Moi, care inseamna Renovare. Acesta este perioada din carte, cand Maggie viziteaza Hanoi, si-l intilneste pe Tu, un ghid turistic care doreste sa prezinte strainilor adevarata fata a Vietnamului. Tu , se dovedeste mai tarziu , este nepotul lui Dao, dar pe care nu l-a cunoscut. Printre turistii pe care Tu ii intilneste , sunt multi americani care au luptat in Vietnam, si se intorc s-a se caute pe ei insisi, asa cum facem cu totii de altfel.
Un roman de o mare sensibilitate, cu personaje clar conturate,cu o tehnica de constructie bine pusa la punct. Autoarea stapineste tehnica suspansului, cititorul intelege actiunea, intimplarile si defineste personajele abia dupa citirea a citorva capitole. Limbaj simplu, dar delicat, presarat cu moment de mare duiosie, ca-n cel dintre Old Man Huang si “The Lady next door”. Huang si iubita lui Lan, se regasesc la batranete, dupa ce au “carat o piatra in inima” pentru mult timp.
Personajele sunt putin simpliste dupa parerea mea, fie total bune sau total rele! Oricum, in final, aceasta nu ruineaza impresia de lectura placuta si instructiva.
Si intocmai ca in viata reala, intalnim prietenie, tradare, iubire, despartiri, cautari de sine, razboaie, nedreptate, si mai ales amintiri, dureroase de cele mai multe ori.
The Beauty of Humanity Movement is bittersweet after all...


Toronto
Dr. Diana Laza
Dr. Diana Laza     8/4/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian