Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Triumful Smerenei

Lumina demonică se întoarce în întuneric pierzător.Întocmai se poate spune și despre “lumina” firii omenești căzute.Cel care lucrează dup㠓lumina” firii omenești este plin de părere de sine,de cugetare semeață și el e plin de ură și dorință de razbunare față de cei care ar cuteza să nu dea ascultare celor de el zise.În fapt părerea de sine este o stare demonică.Omul,mânat de cugetare trupească și lumească,nu poate judeca drept,nici despre stare lui lăuntrică și nici despre cea a aproapelui.El judecă după sine însuși,fiind căzut în “autopistie”,credință de sine,sau,mai rău,autolatrie,închinare de sine.El judecă , fiind înșelat, dupa iluzii si păreri și iarăși trebuie repetat, că singurul lucru pe care îl poate oferi necuratul este iluzia mincinoasă.
În fapt dacă nu crezi în Adevăr,și Iisus este “calea,adevărul și viață”,nu poți grăi,ești mut.Fără învățătura Credinței,inca mai exact a Credintei Ortodoxe,omul este în fapt fără grai.Poate emite sunete,foneme,dar ele sunt aer,vid netrebuincios.Fără credință omul nu are lumină și punct de referință și cade în confuzii și inselari tot mai mari:..au schimbat slava lui Dumnezeu cel nestricacios cu asemănarea omului cel stricăcios”(Sf.Pavel,Români,1,23).
Doar prin Credință,în Dumnezeu cel în Treime mărit și în învățătura Bisericii Lui Ortodoxe,putem vorbi:”Crezut-am,pentru aceea am și grăit-și noi credem,pentru aceea și grăim”(Sf.Pavel,2 Corintieni,4,13).
Reintrarea în normalitate a României,în Decembrie 1989, a însemnat,între multe altele și posibilitatea de a scrie și publică liber.
Această libertate,în ultima vreme,începe să fie tot mai relativă. Oricum numărul publicățiilor a crescut exponențial.Nu doar al publicațiilor “clasice”,pe hârtie,dar și a celor alternative,în spațiul electronic:bloguri,publicații,site-uri,etc.
Multe publicații sunt de excelentă calitate,altele mai puțin iar unele poate era mai bine să nu existe.
Dar dominant,in momentul de fata,ceeace poate fi numit “media” oficială, a devenit monopolul unor cercuri de interes fără legătură cu Neamul Românesc,cu Credința,Tradiția,identitatea lui.Un loc special și un rol special acordă această media oficială atacurilor împotriva Ortodoxiei și Tradițiilor și așezărilor din veac.Să ne amintim de modul vicios în care a fost atacat referendumul pentru definirea familiei și de modul în care agresiv sunt promovate,secularismul,sodomia,și toate aberațiile de comportament.
Această media “oficial㔠și care repet este subordonată și controlată de cercurile globalist-sodomite,preia toate sugestiile și falsurile promovate de către centrele “puterii”,USA și EU.În acste condiții toată această informatie este minciună,interpretare “pro domo” și îndemn la rău.Această media “oficial㔠nu mai poate fi crezutăEa este propagandă și propagandă de proastă calitate.
In aceste conditii un loc cu totul special îl au publicațiile și mijloacele de informare ale Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru foarte multă vreme Biserica Ortodoxă nu s-a putut exprimă.Rostirea Ortodoxă s-a putut face doar în slujbele bisericești și răspândirea Cuvântului s-a făcut prin participarea la slujbe.În acest chip s-a ținut în ființă Ortodoxia: prin Slujba și prin participarea Poporului.
(Desigur au existat publicații bisericești,de eminent calitate,dar circulația lor era limitată.)
După 1989 această situație s-a schimbat.
Un mare număr de publicații Ortodoxe,”clasice” și electronice,au apărut.Calitatea lor este,în toate cazurile,excelență.Cuvântul efectiv se revarsă și se dovedește abundent.
Un rol excepțional între aceste publicații,după părerea mea,îl au site-ul Basilica și gazeta “Lumina”,ale Patriarhiei Române.
Aceste două publicații prezintă punctul de vedere al Patriarhiei:limpede,răspicat,fără compromisuri.Site-ul Basilica are meritul special că adresează toate situațiile care apar în timp record,aproape instantaneu.Basilica ,în mai toate felurile,se dovedește scutul de care se frâng atacurile contra Bisericii și Ortodoxiei.Este un rol eroic într-o vreme în care,din trufie,lașitate,spirit gregar și prostie,mulți se alătură modei satanice și anticreștine.Un curent promovat tot mai agresiv de marile trupuri internaționale,cele care controleaza media “oficiala” de care pomeneam mai devreme, care alcătuiesc “imperiul sodomit”.Imperiul sodomit sau “globalismul” promoveaza o salbateca politica de eliminare a memoriei collective, a identitatii nationale si mai ales a Bisericilor Apostolice si tot mai raspicat aceasta din urma actiune priveste Biserica Ortodoxa.De fapt asistam la un asalt deschis al puterilor raului asupra Bisericii Pravoslavnice.Ca acest aslat va esua nu am indoiala.Avem fagaduinta solemna a Mantuitorului ca “puterile raului nu o vor putea cuprinde”.Dar in acelasi timp este obligatia fiecaruia din noi sa se marturiseasca unde se afla: alaturi de “puterile raului” sau alaturi de Biserica Ortodoxa.Libertatea de optiune este a tuturor dar la fel si raspunderea si consecintele,in lumea asta si in cea care vas a fie.Iar in acest context existent mijloacelor de informare ale Patriarhiei Romane si Diocezelor ei sunt de mare ajutor,essential ajutor.Sa ne concentram asupra unui singur aspect.
Între temele prezente în cele două medii de informare amintite(Basilica și Lumina) una îmi pare de excepțional importantă,în sine și prin urmări.Este vorba de prezentarea ororilor sistemului concentrationist al comunismului și amintirea celor care i-au fost victime.
În primul rând este meritul singular al Patriarhiei Române de a rosti fără șovăială,fără teamă,adevărul că în România comunistă s-au comis crime abominabile și care nu trebuiesc uitate.Acest adevăr este astăzi rostit doar de către Patriarhie și de numărul,tot mai mic,al supraviețuitorilor ororilor comuniste.Cei care au puterea și acoliții lor prefer să tacă,o tăcere complice și degradantă.Aceștia se mulțumesc să onoreze cauze ordonate de la Bruxelles.Cu parere de rau aceste mesaje dubioase sunt ascultate de un segment al populatiei care exceleaza prin stultitie si superficialitate.Acestia sunt tinerei si tinerele cu totul nauciti hormonal si care in buna masura descind din patura rusinoasa a noilor imbogatiti, a neo-cicoimii,adolescenti tomnateci si care umbla vandra si opozanti din temperament,intr-un cuvant penibila ceata a “imbecililor utili”.
Dar Patriarhia Română spune adevărul.Îl rostește calm,fără patimă,fără să incite la furie.Rostește adevărul,păstrează memoria și ,încet,încet,cu profundă smerenie alcătuiește modelul alternativ al momentului istoric.Arată care este opțiunea fiecărei persoane,opțiunea pe care o poate face fiecare persoană între bine și rău.Pentru a fi mai clar.
Publicațiile Patriarhale amintite prezintă suferințele victimelor:scurtă biografie(alcătuind de fapt un portret moral),”vina” care le-a fost aflată de către călăi și consecință suferinței.
Nimic dramatic,nimic teatral,nimic artificial.Sunt fapte și cuvinte pe care le poate înțelege oricine.Dar suma acestor prezentări arată ceva.Arată că,în toate cazurile,”vina” acestor oameni a fost Credința Ortodoxă și solidaritatea cu identitatea națională.Pentru aceasta au fost “condamnațI’ și pentru aceasta au suferit și,altfel spus,fiecare victima poate spune:”crezut-am și pentru aceasta am și grăit”.
Prezentările făcute în publicațiile Patriarhiei Ortodoxe si de care am pomenit,din nou ,cu enormă smerenie,arată că victimele comunismului nu au suferit degeaba,că mărturisirea lor a avut rost și încă rost veșnic.
Publicațiile pomenite nu aleg coloratura politică pe care vor fi avut-o victimele.Victimele sunt prezentate în lumina valorilor pentru care au mărturisit.
Prezentările făcute în publicațiile amintite sunt convingătoare dintr-un motiv simplu.Ele sunt alcătuite pe temelia trăirii în Hristos.Aceste publicații știu bine că orice prezentare, lipsită de viețuire ortodoxă,degenerează în alcătuiri seci ,pustiitoare de suflet și finalmente plictisitoare.
Prezentările privind universul concentrationist al comunismului românesc,înfățișate în publicațiile Patriarhiei Ortodoxe si pe care le-am mentionat, sunt parte din România “profundă și tainică”.Aceste prezentări alcătuiesc modelul alternativ al momentului istoric.Libertatea persoanei se poate manifesta fără putință de confuzie.Publicațiile Patriarhiei arată că în acest moment istoric avem posibilitate să alegem între Credință și identitate națională sau confuzia “globalistă”.Putem și avem obligația să alegem între bine și rau ,intre moral si immoral,intre sodomie si normalitate și că pentru această alegere vom avea de dat plata,în lumea asta si cea care va sa fie.Este dovedit că Veșnicia este aceiași,ieri,astăzi,întotdeauna.Detaliile sunt oarecum diferite(și în asta stă miracolul istoric).Din nou se adeverește ,”cine va cădea pe această piatră se va sfărâma,iar pe cine va cădea îl strive”(Mt. 21,44). Copleșitorul semn al veșnicului triumf al smereniei ,dar si frumusetii imparatesti ortodoxe,strălucește fără obstacol.


Alexandru Nemoianu
Istoric
Michigan USA

Alexandru Nemoianu    8/1/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian