Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cultură si frumusete in " Dulcele târg al Iesilor " .

Manifestare cultural-artistică organizată de LSR - Filiala Iași - Nord Est, Clubul Salariaților CFR Iași și UZPR - Filiala Iași
Zi de vară toridă care nu a împiedicat ca multă lume iubitoare de frumos, din Vaslui, Neamț, Bălți ( Republica Moldova) sau alte localități, să se îndrepte spre Sala de spectacole a Clubului CFR Iași.
Ilie Serediuc, președintele LSR - Filiala Iași - Nord Est, a salutat publicul și a mulțumit Clubului Salariaților CFR Iași pentru găzduire, a prezentat invitații și musafirii prezenți în sală. Alături de public s-a aflat și o delegație din Republica Moldova, în frunte cu poeta Veronica Rusu-Bucico.
Directorul Clubului, Petru Naslău, a prezentat tinerele de la Clubul CFR Iași care au susținut un concert la pian: Maria Irimia și Ana Cărare de la Cercul de pian al Clubului CFR Iași, prof. Iulia Doina Dinu. Tinerele au surprins publicul prin talentul lor de a cânta la unul din cele mai elegante instrumente. Apoi pe scenă au urcat fetele de la Grupul vocal „Româncuțele”, Școala Profesională Petricani-Neamț, director, prof. Ionuț Rotaru - Popa, dirijori și coordonatori prof. Elena Toma, Maria Savin și Mariana Predoaia, cu un frumos repertoriu de muzică populară. Fetele au în palmares premii obținute la concursuri și festivaluri de gen. Moment potrivit ca actorul și regizorul Emil Gnatenco să susțină un sensibil recital de poezie.
Cu mare interes au fost urmărite conferințele tematice. Prima, așa cum era și firesc: „29 iulie - Ziua Imnului Național Român”. Prof. ing. Solo Rotenstain a vorbit despre importanța Zilei Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Moment emoționant: participanții s-au ridicat în picioare pentru a intona Imnul. În sală și-au făcut apariția tineri în frumoase costume naționale cu drapele în mâini și interpretând Imnul.
Momentul de trăire sufletească a fost continuat de frații Moise, Giuliana Maria, Lorenzo Marian și Francesco Gabriel prin recitarea poeziei creștine, de suflet „Te caut Iisuse”, dans și interpretarea unor frumoase melodii populare. Au primit aplauze cu căldură și voie bună.
Toți tinerii au fost răsplătiți cu Diplome de Excelență din partea președintei Subfiliala Nord-Est JUNIOR, prof. Silvia Hodaș.
Prof. Maria V. Stoica a conferențiat „Nicolae Iorga, un titan al culturii românești”, supunând atenției pe cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile. Ing. Ilie Serediuc a adus câteva completări, mai puțin știute, despre viața lui Nicolae Iorga.
În cadrul conferinței „Comuniunea dintre oameni prin rugăciune. Îmbogățirea trăită prin celălalt”, prof. Liliana Roibu l-a avut ca invitat pe actorul Valeriu Rudolf care a recitat două poezii, una în memoria jurnalistului și cronicarului, Dan Ștefan Teodorescu - „Poezia Sufletului” de Adriana Rusățeanu („Plecăm pe rând în tăcere / Și-n locul nostru alții vin”) și „Rugăciune” de Ian Tabita („Păzește Doamne România / Și ocrotește-i pe români”). Poeziile recitate cu mult suflet au sensibilizat auditoriul. Prof. Veronica Rusu-Bucico, membră a Ligii Scriitorilor - Filiala Iași - Nord Est, a vorbit despre importanța și necesitatea continuării Proiectului „Cuvântul care ne unește” și a recitat din creația proprie emoționante versuri.
Activitatea a continuat cu lansarea cărților. Volumul de poezii „Ochiul curcubeului”, autor Elena Bostan Delavicov, a fost prezentat de scriitoarea Silvia Hodaș. Romanul „Ellada, dragostea mea”, autor Ilie Serediuc, a fost prezentat de poeta Veronica Rusu-Bucico, din Bălți, Republica Moldova și scriitorul Romeo Romila. Apoi cei doi autori au adus câteva argumente privind creațiile lor, au mulțumit prezentatorilor și publicului minunat.
Scriitoarea Martha Eșanu a felicitat pe cei doi scriitori și a venit cu propunerea ca Liga Scriitorilor - Filiala Iași, deoarece este cea mai prolifică în activități culturale, cu un mare număr de membri, să poarte numele scriitorului Dan Teodorescu, dânsul fiind și cel care a propulsat-o și a deschis calea spre succes.
Pe parcursul desfășurării activității au fost presărate recitaluri muzicale și umor. Corala „Lirica”- dirijor Nușa Apostol cu solista Aurelia Dolniceanu, prin interpretarea cu mult patos a melodiei „Peste Prut la răsărit”, a creat o atmosferă de adevărată simțire românească. Poeta Veronica Rusu-Bucico, cu lacrimi în ochi, a urcat pe scenă, alături de soliste și a cântat. Recitarea poeziei „N-ați văzut cumva o țară” - George Safir, de către membra Coralei, Stela Lozanu, a atins punctul culminant prin sufletul și durerea celor mulți pusă în versuri. Și poeta Mimi Rotaru a continuat pe același registru de emoții și sentimente recitând din creația proprie, poezia „Doi copii, aceeași mamă” și a adăugat că „în suflet niciodată nu am fost despărțiți”, referindu-se la românii de dincolo și dincoace de Prut.
Zâmbete au adus umoriștii Doru Melnic cu ale sale unice declarații vesele de iubire și o declarație de cancan și Ioan Hodaș, prim-vicepreședintele Ligii, cu poezii umoristice pline de subînțelesuri. Tot dânsul a acordat Diplomele de Excelență celor care au fost implicați în mod direct în activitate și nu a pierdut niciun prilej de a stârni haz sau chiar hohote de râs.
„Fetele de la Iași”, Rodica Murgu, Miorița Romila și Virginia Pește, în ton cu atmosfera de bună dispoziție, au demonstrat muzical că:
„Ista-i moldoveanul și străinii spun
Vesel îi tot anul și cu suflet bun”.
Silvia Aboaice, solistă de operă, a încântat publicul prin repertoriul ales și notele nostalgice au cuprins pe fiecare. Cantautorul Adrian Gegiuc, ca de fiecare dată, a transpus iubitorii de muzică într-o lume de frumos, iar solistul Iulian Gălușcă, cu vibrațiile vocii, ne-a amintit de Dan Spătaru sau de Ion Suruceanu.
Publicul a ascultat, s-a bucurat, a cântat și dansat pe ritmuri muzicale, a urat „La mulți ani!” sărbătoriților lunii iulie.
Un public numeros, însetat de cunoaștere, de descoperire a frumosului din toate artele s-a implicat activ în desfășurarea momentelor cultural-artistice.
Neobosiții moderatori au întreținut atmosfera de înaltă cultură: prof. Liliana Roibu - secretar general al Ligii, Ilie Serediuc, Petru Naslău, Emil Gnatenco.
Sonorizare: prof. Culiță Păduraru și doi tineri, viitori artiști care, în final, au venit cu o surpriză muzicală, încheind evenimentul cultural.
Foto, Video, Canale media: Silvia Hodaș, Silviu Teodorescu, Mihaela Săvuc, Valeriu Ștefăneț din Bălți, Republica Moldova!

O manifestare culturală amplă, cu un bogat program cultural-artistic, hrană pentru suflet.
Felicitări tuturor!


Silvia Hodaș


Nota Observatorul ;
Vezi si pozele primite de la Silvia Hodaș, Mihaela Săvuc la rubrica - Evenimente culturale

Silvia Hodaș    7/26/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian