Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ziua Iiei la Art of Ideas Gallery

Lumea trebuie să afle! trebuie să spunem tuturor prietenilor din zona GTA, și nu numai lor, că un eveniment românesc cu totul deosebit s-a petrecut în după amiaza zilei de sâmbătă 24 iunie, în pitorescul St. Marys, la Art of Ideas Gallery: sărbătoarea iiei. De iia românească și faima ei în lume au auzit mulți, iar cine nu știe poate ușor afla. Dar prea puțini au auzit de Art of Ideas Gallery, o adevărată bijuterie arhitectonică și artistică ascunsă în pitorescul orășel St. Mary’s, Ontario, la 18 km vest de Stratford.

Această galerie de artă cu totul originală, deschisă publicului cu un an în urmă, este inițiativa și opera unui power couple de concetățeni ai noștri: artistul plastic și de fotograief Eugen-Florin Zamfirescu, și Elena Dumitru, avocat și activist in domeniul drepturilor omului.

Cu resurse materiale proprii destul de limitate dar cu o nețărmurită energie sufletească și putere de muncă, cei doi, fără alt sprijin, au achizitionat și recondiționat o minunată casă istorică în St. Mary’s. Cu un deosebit fler pentru stilul ultimului pătrar al veacului al nouăsprezecelea, și cu o clară viziune pentru propria artă, cei doi au creat un spațiu magic în care tablourile lui Florin, pictate în tehnica vechilor maeștri, alături de creațiile sale fotografice și de instalațiile de artă și de obiecte antique formează un ansamblu care exprimă idei profunde despre începuturile civilizației umane, și viziuni tulburătoare despre posibilul ei destin.
Ansamblul se întinde pe cele două etaje ale casei și este oferit spre vizitare publicului.

Turul ghidat de Elena prezintă istoricul casei dar și evoluția galeriei de la idee și ideal la realitatea de azi. Florin, pasionat nu doar de artă și filozofie dar și de fizica cuantică, explică la rândul său cum viziunea sa filozofică se exprimă prin creația sa artistică.

O solară coincidență – precum și o inițiativă a unui grup de femei românce inimoase și întreprinzătoate, așează aniversarea primului an al galeriei lângă o mai veche inițiativă de diaspora - ziua mondiala a iiei românești. Din comunitate s-au recrutat costume populare autentice și valoroase din diferite zone ale României, care au fost expuse cu mare grijă de Florin și Elena, și au făcut casă bună cu interiorul galeriei, dominat de culoarea caldă a lemnului lucrat cu finețe și a mobilelor vechi și delicate. Câteva afaceri românești nu au ezitat să ofere produsele lor de patiserie și cofetărie. De asemenea, doritorii au putut cumpăra ii importate din țară.

Oaspeți la eveniment au fost români dar nu numai, sprijinitori sau vecini ai galeriei, care și-au invitat rude sau prieteni. Elena și Florin ne-au spus lucruri foarte interesante despre istoria și semnificația desenelor de pe iile românești. Prezența echipei consulare și cuvintele d-nei Consul General al României la Toronto, Raluca Oana Gherghe, au fost întâmpinate cu sinceră bucurie și au dat prestanță evenimentului.
Prin discuțiile informale care au urmat, fiecare dintre oaspeți a aflat ceva interesant sau important nu numai despre ii și despre tradițiile noastre populare, dar și despre comunitatea română și istoria țării de unde am venit.

Florin și Elena, alături de prietenii galeriei, își propun să sărbătorească în fiecare an frumusețea iiei românești, aducând astfel un omagiu nu numai locului de unde ne tragem seva creatoare, dar și locului unde am ales și am reușit să ne croim o altă viață. Dorim mult și meritat succes acestei inițiative și sperăm să crească cercul prietenilor iiei și galeriei.

vezi si https://www.artofideasgallery.com/


a consemat pentru Observatorul / Toronto
Tatiana Andronache

Tatiana Andronache     6/26/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian