Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Știri din Montréal ; Spune-mi, Doamne, de ce oare / în poem e-așa răcoare?

Iată un vers genial al poetei și pictoriței Carmen Doreal din Montréal care recent și-a lansat ultimul său volum de poezii cu titlul «Pe linia vieții». Cu o prefață scrisă de Dl. Adrian Erbiceanu, Președintele ASLRQ (Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec), volumul lansat la Montréal a fost și este o adevărată răcoare bine-venită în timpul caniculei pe care orașul Montréal și întreaga provincie Québec au cunoscut-o și au îndurat-o în ultimele zile și săptămâni.

În aceste zone, încă de la sfârșitul lunii mai, s-au înregistrat temperaturi ridicate și extrem de neobișnuite pentru noi în această perioadă a anului. Dacă în general cu toții iubim și apreciem vara și căldura ei, nu putem spune același lucru când zeci, depășind chiar suta, de incendii, se declanșează singure în pădurile nu prea îndepărtate de orașele noastre. Focurile din Québec au fost atât de multe și puternice încât autoritățile statului au fost și sunt încă extrem de îngrijorate, evacuând din mai multe orașe mai multe mii de locuitori. Aerul greu de respirat, cu miros și prezență de fum, a fost atât de prezent și apăsat încât el a trecut granițele din Montréal și Canada, ajungând până dincolo de orașul New York din SUA.
Dar, cu toate acestea, noi, Românii de la Montréal, am continuat să avem obișnuitele noastre activități comunitare, fie ele devenite déjà «tradiționale», fie chiar și altele mai noi.

Una din activitățile non-tradiționale, dar devenind deja o tradiție la Consulatul Român din Montréal, a avut loc în ziua de 1 iunie când Uniunea Artiștilor Plastici și Muzicieni Români din Canada a organizat vernisajul expoziției cu titlul «Rapsodie de vară». Expoziția este deschisă tuturor în perioada 1 iunie 31 iulie, și include foarte multe tablouri și fotografii despre frumos anotimp al verii.

Anul acesta, în zona orașului Montréal, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în două locuri diferite : prima, a avut loc sâmbătă, 20 mai și s-a organizat împreună cu cu Biserica Ortodoxă Sfânta Maria din Gatineau, în orașul Gatineau, nu departe de Ottawa, capitala țării unde trăim ; iar cea de a doua a avut loc sâmbătă, 27 mai, la Restaurantul Roman din Berthierville, situat la 60 de Km de oraș. La ambele acțiuni a participat și Școala Junimea Română din Montréal, cea care sâmbătă, 10 iunie, a organizat GALA MERITAS unde au fost premiați și aplaudați elevii acestei școli, ei oferind celor prezenți un frumos și impresionant spectacol.

Tot pentru copii, dar de data aceasta oferit lor, ci nu realizat de ei, a fost și spectacolul organizat de Biserica Sfântul Ilie Tesviteanu din Montréal-Anjou pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Aici, la această biserică, Dna Prof Agnana Cazacu a venit cu ideea de a pregăti un spectacol cu părinții și de a invita copiii pe post de spectatori. Părinții au spus poezii de copii și au cântat cântecele copilăriei lor, ceea ce i-a bucurat enorm de mult pe copiii lor care nu se mai opreau din aplauze.

Una din activitățile mult așteptate la Montréal, și despre care promitem să revenim în Observatorul , va avea loc duminică, 18 iunie la sediul fostului Centru Cultural Român din Montréal unde poetul George Filip își va lansa volumul «Iarăși acasă».

Corespondent Observatorul
Marian C.


Corespondent    6/10/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian