Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tradiții - Moșii de Rusalii

Există multe datini și obiceiuri specifice Sărbătorii de Rusalii, care anul acesta are loc în luma ortodoxă zilele în de 4 și 5 iunie, praznic respectat cu sfințenie în toate localitățile din România. El are loc sâmbătă, pe 3 iunie 2023, fiind numit în popor Ziua Morților sau Moșii de Rusalii, când se săvârșește pomenirea celor dragi care ne-au părăsit, plecând la Domnul.
Bătrânii satelor din România Tradițională mai cred cu naivitate că sufletele celor morți părăsesc mormintele în Joia Mare - dinainte de Pasti - și ”plutesc” printre cei vii timp de 50 de zile, după care se reîntorc în Lumea de dincolo de Styx, în Ajunul Rusaliilor. Legendele spun ca ar fi existat cazuri în care spiritele celor morți nu au fost înduplecate, amânându-se momentul reîntoarceri, așa încât s-au transformat în iele sau ninfe, speriindu-i pe necredincioși.
În mitologia populară românească Rusaliile sunt descrise ca niște ființe fantastice, numite și Iele. Potrivit folcloristului prof. Ioan Paler, din Vâlcele, aceste făpturi grațioase sunt fiicele lui Rusalim Împărat, după cum relatează legendele. Reprezintă duhuri feminine vaporoase, făpturi supranaturale cu puteri magice și o mare forță de seducție.Poartă și alte nume, unele stilizate cum ar fi Naiade, Sirene sau Nimfe, ori neaoșe, precum Măiestrele, Fiicele Codrilor ori Împărătesele Văzduhului.
Alături de Sfintele Paști, Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt reprezintă cea mai veche Sărbătoare Creștină, fiind cinstită încă de pe vremea Apostolilor. Încă de atunci era oprită îngenuncherea credincioșilor în perioada Cinzecimii. De asemenea, nu erau permise spectacolele păgâne.
Pentru a marca Sărbătoarea, gospodarii își împodobesc casele cu flori și ramuri verzi de nuc.Obiceiul este vechi, dar s-a păstrat până în zilele noastre. În multe biserici se aduc ramuri și frunze verzi de tei sau de nuc. Ele se binecuvintează și se împart după Slujbă credincioșilor, simbolizând mărturii ale puterii Sfântului Duh, care s-a Pogorât de Rusalii peste Sfinții Apostoli.
Prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu-Fiul a coborât din înălțimi și s-a întrupat, împărtășind muritorilor viața sa celestă.
În Sâmbata Morților de Vară se țin ritualuri de îmbunare și de înduplecare ale duhurilor celor plecați dintre cei vii. Cu ocazia Moșiilor de Rusalii sunt curățate mormintele, se plantează flori, se aprind lumânări, iar la porțile cimitirelor se oferă de pomană colaci, împletituri tip ”japoneze”, plăcinte, ulcele cu vin. După ce preoții oficiază slujbele de pomenire, bucatele se împart nevoiașilor.
Dumnezeu să-i apă în pază pe cei duși!Horia C. Deliu    6/1/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian