Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
La Nenciulești, pensula va dansa și cânta pe pânzele artistilor plastici !

Ziua de 25 mai 2023, a binecuvântatei zile a Înălțării Domnului Iisus Christos și a Eroilor neamului românesc, a însemnat în calendar festivitatea de deschidere a celei de a VI-a ediții a Taberei Internaționale de Pictură în Aer liber de la Nenciulești, eveniment cultural de reverberație internațională, organizat de domnul Tudor Șerbănescu, Centro Pro Arte Contemporane Alexandria, împreună cu Primăria comunei Nenciulești, Centrul Cultural Alexandria, D.C.E.C.S. Roșiorii de Vede.
După introducerea artiștilor: Petri Hilden-Finlanda, Joseph Noce-Frața, Giulia Iosco-Italia, Ritu Singh-India, Irina Stavila-Basarabia, Selda Mant- Turcia, Mehmet Kanli-Turcia, Ahmet Avei-Turcia, Laura Culcea-România, Laura Ohmt-România, Rareș Rares Kerekes-România, de către domnul Șerbănescu - binecunoscutul nostru artist plastic telormănean, au urmat discursurile oficialităților comunei, apoi un spectacol desăvârșit, cu muzică și dansuri tradiționale românești, specifice Teleormanului.
Câțiva oameni inimoși, dascăli, de bun înțeles, din Merișani, Peretu, Salcia lui Zaharia Stancu, au reușit să readucă în fața unui public numeros tradiția, portul popular, fluierul, cobza, doina și cântul, prin inimile unor adolescenți și copii, membrii ale ansamblurilor culturale locale în plină ascensiune, cu care am vibrat de la prima, până la ultima secundă a serii.
Focul ieșit din podeaua bătută de dansatori și de călușari, a ars ca o torță în inimile noastre.
Moderatorul evenimentului, părintele, paroh al comunei Troian, un veritabil păstrător iubitor și promotor al culturii tradiționale, a transmis artiștilor un mesaj, acela de a veni fără culori la tabăra de Pictură, deoarece culorile le găsesc aici: roșul îl găsesc în bujorii din rezervația naturală de la Traian, galbenul în lanurile de rapiță, verdele în grâul lanurilor de pe câmp, violetul în lanurile de lavandă, albastrul în înaltul Cerului.
Călușarii s-au lăsat așteptați, au fost ultimii, dar ne-au încantat cu magia dansului lor specific. Un spectacol ce a marcat deschiderea unui eveniment mult așteptat, an de an, de toți: de artiști, de localnici și toți cei implicați în organizarea lui, menit sa aducă un plus de valoare și de frumos întregii comunități.
Astfel, Nenciulești-Teleorman-România a devenit patria artiștilor plastici dornici să picteze în aer liber. Că este așa o spun artiștii înșiși, care au revenit și revin cu drag în tabără, iar tabăra de Pictură în Aer liber a devenit, fără putință de tăgadă, momentul ce marchează începutul verii acestor meleaguri.
De astăzi, vreme de șapte zile, la Nenciulești, pensula va dansa și cânta pe pânzele artisitilor plastici participanți la tabără, în ritmul doinelor, horelor, călușului și jocurilor populare teleormănene.

Daniela Achim Harabagiu - Nenciulești,

Nota Observatorul '
vezi cateva imagini la rubrica Evenimente culturale

Daniela Achim Harabagiu    5/26/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian