Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Filarmonica brașoveană împlinește 145 de ani

.După cum ne-a precizat PR al instituției, Iosif Trif, data de 6 mai 1878 este considerată un reper în privința vieții concertistice publice din vechea urbe transilvană, reprezentând un eveniment artistic organizat de "Kronstädter Philharmonische Gesellschaft", sub bagheta maestrului Anton Brandner, cunoscut dirijor, compozitor și profesor. Distinsul muzician este considerat inițiatorul și fondatorul societății și prin extensie, al Filarmonicii Brașov de astăzi.

Să facem, cu voia dumneavoastră, stimați cititori ai ”Observatorului”, o incursiune în bogata istorie a amintitei instituții de cultură, cu sprijinul muzicologului, compozitorului și universitarului dr. Petre-Marcel Vârlan, de la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania”. Domnia sa precizează că există o solidă tradiție cultură muzicală a Brașovului se bazează pe o tradiție puternică, am putea spune chiar seculară în care spiritul cultural german a fost dominant. Populația orașului a creat un mediu intercultural fertil, în care diferitele influențe se întrepătrundeau, îmbogățind viața muzicală.
La începutul secolului XIX lua ființ㠓Societatea muzicală vocal-instrumental㔠condusă de Samuel Abraham, atestată în jurul anului 1820. Același Samuel Abraham construise în 1794 prima Sală de spectacole la Brașov cu numele “Reduta”, care s-a menținut până în zilele noastre cu renovările succesive de rigoare.
Asociațiile culturale făurite de comunitățile etnice ale vechiului burg transilvan cultivau în primul rând muzica lor națională, conlucrând într-un climat de înțelegere și competiție artistică exemplară. Așa au apărut renumitele asociații corale “Kronstädter Männergesangverein” în anul 1859, “Brassói Magyar Dalárda” în 1863 și “Reuniunea română de cântări” în 1864.
Primele formații profesioniste de muzică au fost fanfarele diferitelor regimente, iar Primăria a finanțat o Orchestră orășenească al cărei prim statut datează încă din anul 1814. Capela orașului a constituit baza întregii vieți muzicale brașovene până în anul 1935. Majoritatea instrumentiștilor acestor formații profesioniste proveneau din Boemia, Austria și Germania. Pe lângă o școală muzicală și interpretativă deosebit de dezvoltată, ei aduceau în Brașov și suflul marilor centre muzicale Viena și Lipsca. În programul concertelor de promenadă susținute în pavilionul Parcului central erau incluse pe lângă muzica de divertisment (marșuri, valsuri, uverturi), tot mai multe piese din repertoriul simfonic.
De-a lungul anilor, pe podiumul și la pupitrul Orchestrei Societății filarmonice brașovene s-au perindat dirijori, soliști, compozitori, personalități de excepție care au susținut și o intensă activitate pedagogică.
Activitatea lui Anton Brandner, între anii 1878 și 1900 s-a caracterizat prin strădania sa de organizare a repertoriului de concert după model vienez. An de an a inclus tot mai multe lucrări simfonice care au contribuit la ridicarea nivelului muzical al orchestrei și publicului brașovean, realizând aproape integral simfoniile de Beethoven, uverturile de Brahms, lucrări de Mendelssohn-Bartholdy, Schumann, Schubert. În această perioadă concertează la Brașov, soliști valoroși ca Felix Popper, Geza Zichy, Dimitrie Popovici ș.a. și se ridică prima pleiadă de soliști brașoveni: pianiștii Rudolf Lassel, Louise Lurtz, Else și Grete Krummel, violoniștii Max Krause, Eduard Lobel, Irene von Brennerberg, Ella Hesshelmer, violoncelistul Karl Klein și clarinetistul Wenzel Janota.
După moartea lui Anton Brandner în anul 1900, postul de dirijor îl câștigă prin concurs prim-violonistul Capelei orășenești, Max Krause, originar din Leipzig, care va rămâne la pupitrul orchestrei până în anul 1917. Sub conducerea sa repertoriul se diversifică, viața de concert se amplifică, Orchestra reușind să execute pagini dificile din literatura romantică: Wagner, Brahms, Berlioz și chiar Richard Strauss. În 1907, un eveniment deosebit l-a constituit prezentarea în primă audiție la Brașov a Recviem-ului de Johannes Brahms. Soliști și formații de talie europeană dau tot mai mare strălucire stagiunilor Societății filarmonice. Astfel concertează la Brașov Ernst von Dohnany, Emil von Sauer, Bronislaw Hubermann, Cvartetul din Bruxelles, Orchestra de cameră din München și Orchestra din Leipzig, iar dintre soliștii brașoveni trebuie amintiți pianiștii Adolf Weiss, Paul Richter, Selma Honigberger, violoniștii Max Krause, Egon Dietzmann, Olga Coulin, Franz Croupa, soprană Selma Hackmuller.
Desele colaborări ale Orchestrei cu renumitele corale brașovene în concerte vocal-simfonice și operă sunt dovada elocventă a profesionalismului interpreților. De asemenea, se cere reliefat rolul Societății și a lui Max Krause în instituționalizarea unui învățământ muzical la Brașov, prin înființarea unei școli pregătitoare „Philharmonische Vorschule”, care a format timp de aproape 28 de ani (1902 – 1930) tineri instrumentiști pentru Orchestra Societății.(...)
În prezent, Filarmonica Brașov este condusă de tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu și își desfășoară activitatea în incinta Sălii ”Patria”. În decursul ultimilor ani, Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă instituție muzicală din regiune și promovează arta și cultura la un nivel înalt prin propunerea unei palete variate și complexe de concerte și recitaluri. Prin activitățile sale, culturale, Filarmonica Brașov oferă publicului evenimente diverse, memorabile, unice și totodată se se impune ca un factor educațional în peisajul cultural autohton, prin promovarea unor activități menite să educe publicul tânăr și totodată să ridice ștacheta nivelului cultural al publicului larg.
Felicitări la ceas aniversar!
Horia C. Deliu


Horia C. Deliu    5/17/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian