Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canadiana - O excursie in trecut

Majoritatea cititorilor Observatorului au petrecut, probabil, un număr destul de mare de ani pe tărâmul patriei noastre de adoptie, Canada, pentru a-i cunoaste de acum geografia, economia, istoria, traditiile si obiceiurile.
O excursie in trecut nu esteinsă niciodată pe de-aintregul nefolositoare, fie si numai pentru a ne re[mprospăta cunostintele.

Rubrica de fată, se doreste a fi dedicată contributiilor pe care Canada le-a adus pe plan global,in diverse domenii. Si cum nămetii de zăpadă continuă să ne dea de furcăin această iarnă, poate cel mai potrivit ar fi să incepem incursiuneain trecut prin a mentiona pe inventatorul frezei de zăpadă (snowblower), un canadian pe nume Arthur Sicard (1876- 1946).
Originar din Montréal, Sicard a patentat această inventive in anul 1925.

Ideea acestei masini i-a venit pentru prima dată pe vremea când, tânăr lucrător la ferma de lapte a tatălui său,indelungatele si grelele ierni ale Québec-ului ii puneau in mod sistematic obstacole in calea livrării acestui produs.
Inspirându-se din modelul unei secerătoare, Sicard a realizat un camion cu două freze de zăpadă reglabile si cu un motor, care putea aspira zăpada pentru a o arunca la o distantă de 30 de metri sau depozitain partea din spate a camionului.
Sicard a vândut pentru prima dată această masină in anul 1927, sub numele de “Sicard Snow Remover Snowblower”.

Sicard a fondat Sicard Industries Ltd.in Sainte-Thérčse, Québec, astăzi o divizie a Sicard SSI Group Inc. of Knowlton, Quebec si a SMI-Snowblast, Inc. of Watertown, New York.
Această companie produce o serie completă de freze de zăpadă si alte produse din aceeasi gamă, pentru aeropoarte, municipalităti si baze militare din lumea intreagă.
Masina originară a lui Sicard poate fi admirată pe timbrul comemorativ emisin anul 1995 de către Canada Post.

O altă inventie legată de anotimpul rece este cea a canadianului Joseph-Armand Bombardier (1907-1964), originar tot din Québec.
Intrucât la acea vreme, guvernul nu asigura curătirea drumurilor secundare pe perioada iernii, rezidentii din zonele respective nuisi puteau folosi masinilein acest sezon, câteodată cu consecinte tragice (cum ar fi faptul că fiul lui Bombardier,in vârstă de doi ani, a murit pentru că nu a putut fi transportat la timp la spital). Bombardier a avut ideea unui vehicol care să poată călători pe zăpadă, primul model (cu sapte locuri) fiind vândutin iarna 1936-1937.

Astăzi, inventatorul snowmobil-ului este onorat prin aceea că o autorută din Québecii poartă numele, si chiar un ghetar din Antarctica este numit Ghetarul Bombardier (denumirea i-a fost acordată de către UK-APC (UK Antarctic Place-Names Committe)).

In anul 2000, Canada Post a emis un timbru cu imaginea lui Joseph-Armand Bombardier.
El este de asemenea membru al Canadian Science and Engineering Hall of Fame (infiintat a in anul 1991, parte a Muzeului de Stiintă si Tehnologie din Ottawa).

Compania pe care Bombardier ainfiintat-oinainte de al doilea război mondial, L’Auto-Neige Bombardier Limitée, este astăzi compania multinatională Bombardier Inc., apartinând industriei transporturilor si aerospatială.


Eliza Ghinea
Eliza Ghinea    2/6/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian