Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ancheta Observatorul - La cumpăna anilor ’22/’23

Răspund cu mare plăcere anchetei inițiate de grupul Observatorul, prin ”vocea” autorizată a d-lui Dumitru Puiu Popescu. Anul pentru care ne pregătim să-l salutăm din mers, fără putință de întoarcere (am mai fi peticit destule), mi-a rezervat din vreme două realizări excepționale.
La editura Napoca Star, condusă tot de un Virgil, tot poet, mi-a apărut volumul poematic ”Invazia brumei”. Parcă al 17-lea, dar n-are importanță. Redactat în vremuri belicoase pentru toată lumea, am dedus o invazie a brumei pentru care am și eu vesta mea antiglonț, care ”a ros vestonul, puloverul/ și cămașa ca să mi se impregneze pe corp”.

Următoarea realizare a lui 2022, a treia din 2015 încoace, a fost că mi-am/ne-am vizitat rudele din Laval, familia Muscalenco (fiică, ginere, nepot). Prin excelență, după Montreal, Quebec și Otawa, și atâtea alte locuri pitorești, am stat câteva zile (pline, în sensul de încărcătură emoțională și culturală) în Toronto. La Montreal, am revăzut Stadionul Olimpic și Piațeta ”Nadia Comăneci” într-un nou cadru arhitectural. Piațeta despre care vorbesc, asemenea Cascadei Niagara, nu e un obiectiv turistic pe care să-l bifezi în fugă. El trebuie nu doar văzut, ci și trăit din interior, cu sufletul, rememorând cele petrecute la Olimpiada din 1976. Iar eu am avut și vârsta și puterea de a ”pune de-o parte” secvențe de povestit, oricând, oricui, chiar și cu ochii închiși. În ce privește cascada, să tot stai să vezi cum curge timpul, ca în Dali.

Mulțumesc încă o dată Canadei și signifiantei sale ”Frunze de arțar” pentru edulcorarea celor 11-12 săptămâni puse cap la cap, absolut minunate. După cum e momentul să mulțumesc publicației de veghe neîntreruptă Observatorul și conducerii sale pentru găzduirea de îndată a numeroaselor mele grupaje de versuri, în speranța că nu mi-am decepționat cititorii. Ce dorințe pot avansa în perspectiva anului 2023?
Pe cât de personale, pe atât de altruiste, în rând cu toți românii mei de acasă și din diaspora.

Să fim sănătoși, drepți și cu dragoste de tot ce înseamnă spirit românesc. Împletindu-l în cugetele noastre cu toate limbile, tradițiile și culturile posibile, Ce așteptări?
”Tatăl nostru carele ești în ceruri/coboară, dacă ești, pe pământ/și mângâie fețele morților/păstrându-i în viață pe vii/și stai printre noi de ni-ești tată/din sângele scurs făcând vin/și fă din oricare armată/alaiuri civile/Amin”.
Am reprodus aici cunoscuta ”Rugăciune” de Eugen Jebeleanu pentru frumusețea și trăinicia în credință cu care înfruntă veacurile.
În rest, vorba lui Eminescu: ”De-o fi una, de-o fi alta…”


Virgil Dumitrescu
(Cluj-Napoca)






Virgil Dumitrescu    12/8/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian