Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tara mea de glorii, tara mea de dor...

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Țara mea de glorii, țara mea de dor? / Brațele nervoase, arma de tărie, / La trecutu-ți mare, mare viitor!”

– Mihai Eminescu

În fiecare an, în ziua de 1 decembrie românii sărbătoresc Ziua Națională a României.
În urmă cu mulți ani, la 1 decembrie 1018, la Alba Iulia a avut loc Adunarea Națională, unde s-a adoptat o rezoluție în care a fost atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat, Crișana și Maramureș cu România, și s-a consfințit ceea ce acum numim România Mare, cerându-se totodată a fi un singur stat național.
Primul pas a fost făcut la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Țării din Basarabia, organul conducător al republicii a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România.
La 1 decembrie 1918, când s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, Ion I. C. Brătianu – pe atunci prim-ministru al României, inginer, însă pasionat de istorie și cultură, spirit al omului de stat cu simțul datoriei față de țară, pentru care politica era o artă, un fenomen complex, spunând c㠄Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale” – la 14 decembrie 1918, atunci când, în fața delegației transilvănene care prezentase regelui Ferdinand I Actul Unirii, spunea: „Vă așteptăm de 1000 de ani și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată”.
Recunoașterea internațională a unirii Bucovinei cu România s-a efectuat la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate și Austria.
Legea Unirii a fost ulterior ratificată prin decret de lege de către regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaților în ședinta din 29 decembrie 1919.
Recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate învingătoare în Primul Război mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.
Deoarece Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depusese în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, această zi de 10 mai a fost desemnată Ziua Națională, și a fost sărbătorită până în 1947, adică până la venirea comuniștilor. Data de 10 marca trei momente importante din istoria țării: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.
Mai precis, între anii 1861-1866 Ziua Națională a României s-a celebrat pe 24 ianuarie, în perioada 1866- 1947, a fost sărbătorită pe 10 mai, iar între anii 1948 și 1989 – pe 23 august.
Imediat după Revoluția anticomunistă din 1989, ziua de 1 decembrie a fost stabilită ca fiind Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Prin intermediul aceluiași act normativ se stabilea că ziua de 1 decembrie este o sărbătoare publică și liberă pentru toți angajații.
De fapt, alegerea zilei de 1 Decembrie, ca zi națională, face trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, din anul 1918.
Se obișnuiește ca de Ziua Națională a României, în principal să se țină ceremonii și parade militare, în marile orașe ale țării, precum Alba Iulia și București, se arborează Drapelul național în toate instituțiile de stat; se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din toată țara; se organizează slujbe de pomenire a eroilor neamului.
De asemenea la mese se servesc mâncăruri tradiționale românești precum: sarmale, fasole cu ciolan, fasole cu cârnați, ciorbă cu afumătură.
Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, românii se adună și fac acea horă a unirii, cântul conținând un minunat îndemn la Unire: „Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română, / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!...”
Cu gândul la Țara mea, la istoria sa, la frumusețile sale, repet cuvintele marelui nostru poet național – Mihai Eminescu și adăug cuvintele din imnul Național: Ce-ți doresc eu Ție, Țara mea de dor? Unire-n cuget și simțire, pentru – un și mai bun viitor! („Români din patru unghiuri, acum ori niciodată / Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri!)

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Vavila Popovici –
Raleigh Carolina de Nord






Vavila Popovici –     12/2/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian