Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expoziția "Povesti de Bucuresti" la Muzeul Național Cotroceni - Asociatia Artistilor Plastici Bucuresti

Expoziția deschisă miercuri, 28 septembrie 2022, la Muzeul Cotroceni are un demers plastic completat de cel spiritual, relația dintre clădările, străzile și locuitorii de ieri sau de azi ai Bucureștiului fiind redată de fiecare dintre artiști în manieră proprie. Expoziția este un spectacol încărcat de frumsețe și transparențe, de detalii luminoase indiferent de zonele închise sau deschise, de modernism sau realism.

Personajele fixate pe pînză au au trăirile lor sufletești și prin expresivitatea surprinsă ăși spun propriile povești: Portretul scriitorului Ion Luca Caragiale realizat de Daniela Carmen Pavel printr-o mare atenție acordată principiilor plastice, regizănd spațiul compozițional cu ajutorul perspective sugerate de de substanța picturală dar și a modului cum construiește forma din alb , griuri, negru, rezonanța griurilor.

Daniela Carmen Pavel a reușit să suprindă nu doar expresivitatea dar și ironia fină din ochii personajului, ceea ce nu e puțin lucru într-o pictură....

Lia Aciobanitei cu "Florareasă în Cișmigiu" a surpins nu doar Cișmigiul din secolul trecut dar și chioșcul de ziare (primul chioșc de presă din București) ci și florăreasa înveșmîntată idilic, așezată pe un scăunel, printre coșuri și flori....

"Mos Ion Rățoi"creat de Adriana Pavel sau Autoportret - Irinel Daniela Iacob....voi reveni
Unele compoziții sînt realizate în manieră liberă, altele riguros redate arhitectonic, cu minuțiozitate chiar fîcînd privitorul să vibreze, sî gîndească sau să se transpună în acel loc, în acel timp.
" Cafeneaua veche" Elena Manache. este lucrarea unei artiste care privește și observă realist în jur său, dînd tabloului o poveste, un mister, configurîndu-i viața și povestea dar construind foarte atentă, cu sensibilitate un univers pictural.

Anca Horescu- "Bucureștiul de altădată" - o stradă din vechiul București redată prin logica riguroasă a compoziției. Construcția plastică are perspectivă, strada pare că se unește în punctul de fugă unde cele două paralele ale străzii par că se întîlnesc. Fluiditatea desenului, strălucirea luminii ce însoțește gradat pictura au o subtilă înțelegere a atmosferei de atunci. Cromatica diafană are un lirism cald, personajele alese ne vorbesc despre alte vremuri dar și despre o liniște a străzilor de atunci. Mesajul creează un confort vizual.
Marinela Radu - "Skype Tower" - Arhitectura Bucureștiului contemporan, nici urmă de arhitectura vernaculară, o lucrarea în care libertatea de execuție se simte de la prima vedere dar efectele înregistrate sînt diferențiate. Este o acceptare a realitățiipînă la nivelul detaliului și o expresivă interpretare. Minunea o constituie nu turnul redat cromatic în nuanțe de la albsatru la turcoaz și alb, ci copacii ce se reflectă în lacul devenit oglinda peisajului de deasupra..Marinela Radu are vocația exprimării spontane de o dezarmantă franchețe. Pare să aibă o bucurie filtrată prin culoare, prin îmbinarea culorilor
Răspunde10m
Palatul CEC-ului - o lucrare pictată de Anca Horescu cu motivul în față dar în care există un raport armonios între puterea imaginației și forța de transpunere. Chiar dacă palatul se află în plan secund este atent redat, inclusiv gărdulețul de pe Calea Victoiriei. Aici ochiul nu reține detalii ci forme semnificativ. E un mod de a portretiza o clădire emblematică de pe Calea Victoriei.. În prim plan vagonul unui tramvai de început de secol XX cred, un tramvai pe roți.

Georgiana Pirlogea expune un triptic ""Enescu", de fapt o instalație triptic- mozaic din sticlă Tiffany pe lemn, culori pentru ceramică pe sticlă sintetică, 38x90 cm, 2022. O poveste despre muzică și despre George Enescu - tripticul Enescu de fapt o instalație triptic- mozaic din sticlă Tiffany pe lemn, culori pentru ceramică pe sticlă sintetică, 38x90 cm, 2022.
George ENESCU, obligat de soție să cîștige bani pentru extravaganțele ei, chiar și foarte bolnav fiind.. Marele Enescu a murit singur, fără lumânare, vegheat doar cîinele său credincios....
INSTALAȚIE 3D "TRIPTIC ENESCIAN", un omagiu adus MARELUI ENESCU 2022
Extravaganțele soției sale Măruca ( Cantacuzino) trebuiau erau plătite de marele compozitor, violonist, pianis Enescu dînd lecții sau susținînd concerte deși era foarte bolnav....
Mutzerli, câinele credincios i-a fost alături până în ultimele clipe...

Aceasta este povestea din spatele tripticului/Instalație, tehnică mixtă in combinație cu mozaic sticlă Tiffany și pictură pe sticlă sintetică, culori porțelan, 38 x 90 cm, 2022.
Lucrarea Georgianei Pîrlogea "Regina Maria" aduce ]n prim plan vizita reginei Romaniei sa în America din 1926.
A fost o vizită ce a schimbat cu succes, imaginea Romaniei, Regina, câștigând de partea sa industriași și finanțisti dispuși să ajute țara, încă marcată de criza postbelică.
Pe 18 octombrie 1926 regina Maria se îmbarcase pe "metropola plutitoare", Levianthan, în direcția New York.
Purta un frumos cojoc, din ce am văzut în Arhivele Istorice de Stat; era o fotografie nouă, pentru mine care nu-mi dădea pace până nu am pictat-o.

O lucrare deosebit de grea ținând cont că este un portret pe sticlă și totul se lucrează întâi pe spate....culorile fiind pentru ceramică și porțelan iar dimensiunile sunt de 50 x30 cm, 2022.
Două acuarele citadine sănt expuse la Cotroceni de către Agnes Andrei ce au ca numitor comun case din București, lucrări ce emană o artă prezentă, o pictură ce stăpînește concret și corect un limbaj verificat. Una dintre case cu trepte înalte și balustradă, cu marchiză și flori este redată într-un colorit intens și luminos, cu pensulări puternice, libere, vioaie...O casă ce trăiește în lumina unei veri, de autoare alese ... Cea de a doua compoziție, tot acuarelă aduce o atmosferă proaspătă, calmă în care este surpinsă tot o casă din București în luminile toamnei cu tușe bogate,în clar-obscur, dar insistînd pe modulații fine.

Liliana Popa

Liliana Popa    10/14/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian