Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Notițe regale - Regina a murit!

Probabil și ceasul absolut din inima Angliei s-a oprit nedumerit pentru o secundă. Suntem așadar de atunci cu o secundă în urma Istoriei ca și cum am vrea să o mai păstrăm un moment pe cea care a fost Regina noastră de când ne știm. Zâmbitoare, senină, stăpână pe sine, mereu cu seriozitate la datorie, o prezență statornică și liniștitoare în inconsistențele și tumulturile zguduitoare ale vremurilor.

Pare de necrezut, chiar dacă nu de neașteptat. Până la urmă cât o poate duce o inimă de femeie (oricât de puternică) când tot mai mulți piloni emoționali se năruie în jurul ei? Câți pot spune că au ținut pe umeri decenii de imensă responsabilitate publică cu atâta grație și tărie? Câți au iubit și au apărat cu demnitate și respect o familie măcinată de drame și o instituție mereu în bătaia critică a lumii întregi? Câți au rămas ireproșabili și toleranți când greșelile celor din jur păreau ireparabile? Câți au crezut cu tărie, în momentele cele mai dezolante, că binele câștigă de fiecare dată, și câți au găsit cuvinte încurajatoare și tonul potrivit și calm în situațiile ce păreau fără ieșire? Cum le-a împlinit Ea pe toate? Cu credința în Dumnezeu, ca orice Monarh, după cum mărturisea ea însăși.

Din spațiul creștin ortodox nu pot să nu remarc că s-a stins de praznicul nașterii Fecioarei Maria, un miracol al maternității, una din sărbătorile cele mai dragi, calde și populare, cel puțin pentru noi românii. Iar în tradiția noastră nescrisă, se spune că cine moare într-o zi de sărbătoare e foarte iubit de Dumnezeu.

Imaginea, memoria, legământul ei vor rămâne vii multă vreme de acum, pentru totdeauna, de fapt. Mă întreb dacă o fi cineva care să nu fi auzit de ea, iar acum de vestea morții sale? Magnetic toate privirile curg înspre trista știre, așa cum până de curând remarcau cu încântare aparițiile ei pline de culoare. Omagiile curg, ca și admirația celor ce au cunoscut-o direct și a celor ce au văzut în ea un simbol de autoritate, demnitate, stabilitate, echilibru, toleranță, continuitate, datorie, empatie, un reper moral incontestabil. Din orice sistem politic, din orice credință, din orice colț al lumii nu poți să nu o privești ca pe un leader, ca pe un om excepțional care a adus speranță, reconciliere, înțelepciune, strălucire pe unde a trecut.

N-am fost vreodată în mod particular interesată de viața de palat, de tragediile, scandalurile ori complicațiile familiei regale, iar știrile ”senzaționale” ale tabloidelor au trecut fără prea mult impact pe lângă mine, dar atitudinea Reginei mi-a atras atenția în nenumărate rânduri. Prezența, gesturile, cuvintele ei au avut de fiecare dată greutate și semnificație, pline de o inteligență practică și diplomatică, de curaj și echilibru, de emoție reținută, dar genuină și consolatoare. O regret alături de o lume întreagă, o admir pentru o viață incredibilă dusă cu peste măsură până la ultima suflare, tot așa cum îi respect dreptul mai mult decât binemeritat, în sfârșit, la odihnă, la pace, la a ne zâmbi din eternitate.

Trăiască Regele!

Regele Charles al III-lea, va fi, este un rege foarte bun. Este desigur o convingere personală, nu o profeție. Nu numai pentru că este un om deosebit, dar este, în primul rând, un om al timpului său, care înțelege problemele profunde ale vremurilor de azi și care, din umbră, dar consistent, practic și energic le-a adresat pe cele mai arzătoare la nivel mondial. Cu atât mai mult, de acum înainte va încuraja Marea Britanie și aliații ei să le soluționeze.

Nu-i va fi ușor, dar nu i-a fost de fapt niciodată. Cred însă că e în acel punct potrivit al vieții în care nu-i rămâne decât să își facă datoria cu deplină dedicație și onoare, continuând ce e etern și valoros din domnia mamei sale și schimbând ce e de schimbat pentru lumea modernă. Nu știu dacă va fi popular, acceptat sau îndrăgit, dar cred sincer că miza lui e dincolo de toate acestea, iar testamentul lui va reconfigura imaginea monarhiei, va reevalua tradiția ce părea imuabilă și va da consistență fără precedent unui rol supra-politic. E imensă nevoie de asta și cred fără echivoc că regele Charles e deplin pregătit și că rolul lui în lume va fi cu adevărat benefic și marcant.

Așa încât privesc cu mult optimism înainte, cu sentimentul că încheierea unei ere oricât de impresionante vine atunci când și-a împlinit până la capăt misiunea și rostul. Rămâne însă ca o fundație solidă peste care fiecare nouă generație este chemată să construiască mai bine, mai înțelept și mai frumos.


Lăcrămioara Varga Oprea, Toronto





Lăcrămioara Varga Oprea    9/12/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian