Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
A apărut numărul 5 al revistei Cuvântul

Cu ajutorul lui Dumnezeu și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioan Casian, revista Cuvântul – The Word – Le Verbe a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei a ajuns la cel de-al cincilea număr.

Într-o ținută grafică deosebită, asigurată de către doamna dr. Daniela Bochiș, cu un colegiu de redacție format din nume cunoscute peisajului eclesial și celui cultural precum: părintele vicar George Bâzgan, părintele Nicolae Codrea, părintele dr. Dragoș Giulea, părintele Emanuel Țencaliuc, protos. dr. Maxim Morariu, părintele ieromonah Policarp Athenagoras, doamna dr. Adriana Bară de la Universitatea Concordia, doamna Bochiș, menționată anterior și doamna Carmen Ognean, periodicul înscrie, număr de număr, o pagină frumoasă pe eșichierul publicațiilor teologice cu valențe interdisciplinare.

Cuvântul ierarhului - „Smerenia – precondiţie a transformării vieţii creştinului prin comuniunea cu Hristos şi cu aproapele” - deschide secțiunea de „Teologie și spiritualitate”. Este urmat de textul părintelui dr. Ioan-Emilian Reza de la Cluj-Napoca, intitulat: Reinnoirea omului prin viețuirea în Hristos și cel al părintelui dr. Dragoș Giulea: Iubind cu iubirea pe care nu o știm.
Secțiunea patristică este reprezentată de trei extrase consistente ale Sfinților Macarie cel Mare, Simeon Noul Teolog și Sf. Vasile cel Mare cu privire la isihasm și Duhul Sfânt, iar Viața Eparhiei, rubrică îngrijită de către părintele secretar eparhial Nicolae Codrea, aduce în atenție momente de relevanță aparte pentru istoria eparhiei, precum instalarea noului părinte de la Mississauga, hramurile catedralelor cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Windsor și Saint-Hubert, cea de-a cincea aniversare a eparhiei, hramul mănăstirii de la Mono, cel de-al patrusprezecelea congres AROLA, Gala Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, sfințirea Bisericii din Long Valley (NJ), dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu de la Surrey BC, cea de-a cincisprezecea aniversare a parohiei „Nașterea Maicii Domnului” de la Gatineau, Quebec și cel de-al patrulea Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

Personalitățile românești de excepție omagiate în cadrul numărului sunt Sfântul Ioan Valahul și părintele arhimandrit Ilie Cleopa, iar cărțile și filmele aduse în atenție în cadrul secțiunii „Cultură și educație” sunt teza de doctorat a Înaltpreasfinitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei (protos. dr. Maxim Morariu) și recentul film Man of God (dr. Daniela Bochiș).
Cultura și tradițiile populare românești sunt prezentate cu profesionalism prin intermediul textului dedicat de către doamna Carmen Ognean Sânzienelor și expozeul teologic, bine documentat al doamnei dr. Adriana Bară cu privire la icoana pe sticlă. Nici tinerii nu au fost omiși. Astfel, părintele Nicolae Codrea ne vorbește despre Ziua internaționaă a copiilor în Episcopia noastră, părintele vicar George Bâzgan despre evocarea Eminescu și școlile duminicale, iar Valentin Cioană, reprezentantul ROYA al Catedralei Episcopale, oferă cititorilor un frumos text în limba franceză despre prietenie. La secțiunea dedicată mapamondului creștin, doamna dr. Daniela Bochiș aduce în atenție atât aspecte ce țin de realitatea pan-Ortodoxă precum restabilirea comuniunii cu Biserica Ortodoxă a Macedoniei, cât și anumite chestiuni cu relevanță globală (exemplul lui Paivi Räsänen, decizia Curții Supreme a USA de a anula dreptul la avort, sau atentatele din Nigeria). Numărul se încheie cu Autoportretul unei preotese, schițat de către doamna prof. dr. Ionița Timiș de la Cluj-Napoca.''

Conținând o varietate aparte de texte teologice, știri, cronici, recenzii, extrase din operele Sfinților Părinți și știri, revista se constituie într-o publicație valoroasă cu caracter interdisciplinar și într-o emblemă a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.





Redactia    8/19/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian