Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Impresii fugare din Madeira, ”Insula Eternei Primăveri”

...În locul unor Note de călătorie ample, am brodat în cele ce urmează câteva observații și recomandări fugare pentru pasionații canadieni de drumeții , care în această vară poate vor să încerce noi destinații europene.
Una chiar de top, aflată la mare căutare după Pandemie.

Este vorba de Madeira, o insula vulcanică din mijlocul Atlanticului, la 1.000 km, de Lisabona, care atrage ca un magnet cu vremea perfecta, vinul alb și roșu celebru în lumea întreagă, florile și peisajele sale incredibile, dar și cu broderiile realizate de localnici. Cu temperaturi ce amintesc de caldura primavaratecă pe tot parcursul anului, Madeira este un refugiu ideal. Virginitatea rurală, linistea, amabilitatea localnicilor, dar si preparatele culinare specifice locului te cuceresc.

A fost unul dintre cele mai relaxante voiajuri ale noastre, probabil și deoarece venea după doi ani de izolare din cauza Pandemiei. Peisajele fascinante, de unde nu lipsesc munții maiestoși, văile adânci pline de vegetație exotică și flori multicolore, farmecul așezărilor mici, ritmul cosmopolit al Capitalei, Funchal, unde se află Muzeul celebrului fotbalist Ronaldo (născut pe insulă) sunt doar cateva dintre motivele ce atrag turiștii.
Orașul portughez Funchal este situat intr-un golf splendid, inconjurat de munți.
În Piață, pe lângă produse traditionale, am admirat unele dintre florile pentru care Madeira este faimoasă: orhideele viu colorate, ”streliția–pasarea Paradisului”, coșuri pline de fructe tropicale și legume (la o tarabă foarte aglomerată vindea cu o dexteritate extraordinară o tânără din...Galați), de asemenea, erau multe suveniruri confecționate din plută, material natural foarte utilizat de băștinași.

Deși nu mă omor după pește și fructe de mare, am poposit în impresionanta hală unde tronau printre mormane de gheață rechini, ton, dorade, espadonul (un pește răpitor de talie mare) etc.
Turul continuă cu o vizita la Fabrica de Broderie, unde admirăm frumusetea articolelor de Madeira aflate în diferite stadii, de la design la execuție.
O dimineață întreagă am flanat de-a lungul bulevardului principal de shopping, am intrat în cele trei mari parcuri din zona centrală. Câteva ceasuri le-am dedicat vizitei și reculegerii la impunătoarea ”Se Catedrala” , contruită în sec XV, o construcție monumentală ce impresionează datorită îmbinarii arhitecturii hispano-arabice cu stilul gotic.

Un alt obiectiv foarte popular, căutat insistent de oaspeți este Satul pescăresc ”Câmara de Lobos”, unde venea adesea fostul premier britanic Sir Winston Churchill, colț de Rai pe care l-a... pictat!
Este acolo statuia sa așezată pe o bancă și fiecare turist ține să facă un instantaneu. Neapărat ”Must see” în plimbările prin insulă ”Cabo Girão Skywalk”, un ”balcon” cu podeaua de sticlă cel mai înalt din Europa, situat la 580 metri
deasupra Atlanticului!!!
O altă zi, o altă excursie de-a lungul Coastei de Sud, cu opriri la ”Ribeira Brava” și pitorescul ”Porto Moniz”, faimos pentru piscinele cu apă trermală în alveole vulcanice,
Cu alt prilej am descoperit unul din cele mai frumoase puncte ale Coastei de Nord, un drum construit din roci lânga ocean, de unde se pot admira cascade înbolburate.

O dimineață întreagă am dedicat-o vizitei la altitudine cu telecabina în zona ”Monte”, unde se găsesc ”Gradinile Tropicale”, un loc excelent pentru a descoperi colectia de arbori din intreaga lume.
Nu trebuie ratată coborârea cu "topoganele”, o atracție UNICĂ. Este o coadă imensă pentru...îmbarcarea în niște sănii din rachită cu tălăici lucioase, împinse la vale pe...asfalt de câte doi bărbați înbrăcați în alb, cu pălării de pai, acest original ”mijloc de transport” făcând deliciul turiștilor mari și mici, ce chiue veseli când trec în viteză pe lângă tine.

Vacanță plăcută!


pentru Observatorul
Horia C. Deliu






Horia C. Deliu    8/9/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian