Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mirificul Nord al Statului Michigan

Rândurile care urmează nu vor urmări relatarea unei călătorii recente, deosebit de agreabile, de altfel, ci vor consemna câteva impresii și reflecții generate de o splendidă vacanță petrecută într-un paradis turistic dintre cele mai căutate, greu de descris. Fără a detalia informații care oricum abundă pe site-urile aferente itinerarului, mă voi limita la a menționa doar traseul parcurs de-a lungul a câtorva zile din perioada iunie-iulie: Petoskey (încântător oraș de coastă situat în extremitatea de nord a Lower Peninsula) - Harbor Springs (oraș fondat de un grup de oameni de afaceri și avocați din Statul Illinois) - Mackinac Bridge (impresionant pod suspendat care leagă peninsulele Upper și Lower) - St. Ignace (al doilea cel mai vechi oraș fondat de europeni în Michigan) - Mackinaw Island (insulă considerată o adevărată perlă a Michiganului, încărcată de o tulburătoare istorie) - Charlevoix (atrăgător oraș turistic) - Leland (supranumit „Fishtown“) - Suttons Bay (denumire provenită de la numele unuia dintre primii coloniști europeni, sosit în 1854) - Northport (renumit prin producțiile uriașe de cireșe) - Traverse City (cel mai mare oraș din zona de nord a Statului Michigan, renumit în întreaga Americă pentru Festivalul anual al cireșelor).
*
Astăzi, simt că pot să cuget limpede la ce am văzut, încercând să-mi acord gândurilor ceva rânduială, pentru a face loc torentului de noi lucruri văzute și nevăzute. Voiajul a fost unul dintre acelea care continuă și după ce mișcarea în timp și spațiu a încetat.
Într-o călătorie ca aceasta ai atâtea lucruri de urmărit și de gândit despre fiecare eveniment în parte și toate ideile, pe măsură ce apar, se răscolesc și se bolborosesc, ca într-o supă „minestrone”, fierbând încet. O călătorie este asemenea unei ființe vii: nu există două la fel, și toate planurile, asigurările, mijloacele, metodele și limitările se dovedesc fără rost atunci când se confruntă cu ea.

*

Mi se spusese de multe ori că Nordul Michigan-ului este o minunăție, dar acele vorbe nu mă pregătiseră deloc pentru ceea ce aveam să am în fața ochilor.
Este de notorietate că în Statele Unite există obiceiuri, atitudini, mituri, tendințe și schimbări specifice care compun structura Americii. Știam, de asemenea, că fiecare dintre statele americane are propria sa individualitate și se mândrește cu acest lucru. Un stat nu se mulțumește numai cu numele, așa că își asumă și o titulatură descriptivă: Statul Imperiu, Statul Grădină, Statul de Granit. Michigan este Statul Marilor Lacuri, un supranume departe însă de a sugera adevărata sa grandoare și căldură.
Uitasem cât de bogat și fermecător este ținutul, cu stratul său gros de sol fertil, cu arborii imenși plini de ramuri, zona locurilor din Michigan fiind aidoma unei femei bine făcute, îmbrăcată și împodobită cu o salbă de admirabile bijuterii. Pământul este generos și plin de voioșie aici și cred că și oamenii se molipsesc de la el.
Acest colț de rai care este Nordul Statului Michigan te poate face să crezi că visezi, că ai în față imagini de pe o altă planetă, pentru că, incontestabil, zona are o calitate nepământeană, străină, ea sugerând niște timpuri când lumea se afla la începuturile sale și era mult diferită.

*

Pe durata vacanței, mi s-a repetat constatarea că aproape toți americanii sunt mistuiți de dorul de ducă. Un lucru întâlnit de mai multe ori prin țară, în statele pe care le-am vizitat, reconfirmat cu această deplasare, este o dorință arzătoare de a pleca, de a acționa, de a porni la drum, indiferent unde, numai să fie departe de acel loc, nu neapărat în căutarea unui alt loc, ci pentru a pleca din actualul. Deseori, te surprinde și pornirea americanului atunci când călătorește, aceea de a se duce nu întotdeauna să vadă, cât să aibă ce povesti după aceea.
Toate acestea îndreptățesc întrebarea: este oare posibil ca americanii să fie un popor neastâmpărat, de nomazi veșnic nemulțumiți de locul pe care l-au ales? Se pare că da, având în vedere că pionierii, primii imigranți care au populat acest continent, erau printre cei mai plini de neliniști oameni din Europa, cei puternic înrădăcinați rămânând acasă. Descendența din acei oameni fără astâmpăr, nestăviliți, nemulțumiți de situația de acasă, poate fi o explicație a respectivei „tendințe”.

*

În fine, vacanța din Nordul Michigan-ului m-a convins că acolo există ceva care nu te lasă să dai frâu liber cuvintelor. Cu siguranță, imaginea locului te urmărește o lungă vreme și, mai mult decât atât, lucruri pe care nu erai conștient că le-ai văzut îți răsar în minte după ce-ai plecat de acolo.









Dorin Nădrău    7/13/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian