Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Marea ruptură: lumea A si lumea B

Un simptom al marii crize prin care trece civilizatia occidentală, până mai ieri centrul inconturnabil al lumii, este inversarea raportului dintre media mainstream si altermedia. Media mainstream generalistă, deci nu neapărat si cea specializată (cea economică, sportivă, stiintifică etc.), si-a pierdut dramatic din audientă si din credibilitate. Cei mai buni editorialisti ai ultimilor 30-40 de ani au abandonat marile ziare, vechile si cunoscutele posturi de televiziune pentru site-uri, bloguri, podcast-uri, posturi de radio si TV independente, retele sociale sau mici gazete. Si au ales să publice cărti.

După prezentarea fluvială a pandemiei Covid si a scandalului interminabil al vaccinării, presa si media au fost cotropite de războiul din Ucraina. Dar, iată, un subiect nou pare să depăsească si "acoperirea" (cover) marii tragedii din tara vecină. Este vorba de războiul economic deja mondial si de marea ruptură pe care acesta o anuntă. Războiul economic mondial înseamnă mai ales sanctiunile economice aplicate Rusiei de SUA, UE si ceilalti aliati, sanctiuni care urmăresc să pedepsească Rusia pentru invazia din Ucraina. Să pedepsească si să limiteze capacitătile economice ale Rusiei de a continua războiul fratricid si, în general, să-i împiedice dezvoltarea si asocierea cu alte puteri emergente, în primul rând cu China.

Bineînteles, din cealaltă parte au venit răspunsurile Rusiei la sanctiunile euroatlantice. Si crearea unei coalitii informale de sustinere a Rusiei compusă din China, India, BRICS în general, dar si Africa si America de Sud. Adica Sudul global. Celeilalte tabere (SUA, UE si NATO) i s-au adăugat Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc.

Cu alte cuvinte, cum zic multi, lumea s-a rupt în două: lumea A si lumea B. Lumea dolarului (si a euro) si lumea rublei, a yuanului, a rupiei, a rialului iranian etc. Rusia a pretins plata gazului său în ruble si a stabilit pretul rublei în functie de aur.

Rubla si-a revenit la nivelul de dinainte de începerea razboiului. Se crede că în scurt timp Rusia va face comert în ruble (si deci, în aur) si cu petrol, grâne, îngrăsăminte chimice vitale pentru agricultură, metale rare si indispensabile industriilor de vârf. Adică ruble pentru tot ce exportă în tările "neprietene". Cu tările "prietene" va face comert în monedele lor sau în ruble, dar nu în dolari sau în euro. Pentru că dolarii si euro i-au fost "înghetati" de SUA si UE în băncile occidentale. Ca si unele proprietăti.

Războiul din Ucraina e deocamdată circumscris la tara limitrofă Rusiei si vecină cu noi, dar războiul economic în curs e unul planetar. Si care nu dă semne că se va opri prea curând. Dimpotrivă, războiul economic pare atât de bine pornit, încât el nu se poate decât agrava si extinde. Rusia vizează distrugerea suprematiei dolarului ca monedă de rezervă mondială, "exorbitantul privilegiu". Arabia Saudită, care se află la originea petrodolarului, a anuntat că-i vinde petrol Chinei în yuani, curată blasfemie! Richard Nixon a fost cel care a negociat, în 1971, petrodolarul cu Arabia Saudită în schimbul protectiei militare acordată de SUA. La rândul ei, Rusia va vinde petrol Indiei în rupii. Vâlvătaia s-a extins.

Multi se tem de un eventual atac al Rusiei la unele tări NATO prea cooperante cu Ucraina (Polonia, tările baltice, insula suedeză Gotland etc.) si, deci, la un conflict care va opune Rusia NATO, adică direct SUA, cu riscul nuclear la orizont. Nimeni nu stie azi până unde se poate întinde conflictul "lumilor", lumea A si lumea B. China poate oricând încerca să recupereze Taiwanul, pe care îl consideră parte inalienabilă a Imperiului de Mijloc. Războiul se poate translata din Europa în Asia-Pacific. "Capcana lui Tucidide" a fost des evocată în ultimii ani. Vom asista, într-adevăr, la o confruntare între o putere în declin (Occidentul) si o putere în ascensiune (China)? Încă nu stim cu certitudine. Presa si media occidentale, atât altermedia, cât si mainstream (atunci când nu face doar propagandă de război), urmăresc zi de zi războiul din Ucraina, dar si, mai nou, foarte insistent războiul economic mondial în curs, care nu e decât la început si care a luat si va mai lua forme surprinzătoare, stupefiante adesea.

Inflatia atinge în Europa occidentală cote nemaivăzute de zeci de ani. Economistul Michael Hudson (profesor la Universitatea Missouri-Kansas City, autor, printre altele, al cărtii Super Imperialism : The Economic Strategy of American Empire), într-o proiectie catastrofistă si fantasmatică, descrie posibilitatea ca dolarul, căutându-si salvarea, să devoreze euro: "As putea să fac o modestă propunere (aluzie la un pamflet cunoscut al lui Jonathan Swift, "A Modest Proposal" - n.n.). Acum că Europa a încetat practic să fie un "stat" independent politic, ea începe să semene mai mult cu Panama si cu Liberia - adică niste centre bancare offshore sub "pavilion de complezentă", care nu sunt adevărate "state", căci nu emit monedă proprie, ci folosesc dolarul american. Dacă Zona Euro a fost creată cu cătuse monetare limitându-i capacitatea de a crea bani pe care să-i cheltuiască în economie peste limita de 3 % din PIB, de ce n-ar azvârli prosopul financiar, adoptând dolarul american, ca Ecuadorul, Somalia si Insulele Turks si Caicos? Asta le-ar da investitorilor străini o asigurare împotriva deprecierii monedei în comertul lor, crescând cu Europa si în finantarea exporturilor. Pentru Europa, alternativa este explozia costului în dolari a datoriei sale externe contractată pentru a-si finanta deficitul comercial crescând cu Statele Unite pentru petrol, arme si hrană. Costul în euro va fi cu atât mai mare cu cât moneda scade fată de dolar. Ratele dobânzilor vor creste, astfel vor încetini investitiile si Europa va fi si mai dependentă de importuri. Zona Euro se va transforma într-o zonă economică moartă. Pentru Statele Unite, e vorba de hegemonia dolarului pe steroizi - cel putin fată de Europa. Continentul va deveni o versiune un pic mai mare a lui Puerto Rico" ("The dollar devours the euro", unz.com, 7.04.2022).

Zoltan Pozsar, 43 de ani, maghiar cu studii la Pecs, Londra, Seul, în Suedia si la Washington, trecut prin marile institutii financiare americane si astăzi directorul global al strategiei pentru dobânzile pe termen scurt la banca Credit Suisse, la New York, a devenit profetul economiei de mâine, poreclit "Repo Oracle". Pozsar spune, după credit-suisse.com, că această criză nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut de când presedintele Nixon a decuplat dolarul de aur în 1971. Când criza se va termina, dolarul american ar trebui să fie mult mai slab : "Suntem martorii nasterii lui Bretton Woods III - o nouă ordine (monetară) mondială, centrată pe monedele bazate pe mărfuri în Est, care probabil vor slăbi sistemul eurodolar si vor contribui la cresterea fortelor inflationiste în Vest" ("Zoltan Pozsar : "We are witnessing the birth of a new world monetary order", credit-suisse.com, 21.03.2022).

Printre multe întrebări pe care ti le poti pune e si aceea despre finantarea unei călătorii din lumea A în lumea B sau invers. În ce monedă vei plăti? Poate în cocosei de aur?

bursa.ro





Petru Romosan    4/16/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian