Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canada - proces de alegere.

Constat cu plăcere că revista Observatorul (cu sufletul si inima ei localizate undeva în persoana d-lui Puiu Popescu), ne îndeamnă periodic să ne revizuim momentele cheie din viată si solicită exprimarea lor în scris, ceea ce e un efort mai profund si mai riguros decât făcând acelasi lucru la o cafeluṭa. Bineînteles că se pot face amândouă.

În cazul meu personal, constat că actiunile si amintirile mele din trecut sunt mult mai numeroase si clare, decât orice as visa despre viitor. Doar o chestie de vârstă.

Canada pentru mine s-a materializat printr-un proces de alegere si eliminare. După ce am plecat din România, am stat un timp în Olanda, unde mi-am făcut "rodajul" atât în realitatea vietii din "vest" cât si în imposibilitatea limbii olandeze.
A urmat un popas de un an în Franta, unde as fi putut rămâne pe veci, dar spiritul de aventură, influentă vocii calificate a diasporei , atât a celei deja stabilite în Canada cât a celei visând să ajungă acolo, m-au determinat să solicit si eu emigrare în Canada, din Franta.
După ce testele oficiale "olfactive" ale ambasadei, de mirosit sănătatea, educatia, vârstă, cunostiintele de limba engleză, franceză sau ambele au impresionat favorabil nările oficialilor, în 8 luni am avut în mâna un "Landed Immigrant Visa".
Bun de venit, stabilit si lucrat în Canada, si bineintels, bun de replatit costul biletului de avion.

La trei săptămâni după sosire, am primit o oferta pentru un job de inginer, unde proprietarul firmei de Engineering Consulting mi-a spus după interview că engleză mea era bunicică, educatia inginerească acceptabilă si cunoasterea codurilor electrice, civile si legislative locale inexistentă. Mi-a dat 3 luni să le învăt, si mi-a oferit un salariu care după părerea lui era peste valoarea mea pentru următoarele 6 luni, după care va trebui să fie sub valoarea mea.
Deja de atunci, am fost în stare să-mi cumpăr o masină, să plătesc chirie si să stau singur, si să-mi permit o vacantă la Wasaga Beach, lucruri total imposibile în România.
Mi-am găsit un club de canotaj, continuînd traditia de acasă, mi-am cumpărat o bicicletă mult mai bună decât în România si schiuri si bocanci care le-am văzut acasă doar la "străini". Deci Canada: 1- România: 0

În următorii 30 de ani, au urmat servicii serioase, la firme mari internationale, unde că Inginer Sef or Sef de Proiect Senior, am muncit din greu, dar am câstigat foarte bine si am călătorit lumea în interes de servici. Totul strict pe merit. Nimeni nu m-a întrebat dacă sunt membru de partid, dacă am familie să rămână "acasă" să dacă prezint "garantii moral politice" de a fi lăsat să călătoresc. Canada :1 România:0

Când m-am plictisit de burlăcie, m-am însurat în Canada, am o fiica avocata, si suntem relativ bine si fericiti.
Scumpete în crestere la tot? Taxe mari? Cosmar în circulatie în general si mijloace de transport în comun în special? Structura demografică în schimbare rapidă? Schimbări sociale neastepate?
Am călătorit destul si pot să spun că acestea NU sunt probleme specific canadiene.
Si din fiecare călătorie culturală sau exotică, tot revin cu plăcere în Canada. Aici e la noi acasă!





de George Kun    6/9/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian