Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
„Dincolo de întâmplări"

Dupa logica noastra de oameni cazuti, modul cum actioneaza moartea e de neinteles. Tot omul este pacatos, dar dintre acesti pacatosi, sunt oameni ( mireni, preoti, monahi) care sunt o binecuvatare pentru cei din jur. Si totusi au parte de necazuri si de un sfarsit cu suferinte, sfarsit pe care-l indura cu demnitate. Si nu numai din acestia mari , ci si din cei mici care nu s-au hranit cu si n-au ajuns inca la masura rautatii lumii.


N.G

‹‹ Toate pedepsele sunt văzute ca venind de la Dumnezeu, plată pentru păcate. Cu toate acestea Dumnezeu nu pedepsește, aici, toate păcatele. Oamenii așa ar vrea. Fiindcă ei nu pot răbda, se întreabă: cum mai rabdă Dumnezeu? Mulți, din cauza acestei răbdări divine, își pierd siguranța în existența lui Dumnezeu. De aceea, știind Dumnezeu slăbiciunea credincioșilor și desfrâul răutății, mai intervine din când în când, cu întâmplări înfricoșate între oameni.


Nu pedepsește toate relele aici și imediat, precum nici nu răsplătește tot binele aici și numaidecât; - cred că din următoarea rațiune:
Dacă ar pedepsi toate relele aici, ar putea însemna că lumea aceasta e singura care există. Dacă ar pedepsi toate relele imediat, ar însemna că se teme de puterea răului, care, nepedepsită imediat, i-ar periclita stăpânirea lumii.
Dacă ar răsplăti tot binele aici, ar însemna același lucru, că există numai lumea aceasta. Dacă ar răsplăti tot binele imediat, ar însemna că sufletul există numai în lumea aceasta, cu alte cuvinte sufletul n-ar fi nemuritor; deci Dumnezeu trebuie să se achite urgent de îndatorirea ce i-a făcut-o omul.
Că Dumnezeu uneori pedepsește răul și uneori răsplătește binele, e ca să știe omul că răul se pedepsește și binele se răsplătește.
Dacă o face rar în lumea aceasta, e semn că o face sigur în cealaltă. Dacă uneori nu răsplătește binele dreptului e semn că-i lucrează răbdarea. În amândouă cazurile Dumnezeu așteaptă sfârșitul omului: în ce sfârșește omul; fie că a fost multă vreme bun, dar pierzând răbdarea în nevoințele binelui, își pierde socoteala și deci plata, fie că a fost multă vreme rău „și venindu-și întru sine” se întoarce către Dumnezeu, și cele de pe urmă ale omului au ultimul cuvânt.
O răsplată aici și imediată, pentru toate faptele, ar dăuna libertății omenești. Răul nu s-ar face de frica pedepsei. Binele s-ar face din interesul răsplății. S-ar micșora ceva din slava lui Dumnezeu și s-ar micșora și prestigiul ființei omenești.
Iată prin urmare la ce climat de libertate și dragoste dezinteresată vrea Dumnezeu să-și ridice fiii, la sensul lor metafizic, cel ascuns în Dumnezeu, care Duh este și Iubire și Adevăr, și acestea fac și pe oameni cu adevărat liberi și cunoscuți și lor înșiși ca atare. Bixadul Oltului 10.11.1949››

Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, „Cuvinte vii”, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006, pp. 189-190.





Nicusor Gliga    3/3/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian