Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dreptul la replică pentru articolul „ Teatrul de vară din parcul Romanescu din Craiova”, apărut în Observatorul din 15 august 2014

Jos pălăria!

Dincolo de prietenia de peste 50 de ani care mă leagă de dl. Victor Mirea, stă si dragostea nedisimulată a acestuia pentru arta scenică.
Observator de rară finete al teatrului craiovean, prieten cu multi dintre marii actori, spectator înrăit al Festivalului Shakespeare tinut la Craiova, Victor Mirea îsi manifestă iubirea pentru oraşul Craiova în fel si chip.
Începând cu sutele de autografe, programe si afise ale spectacolelor vizionate si până la schimbul de mici atenţii ca amintiri a trecerii unora pe lângă altii, „colectionarul de teatru Victor Mirea” este, si nu gresesc când spun aşa ceva, Istoria vie a Teatrului National din Craiova.

Încă de prin anii ’59 -’60, atunci când am fost colegi la Scoala Populară de Artă, clasa de Actorie, Victor Mirea stia tot despre teatrul craiovean. Respira si trăia numai pentru teatru. Numai că viata, rigorile ei, dragostea părintilor lui pentru o altă meserie, i-au dat alt curs vietii.
Acum , dl. ing. Victor Mirea, fugar, nesupus înversunat rigorilor comuniste, trăitor de aproape 30 de ani în Canada, proaspăt pensionar, înnoadă din minte întâmplări lângă întâmplări, povesti lângă povesti, care mai de care mai frumoase. Pe unele le îmbracă după gustul lui, fără să tină cont de „talia” subiectului, de cromatică, de felul cum se asortează cu adevărul.

Parcă nimic nu e mai caraghios pe lume ca atunci când, fără simtul măsurii, te lasi îmbrobodit cu straie care fie că nu se acomodează cu spiritul tău, fie că sunt croite pentru altul.
Dacă m-ar vedea si m-ar privi cu atenţie cum îmi stă cu pălăria pe care mi-a asezat-o pe cap, si-ar da seama că nu e a mea, si, râzând, mi-ar spune: „A, nu se poate, ai dreptate. Jos pălăria, e prea mare pentru capul tău”!
Da, Victore, gândeşte-te bine, e aşa cum îti spun eu!
Tu, care cunosti atât de bine acest teatru, minunatii actori care au lăsat urme adânci scenei craiovene, s-au fost, Slavă Domnului, destui!, ti-ai da seama că există cu sigurantă un altul care să poarte coroana nemuririi în faţa căruia, cu plecăciune ai rosti: „Ecce Homo! Jos pălăria”!

Lui Victor Mirea Toronto, cu îndatorare.





Valer Dellakeza    9/8/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian