Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Lucrători străini

Luna aprilie a fost plină de noi anunturi privind diverse programe de imigratie. Fostul ministru al imigratiei are acum portofoliul care include Service Canada si aprobarea companiilor canadiene să angajeze lucrători străini. Ca urmare, lucrurile au luat o întorsătură dramatică în acest domeniu.
Pentru prima oară de când au fost efectuate schimbări în obtinerea aprobărilor pentru angajarea lucrătorilor străini, câteva companii (în special restaurante) au fost înscrise pe o listă neagră, ceea ce înseamnă că aceste companii nu mai au dreptul, pentru o perioadă de doi ani, să ceară aprobarea să angajeze lucrători străini. Acest lucru se datorează faptului că respectivele restaurante nu au respectat conditiile la care s-au angajat în momentul când au adus lucrătorii străini în Canada. In acelasi timp, datorită abuzării sistemului, s-a instituit un moratoriu care a intrat imediat în functiune.
Ce înseamnă acest moratoriu? Înseamnă că efectiv nu se mai primesc aplicatii pentru obtinerea unei opinii asupra pietei muncii (Labour Market Opinion – LMO) de la companiile care lucrează în sectorul de prestări servicii alimentare, fiind publicată o întreagă listă de ocupatii. Companiilor care au depus deja dosarele, dar nu au primit o decizie, li se vor rambursa taxa de procesare. De asemenea, vor fi suspendate si opiniile pozitive care au fost deja emise, dar unde lucrătorii nu au ocupat încă posturile respective. Guvernul se angajează să dea prioritate canadienilor si să îndemne companiile să-si intensifice căutarea pentru ocuparea pozitiilor vacante cu lucrători din toată Canada. Abuzul programului destinat aducerii de lucrători străini nu va fi tolerat!
Recent s-au anuntat si schimbări în procesarea aplicatiilor pentru rezidentă permanentă în categoria economică Federal Skilled Worker. Fată de anul trecut, programul prezintă îmbunătătiri substantiale. Astfel, vor fi acceptate 25.500 de aplicatii la nivel NOC 0, A sau B (în domeniul managerial, ocupatii care cer de obicei educatie la nivel de universitate si colegiu), dintre care 500 sunt rezervate pentru aplicatiile din categoria doctoranzilor (PhD). Lista de ocupatii eligibile s-a extins de la 29, cum era anul trecut, la 50.
Fiecare ocupatie are o limită de 1000 de aplicatii. Nu există limite pentru aplicatiile care au o ofertă de lucru, cu o opinie de piată pozitivă sau permis de lucru curent. Orice aplicatie trebuie să includă obligatoriu o evaluare a studiilor efectuate într-o altă tară decât Canada, precum si examenul de limbă (engleză sau franceză).
Pentru clasa de experientă canadiană (CEC), s-au alocat 8.000 de aplicatii pentru perioada 1 mai 2014 – 30 aprilie 2015. Aici va fi o limită de până la 200 de aplicatii pentru ocupatiile aflate la nivelul NOC B. In continuare, nu vor fi primite aplicatii din categoria administrativă, contabili la nivelul de clerk, bucătari, ca si o categorie de supervizori în vânzări si alimentatie.
Totodată, s-au alocat 5.000 locuri pentru aplicantii din domeniul meseriilor, în total 90 de ocupatii, cu o limită de 100 aplicatii pe meserie, indiferent dacă aplicantul are o ofertă de lucru sau o certificare pentru meseria respectivă obtinută în Canada.
Aplicatiile depuse înainte de 1 mai 2014 vor fi procesate după legislatia existentă în momentul depunerii, nu după noile criterii care se vor aplica începând cu 1 mai. Numărătoarea va începe de la zero pentru toate aceste programe, de la 1 mai si până la introducerea noului program în luna ianuarie.
Scopul limitării numărului de aplicatii este de a avea reprezentanti în toate domeniile/ocupatiile care prezintă interes pentru Canada, precum si de a evita acumularea unui număr imens de aplicatii. Acest lucru s-a întâmplat anterior si a dus la prelungirea duratei de procesare cu multi ani.
Si un anunt important pe luna aprilie: programele de mai sus, în formatul descris, sunt ultimele înainte de schimbarea totală ce va avea loc în ianuarie 2015. Atunci se va introduce o nouă formă si un nou mod de a aplica pentru imigrare în Canada. Fie că se va aplica pentru categoria de Federal Skilled Worker, CEC sau programele provinciale, toate vor fi sub umbrela programului Express Entry. Asa cum am mai prezentat anterior programul numit initial EOI (Expression of Interest), Express Entry va fi o colectie de aplicatii pe internet, iar companiile canadiene vor avea ocazia să citească despre aplicanti (care vor apărea pe o listă în mod anonim, fără specificarea numelor). Aplicatiile nu vor mai fi procesate în ordinea aplicării, ci în functie de interesul pe care îl vor trezi companiilor canadiene. Pentru implementarea acestui program, guvernul a alocat 14 milioane dolari, pentru o perioadă de doi ani, si va continua cu cca. 4.7 milioane anual pentru mentinerea programului.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu    5/19/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian