Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Nina Cassian ( 27 noiembrie 1924 - 15 aprilie 2014 )

Poetă, prozatoare, eseistă, traducătoare si critic de film, Nina Cassian a decedat, marti, 15 aprilie 2014, la vârsta de 89 de ani, la New York, în urma unui stop cardiac, potrivit unor surse apropiate familiei, A murit "linistită", în resedinta ei.
Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00, la Riverside Memorial Chapel din New York.

Născută pe 27 noiembrie 1924, la Galati, ca Renée Annie Cassian, într-o familie, cum îsi amintea Nina, superbă, pasionată de frumos, iubire si tandrete. Familia Ninei era de origine evreiască (tatăl Ninei, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut); s-a mutat pe rând la Brasov, unde Nina a intrat la Liceul Principesa Ileana, si apoi la Bucuresti, unde Nina urmează cursurile Institutului Pompilian. Nina Cassian frecventează cercuri intelectuale de stânga si intră la vârsta de 16 ani în organizatia Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate, visând „să mântui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc.

Primele ei încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi si de către poetul si matematicianul Ion Barbu.

Nina Cassian a debutat ca traducătoare în 1944, sub pseudonimul Maria Veniamin, iar ca poetă în anul 1945, în România liberă, cu "Am fost un poet decadent". Primul volum de versuri, de expresie avangardistă, "La scara 1/1", îi este publicat doi ani mai târziu. În paralel, scrie literatură pentru copii, din care cea mai cunoscută este cartea "Nică fără frică".

Pentru o vreme, cedează presiunilor regimului comunist si începe să scrie si în stil proletcultist.
"După un ocol de aproximativ opt ani", asa cum singură avea să mărturisească, plin de avânturi naive si compromisuri, începând din1956 se întoarce, la poezia adevărată, autentică.
Începe să scrie în paralel si literatură pentru copii, atrasă de posibilitătile estetice ale evadării în fantezie si candoare, precum si două volume de "proză subiectivă", la persoana întâi.
Realizează traduceri unele traduceri remarcabile din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos si Paul Celan.

A publicat peste 50 de cărti de poezie, eseuri si proză.
A inventat limba spargă. Este oare posibil ca un om să inventeze o limbă ?
Răspunsul ar putea fi considerat ca fiind foarte simplu DA!
Limba spargă, din punct de vedere lingvistic nu este o limbă în adevăratul sens al cuvântului, ci este limba română în care o parte din substantive, verbe si adjective sunt înlocuite cu cuvinte inventate de poetă.
Pentru foarte multi cititori, limba spargă a fost si continue să fie un non sens, si totsi ea a reusit să-i dea un mod de exprimare artistică în care dacă ai un sensul umorului te poate atrage. Bunul prieten al Ninei Cassian, poetul si matematicianul Ion Barbu, nu a crezut din capul locului într-un asemenea ”exercitiu amuzant” si chiar i-a sugerat ”să nu care cumva să publice asemenea ”catastrofe literare” în volumul ei de debut. .
"Limba "spargă" am inventat-o în 1946, a spus într-un interviu Nina Cassian, (am pomenit doar de avangardismul meu, de propensiunea mea structurală spre "joc"). Mult mai târziu poeziile scrise în limba spargă le-am publicat în volumele Loto-Poeme (1972), în Jocuri de vacantă (1983), însumând circa o duzină de "sparguri"; ba pe unul l-am tradus chiar si în "sparga" engleză", spunea poeta.
În 1985 Nina Cassian a călătorit în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, pentru a sustine un curs la New York University.

După o lună de când se găsea în Statele Unite a aflat de arestarea si uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu , unul din prietenii apropiati, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era mentionat numele lui Nina Cassian "cu părerile ei politice, evident anticeausiste. Acesta a fost unul din motivele principale ale hotărârii ei de a nu se întoarce în tară. Imediat, apartamentul său din Bucuresti a fost confiscat, iar cărtile publicate au interzise si retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceausescu.

Nina Cassian a fost una dintre personalitătile care au fost marcate de o multitudine de contradictii în viata personală. De fapt aceasta era tragedia multor intelectuali români ale căror cariere au fost oprite înainte de al doilea război mondial si, ulterior, a trebuit să se adapteze la conditiile impuse sub teroarea securitătii pentru a supravietui. Nina Cassian se încadrează în această categorie. Pentru generatia care a crescut imediat după al doilea război mondial, în România comunistă, poezia lui Cassian a fost o continuare a manualelor marxiste - de literatură "aprobată".

Ajungând în Statele Unite îsi punea mereu întrebarea: dece nu mă vor acolo. Dece mă
considerau ca fiind excentrică si rebelă? Acuma încerc să-mi găsesc un răspuns la faptul că fiind aici în America duc o viată mai bună decât multi de acasă.
"Pentru mine personal a fost o adevărată tragedie, teribilă, ca, la 60 de ani, să-mi părăsesc tara în care m-am născut, unde am învătat si pe care am iubit-o si să trăiesc într-un loc în care sunt înconjurată de o limbă străină si cu două profesii imposibile: poezia si muzica clasică.
”Încerc să mă obisnuiesc cu idea că am avut partea mea de faimă si glorie, si nu mai astept mai mult. "

Recunoscută pe plan international pentru valoarea lucrărilor ei literare, i s-a publicat la Londra volumul de versuri Call Yourself Alive si, în Statele Unite, Life Sentence.
Unele dintre volumele apărute în România au fost traduse si publicate în Statele Unite printre care:
Take My Word for It!, Blue Apple si Lady of Miracles, care s-au bucurat de success.
În Suedia i-ai aparut lucrarea ”Femeia miracol” tradusă de Dan Shafran si publicată în editura Ellerströms.

În ultimile decade îsi îndreptase activitatea literară spre scrierea memoriilor.
Volumul întăi al acestor memorii intitulat ” Memoria ca zester”, s-a bucurat imediat după aparitie de un mare succes.
În anul 1994 i s-a decernat placheta ”Leul literar” de către New York Library.
Continuîndu-si scrierea memoriilor, în anul 2005 Institutul Cultural Român din New York i-a lansat cel de al treilea volum memorialistic , iar Editura americană Norton i-a propus editarea poemelor scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works.

Acest contract a fost considerat ca o performantă pentru o poetă sosită din Estul Europei. Multe dintre poemele lui Nina Cassian au apărut în revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

"Nina Cassian a fost printre primii scriitori din altă generatie decât a mea care mi-au acceptat vocatia si talentul. (...) Un om cu multe calităti, o bună pianistă, o excelentă compozitoare si un excelent ferment literar", afirma Nicolae Breban.





Dr. Alex Berca    4/18/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian