Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
,,Of me and you” o carte de Eva Halus

Demult, în urmă cu zece ani, am întâlnit-o pe această autoare, plăcută si visătoare, în redactia ziarului ,,Tribuna noastră” din Montréal.

Am schimbat câteva cuvinte pe teme de carte si mi-a spus că poate să-mi ilustreze o carte pentru copii. Eram bucuroasă că printre primele mele cunostinte am întâlnit un suflet sensibil.
Stiam că pentru a reusi să redai umbra, ca să nu îi sperii pe copii , si lumina, ca să viseze frumos, trebuie să te cobori în lumea lor mirifică , cu tot talentul si dragostea ta. Astfel dau eu definitia acelui har.

Pictorita, poeta si publicista Eva Halus îsi petrece timpul său fructuos în Comunitatea nostră scriind în română, franceză si engleză, conducând activităti culturale , făcând expozitii personale de pictură si artă fotografică , sau retrăgându-se în moment de odihnă în fata unei ingenioase preocupări de a executa adevărate tapiserii colorate ,dar de data acesta nu pe canavas, ci pe pânză rară, cu punct românesc.

Curând, de sub lumina tiparului a apărut a doua carte a sa ,,OF ME AND YOU” .
Dorind să o cunoastem si să punctăm evenimentul, autoarea a obtinut sala Polivalentă a Bibliotecii Multiculturale din Côtes des neiges, dar… la o dată surpriză, 14 februarie, intrând deci, sub auspiciile Sfântului Valentin.

Ne asteptau insemnele acelei zile presărată cu bunătăti si cu multă ingeniozitate strecurat în servetel, o imitatie de pergament (vezi ilustratia), cu scrierea autografă a câte unei poezii din carte sa, care astepta momentul lansării.

Am trecut totodată în revistă expozitia sa de artă fotografică deschisă tot cu această ocazie, intitulată ,,FLORI DE GHEATĂ”, cu dantelele pe care iarna aceasta i le dăruise pe geamuri.

A ales, pentru a le imortaliza, niste imagini fantastice care te duceau departe undeva în trecutul copilăriei, si în acelasi timp spre un viitor extraterestru, imagini căutate cu ochi de artist plastic . Fiecare fotografie este o individualitate, care suscită artistic si imaginatia celui care o priveste. Aceste fotografii au fost luate in timpul Sarbatorilor de Craciun la casa artistei si cu toate ca vremea foarte rece a continuat, aceste forme deosebit de frumoase de flori de gheata nu s-au mai produs dupa Sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul.

Alături ne mai astepta mapa- portofoliu cu lucrări cunoscute dar si inedite, ale artistei, realizate în Canada si Franta (Lille).
Surpriza au constituit-o cele două lucrări ,oferite la tombola serii de St. Valentin, lucrări executate în manieră japoneză , pe hârtie de orez.
Am răsfoit, din nou, cu plăcere si plansele cu tablourile sale viu colorate pe care le cunoscusem de la expozitii anterioare, între care erau si copii făcute după picturi de la Muzeul Luvru.

Sosind momentul lansării cărtii ..OF ME AND YOU”, o audientă destul de numeroasă, (desi afară era o teribilă furtună de zăpadă) , persoane oficiale . prieteni si cunostinte, si-au indreptat atentia spre autoarea Eva Halus care tinea în mână o carte frumosă, ,,făcând cinste celui care a scris-o” si editurii Reflection Publishing din California, care a tipărit-o. Prezentarea si discutiile pe marginea operei au avut loc în franceză si engleză.

Titlul cărtii ,,Of me and you”, spune autoarea, exprimă relatia afectivă a dânsei cu lumea înconjurătoare, de la individul iubit si până la pluralitatea etnică a societatii canadiene,

Cartea începe cu un preludiu care se încheie cu strofa:

,,I opened my heart as a book
Willing the sun to salute
End ambrace the World
As alost lonely friend
Not knowing that
The World vill be willing to devour it
In its madness imploring for goods’’

În ansamblu, cartea este o simfonie (poetică !) scrisă si ilustrată color de către autoare. Se începe prin a se pune întrebarea filozofică , ,,Care este fluxul normal al vietii asa cum este el perceput în lumea reală prin simturi, sau trecut prin filtrul ideilor ?” Autoarea, chiar, în prefata cărtii citând din cei doi mari filozofi antici Platon si Aristotel, ajunge la concluzia cunoasterii sentimentului cel mai sublim, iubirea.

Introducerea pune în gardă cititorul ca să fie pregătit de a parcurge o lume la scara cosmica , coborând printr-o planare în lumea îngerilor, ca apoi să se aplece usor spre tărâmul existentei banale. Este aci vorba de dragoste, existentă, coborâre în neant, precum si în lumea răspândită a vietuitoarelor terestre.

Cartea sa este frumosă de la prima la ultima pagină, tipărită pe hârtie de lux, ilustrată color cu imagini din tablourile sale si cu feeria ideilor izvorâte din sublimul sentiment: Iubirea…

Poeziile sale epice, sau cele lirice pline de inefabil din cuprinsul cărtii, sunt orânduite ca niste flori pe pervazul unei ferestre cu privirea spre largul zării.

Găsim poezii în vers alb, dar având o muzicalitate interioară, poezii în vers clasic sau poezii de o formă inedită, mixtă, proprie poetei, unde răsar efecte măiestrite de simfonie, asa cum ne-a avertizat dânsa în introducere.

Poeziile vorbesc prin însufletirea lor plină de figuri de stil, din care, abundente metafore, comparatii, repetitii, inspirat folosite, care prin muzicalitatea pe care o emană si prin alăturarea lor cu picturile artistei, ne transpun în lumea visată si pictată de dânsa.

Prefata cărtii îi apartine domnului Traian Gărdus. Domnia sa a făcut lansarea cărtii subliniind nuantele filozofice care punctează unele poezii.

Corolarul ideilor si farmecului lucrării se găsesc tot în poezia ,,Miracle Flower”:
,,Liberty she said,
But she was thinking just at freedom
In a state of mind
That she considered prison…”

Apoi apare sansa salvatoare :
…Ah, the Mirical Flower Forever !
Its blossoms already cook in the pot
Desires,smelling of freedom.
…Ah, her blossom – the Dream that awakes
The Angels of Heaven
To walk by you.

În încheierea acestei triple manifestări culturale i-am urat, noi, toată asistenta, poetei si pictoritei Eva Halus aparitia multor asemenea lucrări, care sunt o bucurie a iubirii…


Nota Observator :
Cartea poate fi procurata la Amazon.com si Barnes& Noble cat si direct de la autoare la adresa evahalus@yahoo.com








prezentare de Melania Rusu Caragioiu    2/26/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian