Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
" Nu atinge cărtile. Au bacterii...."

După preafericita cină si până-n orele târzii din noapte, când ne înfrânăm perversitatea de a privi la televizor miscările si zâmbetele lascive ale unor categorisite vipuri, mai ales feminine (asigurăm si linistim cititorii că nu e vorba de lumea academică sau de cea a artistilor, scriitorilor, cercetărilor din mica noastră tară europeană), deseori ne izolăm în fata unei căni cu ceai si medităm, trăgând concluzii asupra unor evenimente speciale, trăite în ziua aceea sau în ultimele săptămâni.

Asa e firea omului, mereu concluzionează. Dar mai bine să relatăm unul dintre acestea, cu asigurarea noastră că momentul este al naibii de real si că s-a derulat în zilele benefice de odihnă, ocazionate de sfintele sărbători de Pasti.

În febra cumpărăturilor din Săptămâna Mare, în special comerciantii, cu mic, cu mare si cu mijlociu, legal sau ilegal, si-au întins, pe trotuoarele din jurul pietelor, cartoanele, musamalele si lăditele. Au etalat spre vânzare tot felul de nimicuri, de la verdeturi pârlite de soare până la rujuri rusesti si ciorapi de damă. În tot acest „festiv” bazar citadin lumea forfota, cu atentie si curiozitate, pentru a prinde unul sau mai multe chilipiruri. Nimic de zis!

Asa se întâmpla si pe lângă piata centrală din cartierul Drumul Taberei. Numai că, pe trotuoarul principal al bulevardului, tronează de câtiva ani încoace două chioscuri din lemn, am putea spune chiar elegante, în care două doamne distinse expun spre vânzare cărti de anticariat. La un moment dat, din furnicarul de oameni ce căscau ochii si se tocmeau cu vânzătorii ambulanti din jur, un băietel cam de sapte ani s-a desprins de bunică si s-a apropiat de raftul plin de cărti vechi. Din observatiile noastre, am înteles că pustiul a fost atras de ilustratia vie de pe coperta unui volum cu povestiri de Fratii Grimm, volum intitulat generic „Împăratul Cioc-de-Sturz”. A zăbovit câteva secunde bune în fata cărtii, cu sigurantă, fascinat de prezenta volumului îngălbenit de timp. Vânzătoarea i s-a adresat matern: „Ce-ti place?”. În loc de răspuns, băietelul i-a pus o întrebare, încântător de inocentă pentru vârsta lui, cu nasul aproape lipit de volumele etalate: „E frumoasă cartea asta?”. Femeia din chiosc nici nu a apucat să deschidă gura, căci bunica venită din spate îl smuceste de lângă raft si, cu o voce guturală, probabil iritată de insuccesul de la cumpărăturile de chilipiruri, i se adresă agresiv si autoritar: „Idiot mic, nu atinge cărtile. Au bacterii! Vrei injectii?”.

În loc de încheiere, credem că ar fi pueril să tragem o concluzie. Nu de alta, dar am da satisfactie celor care militează pentru eliminarea cărtilor din capul tinerilor. Mai mult, avem o presimtire: băietelul nu se va mai apropia niciodată de cărti, din cauza bacteriilor, iar Fratii Grimm vor fi cititi (dacă vor fi cititi) pe tabletă. Nu stim încă dacă tabletele au sau nu bacterii.





Alexandru Calmâcu     5/13/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian