Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tableta de weekend : Îngrijorări inutile

Multi îsi pun problema de ce nu se mai citeste ! Subiect reluat ritualic, anual, cu prilejul Zilei Mondiale a Cărtii.
Enuntul e fals. Sau partial fals.
Tot românul e pus în situatia de a citi în fiecare zi. Fie că este alfabetizat sau nu ! Paradox. Problema este dacă si întelege ceea ce ochii lui încearcă să deslusească. Specialistii afirmă, categoric, că mesajele sunt percepute în functie de educatia fiecărui individ. Cu educatie stim cum stăm !
De vreo 70 de ani tot involuăm.
Urmărind discursul celor care trag clopotul, constati că e vorba de slaba lectură a beletristicii.
Adică, a reconfigurării unor situatii, întâmplări ... îmbrăcate în diverse vesminte stilistice. La care se adaugă talentul, nativ sau chinuit, al autorului. Plus ceva ortografie si punctuatie.
Da, acest gen de literatură fiction, livrat la pachet impus, nu mai este consumat. De cei care stiu bine să citească. Motivatia este simplă.

De ce citea omul, nu numai românul, până de curând, cărti de beletristică ?
Pentru că orizontul său de cunoastere era limitat. Mai bine zis, îngrădit. Localitatea în care îsi ducea existenta oferea prea putine întâmplări, care să-i astâmpere setea. De viată spirituală. Si atunci, venea, tiptil, beletristica, care suplinea necesitatea mintii de a o lua razna. Scuzati ! Reformulez: de a se hrăni spiritual. Mai ales la anumite vârste, de regulă la extreme, în anumite situatii atipice ...
Radioul nu a afectat, mai deloc, lectura. Filmul a concurat si concurează într-o mică măsură creatiile scriitoricesti. Exista chiar o coabitare benefică ambelor părti. Abia televiziunea crează o primă bresă în domeniu. În realitate, fiind vorba de un transfer al imaginatiei creatorilor de beletristică în studiouri. Nume de cod: scenarist. De fapt, serialele sunt tot cărti pe care, încă, multi le citesc cu sufletul la gură.
S-a ajuns, astfel, la economisirea serioasă a copacilor ce cădeau, de multe ori nevinovati, sub securea literară, doar pentru a satisface publicarea a tot felul de ineptii. Literare. Între timp, si tipurile de suport pentru cărti au evoluat: CD-ul, DVD-ul, e-bookul ...

Realitatea, prezentată zilnic pe zecile de canale de televiziune, întrece cu mult imaginația scriitorilor. Oricât de talentati am fi. Fiecare individ are posibilitatea si plăcerea de a crea în jurul întâmplării prezentate propria proză. Nu mai simte constrângerile scriitorului care, de fapt, îl manipula, ducându-l la un final impus de imaginatia, talentul si cultura sa.

Multi bat câmpii, încă, cu educatia prin lectura literaturii beletristice. Aiurea. Era o dictatură, pe care scoala românească o continuă, pe alocuri, în forme primitive. Viata mea de student a fost terorizată cu ce a zis Călinescu, Vianu&Co despre cutare sau cutare cap de operă literară. Cu două exceptii, doi asistenti, niciun alt cadru universitar nu a fost interesat de prostiile pe care vroiam să le prezintăm noi, studentii. Reformulez: ideile personale.

Lovitura de gratie au dat-o, însă, stirile de la orice oră, tabloidizarea presei posdecembriste si retelele de socializare în complicitate cu telefonul mobil. Astfel, noul cititor are posibilitatea confirmării rapide a scenariului imaginat de el însusi asupra temei / subiectului livrat de multe ori live.
Ce vreti satisfactie mai mare a noului tip de lectură !
Asistăm la un consum de adrenalină incredibil. Atâta Dostoievski, Shakespeare, Sadoveanu, Cezar sau Camil Petrescu, Cervantes, Anton Holban, Coelho … la un loc si separat, încât că nu-ti vine să te mai dezlipesti de monitor / receptor.

În rest, nu vă faceti griji ! Se citeste. Mai putin, beletristica de mari dimensiuni puternic diluată.
Timpul s-a comprimat. 24 de ore = 16 ore ! Afirmă specialistii ! Tot mai rar, lumea e zguduită de un best seller. Se citeste, în schimb, multă informatie, atât pe suport hârtie, cât si pe noile tipuri de suport.
Biblioteca publică, factor civilizator pentru o comunitate, poate face oricând dovada, prin bazele de date consultate, permanent actualizate datorită noilor tehnologii.
Librăriile la fel. Iar dl Google e la dispozitia noastră 24 din 24 !
Desi inexistenta bibliotecii pe site-urile majoritătii primăriilor comunale, orasenesti și municipale, din a noastră patrie, ar trebui să dea de gândit ?!?
Ce fel de alesi avem ? Ce fel de biblioteci !?! Ce fel de bibliotecari !


Toate bune !

VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucuresti - 39

Ai nevoie de o informatie ?
Mică, mică ? O rezolvăm împreună.













Sergiu Găbureac    4/26/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian