Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Vincent Lam:” The Headmaster Wager”

Dacă vă mai amintiti, V.Lam, este scriitor canadian si medic, onorat cu Giller Prize pentru romanul “Blood-letting and miraculous cures”. În acest al doilea roman, Lam ne povesteşte o istorie cvasi-adevărată, inspirată din viata bunicului său. Acesta s-a exilat în Vietnam, după invazia Chinei de către Japonia, între 1937 si 1941. Personajul principal, Chen Pie Sou, devenit Percival Chen, devine respectatul Headmaster al unei academii care îi învată pe localnici limba engleză. El trăieste în suburbiile Saigonului, în Cholon si îsi invocă adesea strămosii. Tatăl lui Percival Chen a fost primul din familie care a emigrat în Vietnam, unde a plecat să cucerească “Muntele de Aur”. Dovada că a reusit este o bucătică de aur neprelucrat, care va fi dăruita fiului, care, la rândul lui i-a dăruit amuleta norocoasă fiului său Dai Jai. Acesta nu s-a dovedit a fi prea norocos, din cauza circumstantelor politice necrutătoare, când Vietnamul a fost invadat de Japonia si, mai târziu, când China trecea la regimul communist.

Sotia lui Percival Chen, Cecilia, provine dintr-o familie chineză înstărită, care a pierdut toate vasele maritime comerciale în urma războiului. Cecilia este arogantă, calculată, rece, oportunistă si dispretuitoare pentru tot ceea ce nu înseamnă bani. Fiul lor, Dai Jai, produsul unei căsătorii nefericite, este cel care, prin actiunile lui, pune în miscare rotitele destinului lui Percival.

Chen este foarte mândru de originea lui chineză, se consideră urmasul unei mari civilizatii si îsi educă fiul în acest sens. Amândoi vor constata că este foarte greu să rămâi chinez în Vietnamul anilor 60’, când comunismul începea să se instaureze si, odată cu el, separatia Nordului de Sud. Guvernul Vietnamez obliga toata populatia să învete limba vietnameză si când Dai Jai se opune public, este arestat si torturat. Tatăl lui va face tot posibilul să-l salveze, coruptia si mita sunt ustensilele care-l vor ajuta. De multe ori în carte, Pecival Chen oferă “plicuri rosii’, care sunt doldora de bani…

În mod ironic, Percival Chen îsi ”salveaza” fiul, trimitându-l din închisoare în China, considerată “patria –mamă”, unde totul nu poate fi altfel decât bine si frumos. Chen ignoră realitatea politică si nu realizează că tara lui a devenit comunistă. Acolo, Dai Jai ajunge să trăiască un alt fel de iad, cel al înfometării si al muncii fortate. Scrisorile lui Dai Jai sunt censurate de către comunisti si lui Percival îi ia mult timp sa înteleaga ce se întâmplă.
Scene de o mare violentă sunt descrise cu multă artă si, în egală măsură, Vincent Lam este înzestrat cu sensibilitatea si măiestria necesară pentru a ne seduce cu scenele de amor. Armata japoneza pedepeseste o familie care ar fi furat orezul destinat cailor armatei si ceea ce urmează e greu de descris în cuvinte.

Personajele sunt bine conturate, îl întâlnim pe atrocele general Cho din armata de nord Viet Minh, pe Mak, prietenul ambiguu si duplicitar al lui Percival, care stie tot si cunoaste pe toată lumea; pe Sai Tai, mama Ceciliei, care “nu i-a oferit lui Percival mâna fetei ei, ci i-a comandat să o ia”, ca să o scape din Hong-Kong-ul invadat de Japonezi. Peter, americanul trimis după terminarea războiului să continue interesele americane în zonă, este foarte atras de femei-metise, asa cum este Jacqueline, iubita lui Percival si multe alte personaje secundare, descrise uneori într-o singură relevantă si cuprinzătoare propozitie.

Academia de engleză se numeste Chen Hap Sai, care este de fapt numele unui depozit imens de cereale care a fost transformat în scoală, toate astea la ideea genialului si mereu-nelipsitului Mak, uneori spion, alteori înger-păzitor.
Percival este pasionat de “gambling”, de jocul de Mahjong si frecventează saloanele d-nei Ling, unde o va câstiga pe Jacqueline. A fost norocos? Poate…Desi i s-a spus să nu-si ia niciodata de nevastă decât o chinezoaică, se pare că a doua lui sotie se dovedeste mai caldă, simtitoare si pasionată decât prima.

M-a impresionat compozitia solidă a romanului, ca o constructie din care nu lipsesc nici fundatia, nici casa, dar nici elementele decorative care încântă. Firul epic (naratiunea) curge fluent ca un râu de ses lin si adună cu usurintă “etajele” care constituie capitolele. Actiunea are suspans si m-a captivat.
Lam ne oferă o poveste cvasi- reală din Orientul Îndepărtat, ne întoarce în timp cu virtuozitate. Complexitatatea lumii pe care o descrie se derulează cu fortă si gratie, trezind imaginatia. Se pare că Lam este cu adevărat scriitor; desi am avut câteva dubii la prima lui publicatie, acest roman ne dovedeste că premiul Giller nu i-a fost acordat din greseală.
Si încă un mic detaliu, pe care doar iubitorii de cărti îl vor întelege: cartea este publicată de Randomhouse Canada, cu o copertă de un rosu-furios, care parcă te arde la degete si care, cred eu, simbolizează toate “plicurile-rosii” pe care Percival le-a dat pentru salvarea fiului său, adică- în acelasi timp- coruptia-răutatea destructive si iubirea care le anihilează pe amîndouă.


Toronto / aprilie 2013













Dr. Diana Laza    4/13/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian