Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pavel Gătăiantu la Festivalul International „Carmina Balcanica” organizat în Cetatea Banilor.

Personalitatea lui PAVEL GĂTĂIANTU rămâne pentru mine prinsă în rama unui eveniment cultural, desfăsurat la Craiova, România. E vorba de una din editiile Festivalului International „Carmina Balcanica” organizat în Cetatea Banilor.

Scriitorul, editorul si jurnalistul PAVEL GĂTĂIANTU a fost prezent la amintitul festival, delectând publicul cu volumul de versuri „ANARHIE CU PAUZĂ DE CEAI”, publicat , la Novi Sad. Prin temeiul unei examinări atente si severe a unei lumi din ce în ce mai bine informată, Pavel Gătăiantu filtrează adânc problematica existentei, examinând istoria unui popor sau virtutile sale: Istoria românilor/ din Banatul sârbesc/ îmi seamănă cu o mâtă împăiată/ uitată de stăpâna casei/ undeva pe miristea/ imperiului Austro-Ungar./ În rest e liniste de mormânt. („Mazăre si frecătei”)

Se poate vorbi în poezia lui PAVEL GĂTĂIANTU de varii instante sufletesti, poetul priveste cu un ochi societatea de tip traditional, iar cu celălalt analizează atent orice dezechilibru, indiferent de natura lui. Schimbarea de tonalitate sau umorul picant prevalează în poemele sale: Doi insi stau la intrarea de metrou/ Difuzează foi volante/ Nici nu arată asa de bruneti/ Do you speak tzigansky?/ Întreabă unul pe celălalt/ Care-i răspunde cu un zâmbet/ Caica gii/ Si nici nu-si dau seama/ Că eu am auzit de Ion Budai Deleanu – „Do you speak tzigansky”

Metafora devine modul precumpănitor al sensurilor, un avânt nedisimulat si inventare de însusiri ale unei asa-zise societăti moderne stârnesc memoria involuntară, prinsă într-un permanent ricoseu, altfel spus, scăpările de spirit si fantezie conturează pe harta sufletească a lui Pavel Gătăiantu romanticul, solemnul, comicul, imperialul, dar, mai ales, atasatul de valori: Coborându-mă din autocar/ În centrul orasului o femeie/ Întreabă unde este Piata Libertătii. În acea clipă doi tipi au lesinat/ Al treilea a început să tipe/ Iar eu m-am cutremurat/ De victimele căzute din orasele lumii/ Eliberate doar de ploile eterne. – „Piata Libertătii”
Poetul este determinat să scrie, asumându-si extraordinarul rol de ambasador al limbii române, al românilor din Banatul sârbesc, spiritul său de observatie fiind o puternică sursă de farmec, prin care autorul volumului „ANARHIE CU PAUZĂ DE CEAI” demonstrează că stăpâneste o infinită gamă de posibilităti ale codificării si decodificării limbajului.

Pentru redactorul PAVEL GĂTĂIANTU, de la STUDIOUL DE RADIO Novi Sad, SERBIA reprezintă patria mamă, iar ROMÂNIA rămâne patria de suflet: Dacă as putea aduna/ în mantaua mea de ploaie/ toată tristetea României/ as vindeca muntii si izvoarele/ mările si lanurile. – „Addenda la tot ce am scris până în prezent”






Elena Adriana Răducan    3/1/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian