Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Remember - Nae Georgescu

O ”bucătic㔠de tară a murit

El a trăit prin noi “vestul”, noi am trăit prin el “pe acasă”.
Într-o comunicare cu colegi de liceu, comparam promotia noastră cu un regiment de infanterie din unul din filmele documentare din primul război modial... Înaintam pe jos, dispusi pe o linie orizontală către o colină unde o mitralieră inamică trage în noi ca la fasole... Vedem cum un coleg cade în stânga, mai târziu, un altul în dreapta...Unul zace pe jos însângerat si în chinuri... Nu avem de fapt nici-o sansă de a scapa cu viată...
Acu două zile m-a rugat prof. George Anca să-i dau adresa domnului Nae Georgescu ca să-l invite la lansarea cărtii mele, el fiind singurul care mă cunoaste mai bine dintre invitati. A participat si la lansarea primei mele cărti si profesorul credea că s-ar bucura să fie prezent si la această întâlnire literară. Cum era normal, am dat sfoară în tară si mă trezesc cu următorul email:
Mult stimate domnule Todică, îmi scrie domnul Mircea Frânculescu.
Cu mare durere în suflet vă anunt că Nicolae (Nae) Georgescu, pe care stiu că l-ati pretuit, a trecut în altă lume.Vă rog să îmi transmiteti adresele de e-mail ale d-lor Cristian Crăciun si Sergiu Selian, să le comunic si lor trista veste.
Am rămas socat. Eu voiam să-l invit la lansarea de la Calderon, marti, iar el a fost îngropat marti. Asta da lovitură!
La înmormântarea lui Nicolae Georgescu, s-au rostit câteva scurte cuvântări –lumea plângea.
Nae a fost răpus de un atac de inimă, în 24 ianuarie, la 10 dimineata, la Spitalul Colentina. Socul a fost pentru noi, toti admiratorii lui, foarte mare. El a trăit într-o lume frumoasă, în mijlocul unor Mari oameni de cultură, artisti, muzicieni, scriitori pe care îi frecventa familia lui: fratii Ionel si Al. O. (Păstorel) Teodoreanu, rude mai îndepărtate, Cella Delavrancea, Dinu Pilat, Radu Beligan si multi altii. Era de o generozitate si modestie rară. Iubea omul la maximum.
Soacra mea (Dumnezeu s-o odihnească), îmi scrie colegul John Gionea după ce am adus-o în Australia, a suferit mult de faptul că nu întelegea limba engleză... Asculta cu nesat cele două emisiuni românesti la radio din Melbourne... Nae Georgescu era favoritul ei... După ce se termina reportajul lui din Bucuresti, mama soacră spunea cu entuziasm din suflet: "să trăiesti, Năică..." Acum poate se vor întâlni acolo Sus...
Nae Geogescu a pus mult suflet în sprijinirea revistelor pe care le conduce domnul Mircea Frânculescu: "Limba si literatura" (pentru profesori, cercetători si alti oameni cu o pregătire superioară) si "Limba si literatura română" (pentru elevi), fapt consemnat în caseta tehnică a celor două reviste; să vedeti că nu moare binele pe care îl face un om de-a lungul unei vieti.
Nicolae (Nae) Georgescu s-a născut la 28 iulie, 1938, din tată iesean si mama armeancă, a studiat chimia, însă a practicat scrisul si jurnalistica cu multă pasiune. A fost corespondentul programului în limba română al statiei de radio 3zzz 92,3FM din Melbourne Australia.
În ultimul reportaj din 2009 el parcă având presimtirea că nu se va mai întâlni cu noi niciodată, îsi ia la revedere de la toti prietenii si colegii lui de scoală si în special al celui mai drag din copilărie, Cristian Crăciun a căror năzbâtii si amintiri de pe străzile Bucurestilor colorau cu multă dragoste dialogurile noastre.
El a dăruit cu multă dragoste journalism adevărat.
O să ne lipsesti Nae,
Dumnezeu să-l odihnească!



--------------------------------------------------------------------------

În urma vizitei sale în Melbourne am scris în Revista ”Iosif Vulcan” din Australia:
O “bucățic㔠de ȚARĂ

Odată cu sosirea lui Nae în Australia a sosit si o “bucat㔠din pământul natal. Mirosea si radia a Românie. Acest mesager al vestilor a evadat din țară, pe calea undelor, ca să ni se alăture nouă, în Diaspora. Bucuria că noi am reusit să avem o statie radio pentru comunitatea românească l-a ținut entuziasmat săptămână de săptămână si an de an, mângâindu-ne cu speranțe, evenimente si surprize istorice.

Dăruirea sufletească si spirituală a acestui pasionat luptător prin arta vorbirii, pentru adevăr si dreptate, pentru libertatea expresiei si a drepturilor civile, prin umor si acuratețe informativă, l-au făcut, pe corespondentul postului de radio în limba română al stației 3ZZZ 92.3FM din Melbourne–Australia, unul dintre cei mai îndrăgiți mesageri ai cuvântului românesc. Fiind mai întodeauna introdus cu superlative ca: mult îndrăgitul, mult talentatul sau mult asteptatul nostru colaborator, segmentele sale devenind una din piesele de rezistență ale acestei emisiuni.

După sase ani de permanentă colaborare jurnalistică, comunitatea română din Melbourne cu a ei generozitate si credință a pus mână de la mână si a făcut tot posibilul ca să-i aibă pe Nicolae Georgescu si pe soția sa Cornelia, aici în mijlocul lor.
În timpul celor trei luni de vizită, decembrie 1998 – februarie 1999, Nae a fost invitat în mijlocul grupurilor diferitelor asociații si organizații românesti oferindu-i-se prilejul să guste din continuarea si uneori fusionarea culturii si a tradițiilor românesti, despre care el spunea într-un interviu prezentat de Radioteleviziunea Comunitară Română a canalului 31 din Melbourne că: “chiar si aici la 30.000 de kilometri distanță românii nu sunt altfel decât românii de acasă, că sentimentul de frate, de rudă apropiată, de faptul că toți simțim la fel, nu s-a pierdut”.
Nae a fost coplesit cu invitații să viziteze familii de români si locuri turistice, fiecare încercând să-i mulțumească cu aceeasi pasiune sau monedă, ca să zicem asa, cu care el ne-a astâmpărat setea de a afla vesti din țară si de a avea senzația, prin intermediul cyber-spațiului imaginar, că suntem acasă.

La plecarea de pe aeroportul Tullamarine din Melbourne cu lacrimi în ochine-a spus: “As vrea ca fiecare român din țară să vină aici si să vadă cu ochii lui – muncesti, dar si ai. Albastrul cerului si pe românii-australieni n-am să-i uit niciodată.“

Nae va rămâne în continuare mult asteptatul si mult îndrăgitul nostru corespondent din Bucuresti.


Melbourne Feb. 1999.







Ben Todică    2/2/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian