Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Magia Culorilor (81) – Drapelul României si culorile lui

In aceasta lună, românii isi serbeaza Tricolorul Românesc; Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, Parlamentul României a proclamat ziua de 26 iunie, Ziua Drapelului National.
Este de mentionat ca in aceasta zi de 26 iunie, dar in anul 1848, a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Țării Românești, prin care tricolorul roșu-galben-albastru devenea Drapel Național.
Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu si are o proporție de 2:3 între lățime și lungime. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994. Acest lucru este prevazut si in Constitutia Romaniei care la art. 12 mentioneaza : „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Albastrul este cobalt, galbenul este crom, iar rosul este vermillion.
Drapelul nostru este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei și cel de stat al Ciadului, neavând însă nici o legătură cu acestea deoarece existența tricolorului vertical albastru-galben-roșu ca drapel al României este anterioară existenței acestor state, si este inrudit cu cel al Republici Moldova.
Drapelul tricolor românesc, alături de stemă şi imn reprezintă un însemn national important al neamului nostru; el are o traditie populară, creştină şi revolutionară.
Cele 3 culori au urmatoarele semnificatii pentru noi romanii :
- Rosul, este roşul sângelui varsat in lupte, este un simbol al frătiei, bravurii, indraznelii si generozitatii.
- Galbenul (sau aur), este galbenul ogoarelor si al holdelor aurii de grau, este un simbol al fortei, bogătiei, dreptatii şi puritătii,
- Albastrul (sau azur), este albastrul cerului, reprezinta aerul care este cel mai nobil element dupa foc, si simbolizeaza libertatea, frumusetea si buna credinta.
Este cunoscut ca cele 3 culori rosu, galben si albastru au fost utilizate de catre romani inca din vechime; de sute de ani, cele trei culori - roşu, galben şi albastru - au fost legate de poporul roman. Cel mai vechi document cunoscut in care tricolorul este descris ca formand culorile Daciei, dateaza de peste 1.500 ani, din secolul VI d. Hr. cu referire la stema Daciei transdanubiene ce cuprindea in dreapta un scut rosu in care se aflau cateva turnuri, in stanga un scut albastru de culoarea cerului, pe care se aflau semnele tribului burrilor (trib dac care a locuit in Oltenia) cu lateralele marginale albe si in mijloc galben auriu.
Pe stindardul dac existent pe Columna lui Traian din Roma, ce avea forma unui cap de lup din metal stralucitor, atarnau panglici in cele trei culori.
Aceste trei culori s-au regasit pe steaguri datand din vremea lui Mihai Viteazul si Stefan cel Mare precum si pe o serie de diplome emise de Mihai Viteazul.
In cele 2 principate romane, Moldova avea steagul in culorile rosu-albastru iar Tara Romaneasca in culorile galben-albastru.
Ca simbol al natiunii romanesti, tricolorul apare la inceputul secolului XIX, in benzi orizontale, pe panza drapelului rascoalei lui Tudor Vladimirescu; in 1834 tricolorul este adoptat in Tara Romaneasca ca drapel de lupta, dar domnitorul Alexandru D. Ghica a adoptat in 1840, un alt model care sa-l diferentieze de drapelul de lupta, cu rosu in partea superioara si latimi egale ale benzilor.
La 1848 tricolorul adoptat de revolutionari a fost cu albastrul sus.
Tricolorul, ca drapel civil al Principatelor Unite, a fost declarat la 22 iunie 1861 de Alexandru Ioan Cuza, dupa ce anterior a fost impresionat de gestul comandantului dorobantilor care l-a intampinat la 6 februarie





1859 la marginea orasului Buzau, in primul sau drum catre Bucuresti de cand fusese ales domnitor al Tarii Romanesti.
Dealungul timpului, tricolorului romanesc iau fost dedicate numeroase poezii si imnuri; unul dintre cele mai iubite cantece ale românilor este “Trei culori” compus de Ciprian Porumbescu.
Pentru noi românii, drapelul tricolor pe care îl arborăm, este sinonim cu idealul de unitate şi independenta nationala.
Sa iubim si sa pretuim frumosul nostru Tricolor!

Toronto/ Iunie 2012

N.O.
La toate intalnirile grupului de la Observatorul tricolorul romanesc este alaturi de artarul canadian ( vezi rubrica de evenimente culturale )






arh. Ion Constantinescu     6/19/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian