Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ludovic Mrazek, un pionier în geologia românească.

Discutam într-o zi cu un coleg oltean, dar care a petrecut mai multi ani la Timisoara , despre oamenii importanti din România. Am ajuns si la academicieni. Colegul meu a făcut o remarcă : Oltenia nu a dat prea multi academicieni. Mi-au venit atunci în minte mai multe nume de academicieni născuti în Oltenia sau în Craiova. Unul dintre acestia , Ludovic Mrazek ,a fost una dintre personalitătile stiintifice marcante ale începutului de secol XX care a reprezentat scoala si cercetarea geologică românească la evenimentele stiintifice internationale ale vremii,.

Etapa de formare.
Ludovic Mrazek s-a născut la data 17 iulie 1867 în Craiova.
Tatăl său , Ludovic Valeriu Severin, a fost farmacist, iar numele l-a luat de la mama sa ,Alexandrina Mrazek. Scoala primară si liceul le-a urmat la actualul Colegiu National Carol I. La insistentele tatălui său, se înscrie la Facultatea de farmacie din Bucuresti unde l-a avut ca profesor pe Victor Babes. A obtinut licenta în farmacie în 1889 dar aspiratiile lui se îndreptau către cercetări în spatiul liber si de aceea a renuntat la farmacie si s-a apucat de mineralogie. A plecat la Geneva pentru specializare. Aici l-a întâlnit pe profesorul L. Duparc care l-a initiat în cunoasterea metodelor teoretice si practice de studiere a tainelor pământului. Folosind cunostintele deja dobândite, a îmbinat creator stiintele fizico-chimice cu mineralogia, petrografia , tectonica .La Geneva licenta în stiinte fizico-naturale în 1891 si titlul de doctor în 1892 cu teza „ La protogine du Mont-Blanc et les roches éruptives qui l’accompagnent” si docenta în mineralogie.

Profesorul Ludovic Mrazek
La 1 decembrie 1894, este numit profesor de Cristalografie, Mineralogie si Petrografie la Universitatea din Bucuresti, detinând în perioada 1894-1937 functia de sef al Catedrei de Mineralogie. A predat cursul de "Cristalografie, Mineralogie si Petrografie" la Facultătile de Stiinte si Stiinte Naturale (Universitatea din Bucuresti), la Facultatea de Farmacie si la Facultatea de Chimie Industrială (Institutul Politehnic). Expunerile sale erau clare si sistematice, legate de practica economică si de viată, profesorul fiind preocupat de punerea în valoare a esentialului. A organizat si dotat un laborator de mineralogie si o bibliotecă în care a adus si cărtile personale. Ludovic Mrazek a elaborat primul curs de mineralogie si petrografie din România. În 1901 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1905 devine membru titular fiind apoi , între 1932 si 1935 ,Presedinte al Academiei Române .Un fapt mai putin cunoscut. Prin Decretul Lege Nr. 2521 din 10 Iunie 1920, relativ la înfiintarea si organizarea scolilor politehnice este numit în Consiliul de perfectionare al Scolii Politehnice din Timisoara, pe timp de 3 ani. În 1941 a publicat primul curs de mineralogie si petrografie dintara noastră.

Cercetătorul Ludovic Mrazek
Directiile de cercetare pe care le-a abordat profesorul Ludovic Mrazek s-au înscris într-un spectru foarte larg: Mineralogie, Petrologie metamorfică, Petrologie magmatică, Cartografie si Geologie structurală, Geologia petrolului, Petrografie sedimentară, Zăcăminte de minereuri. Primele cercetări în tară le face între 1893 si 1900 în zona sisturilor cristaline din muntii Mehedintului, Gorjului, Muncelului si nordul Dobrogei. Cu această ocazie lămureste originea granitului de Cozia- rocă granitică – si explică evolutia zăcămintelor din Valea Jiului. A doua etapă a cercetărilor sale , efectuate între 1900 si 1930 , a avut ca obiect colinele subcarpatice bogate în sare si titei. A explicat aparitia petrolului din materia organică demonstrând că materia primă organică din care s-a format petrolul este planctonul mărilor. El a definit termenul de “diapir” si fenomenul de “diapirism” (deformări plastice si ridicarea sării prin străpungerea formatiunilor de deasupra zăcământului) pentru sarea gemă, demonstrând că ele pot oferi o capcană eficace pentru zăcămintele de hidrocarburi. În acest context, Ludovic Mrazek a explicat distributia acumulărilor de hidrocarburi în zona neogenă, subcarpatică.
În 1900, la Expozitia Internatională de la Paris, a prezentat prima hartă a formatiunilor de sare din România, iar la Congresul Mondial al Petrolului (1907) a lansat teoria cutelor diapire. În 19 iunie 1906 a fost înfiintat , prin Decret Regal, Institutul Geologic al României, primul Director fiind Ludovic Mrazek, unul dintre initiatori. A condus acest institut din 1906 până în 1930 , reusind să impună un climat de colaborare si întelegere. Rezultatele erau prezentate în sedinte săptămânale tinute, de regulă vinerea. O sinteză a acestora a făcut obiectul memoriului prezentat guvernului României si intitulat „ Problema petrolului în România fată în fată cu problema mondială din 1919” în care se propunea instituirea unui monopol de stat asupra zăcămintelor de petrol si gaze naturale si finalizat prin aparitia legii minelor în anul 1924.
Sub conducerea sa, în anul 1920 a fost elaborată prima hartă geologică a României, au fost evaluate câmpurile petroliere si gazeifere din Transilvania.
În 1924 Ludovic Mrazek propune ca pe hărtile geologice executate la scara 1:1.000.000 si 1:500.000 să se reprezinte structurile de adâncime folosind datele obtinute cu ocazia efectuării forajelor. Tot din initiativa lui, unul dintre subiectele abordate la Congresele internationale de foraje, desfăsurate în perioada 1925- 1939 se referea la metodologia folosirii datelor din foraje pentru studiul litosferei, adică a părtii solide de la exteriorul unei planete si care, în cazul Pământului , variază de la câtiva km până la câteva sute de km.
În 1926 , sub coordonarea lui Mrazek, a fost realizată si expusă la Congresul Geologic international de la Madrid , macheta Hărtii Geologice a României, la scara 1:1.500.000, imprimată apoi în 1927.
La final, o lectie de modestie.
În 1930 Ludovic Mrazek, la 63 de ani, este pensionat în ciuda contributiilor sale si a capacitătii sale de a conduce noi cercetări. Caracter de luptător, îsi dedică energia organizării de reuniuni stiintifice – printre acestea cea din 28-30 septembrie 1930 la Petrosani- editării unui buletin stiintific , actiuni care au dus la cresterea prestigiului stiintific al României. A sustinut conferinte cu teme legate de minele de aur din România, clasificarea flisului românesc, depozitele de sulf din România, originea lacurilor sărate, originea loessului, exploatările miniere din România etc. Ludovic Mrazek născut si educat la Craiova, a reusit, prin muncă si dăruire, să scrie o pagină de aur în istoria geologiei românesti
S-a stins din viată la 9 iunie 1944 în Bucuresti. Avea 77 de ani. Înainte de trecerea în lumea celor drepti a cerut ca banii pentru florile care urmau să împodobească sicriul să fie dăruiti oamenilor sărmani, iar oficialitătile să nu rostească nici-un cuvânt considerând că atât el cât si oficialitătile au spus deja ce au avut de spus cât a fost în viată. O lectie de modestie si realism.
Numele său a fost dat Amfiteatrului Facultătii de Geologie si Geofizică din Bucuresti. O stradă din Craiova, cartierul Sărari, pornind din strada Henri Coandă, poartă numele său, Ludovic Mrazek

http://gheorghe.manolea.ro





Gheorghe Manolea    2/5/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian