Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
America noptilor multicolore

La sfârsit de noiembrie, imediat după Thanks Giving day, ca la o comandă americanii îsi împodobesc brazii pregătiti pentru Crăciun si ornează fatadele caselor, grăbiti să nu fie surprinsi de primele posibile ninsori si de frigul care de-abia asteaptă să dea năvală. În acest fel, timp de o lună orasele lor poartă vraja basmelor, mai ales pe timp de noapte, când dispare uniformitatea arhitecturală si cromatică a caselor de pe cele mai multe dintre străzi, spre a lăsa locul luminitelor multicolore ce modelează feeric peisajul. Există firme specializate, ce pot veni în ajutorul celor doritori de ornamentatii sofisticate, care să pornească din vârful acoperisului, unde nu oricine are curajul să se urce. Unii americani nu reusesc să ducă la capăt pretentioasa activitate de a întinde pe fatada casei si de a umple grădina cu simbolice scene ale nasterii Domnului decât dacă îsi iau zile bune de concediu. Asa cere traditia. Clasele scolilor îsi fac un titlu de glorie în a se angaja să orneze cu retele electrice de împodobit brazii din fata primăriilor sau din parcurile centrale ale orasului. În această Americă de poveste, în care casele sunt luminate multicolor pe timp de seară, am poposit si în acest an, ca de altfel în ultimii vreo zece, gata să intru în vâltoarea pregătirilor de sfinte sărbători.
În Centrul social al Bisericii Sf. Dimitrie cel Nou, Asociatia Românilor din Colorado R.A.F.A. m-a invitat la primul cenaclu românesc, asa că pe adresele e-mail ale enoriasilor figura afisul conferintei mele Mitropolitul Andrei Șaguna primit în lumea sfinților, pentru care am realizat si un film cu canonizarea Sa, petrecută recent la Sibiu. A fost lansată cea mai proaspăt apărută dintre cărtile mele, Memorandistul Nicolae Cristea și epoca sa, editia a 2-a, cu un Cuvânt înainte de acad. Mircea Păcurariu si cu o Posfață de Ana Grama, Editura Technomedia, Sibiu, 2011. S-au recitat si s-au citit poezii selectate din opera lui M.Eminescu, G. Cosbuc, L.Blaga si R. Gyr, într-un moment liric, care îsi are rolul său cert la conationalii nostri iubitori de frumos si care continuă să tină legătura cu traditionala cultură românească în care s-au format. Sunt încredintată că initiativa românilor din capitala statului Colorado de a desfăsura periodic o activitate culturală, sustinută de organizatia lor R.A.F.A., a făcut prin această primă reuniune de cenaclu un început de bun augur, după cum ne-a asigurat prof. Sebastian Doreanu, moderatorul manifestării, si prof. Simona Sîrghie, unul dintre initiatorii si recitatorii activi ai cenaclulul românesc de la Denver.
Sărbătoarea Crăciunului a fost pregătită în parohia pr. Ioan Bogdan de la Biserica Sf. Dimitrie cel Nou cu toată grija. Scoala de duminică a antrenat pentru cea dintâi dată copiii spre a sustine în limba română un program festiv si repetitiile lor au dat o anumită febră zilelor premergătoare Crăciunului. Grupul coral al Bisericii a trecut cu colindul pe la toate familiile enoriasilor iubitori de traditie crestinească. Nu am ezitat să ne alăturăm colindătorilor, într-un moment de sacralitate si de socializare benefică pentru comunitatea românilor din Denver, în care medicii formează într-o considerabilă parte high life-ul societătii lor. S-a organizat chiar si o petrecere de caritate, menită, asemenea revelionului românesc de aici, să obtină fonduri pentru edificarea noului lăcas al unei biserici ortodoxe din localitate. Denver, orasul situat la altitudinea de o milă (adică la înăltimea de 1600 m fată de nivelul mării), este unul dintre cele mai însorite colturi de lume pe care le-am văzut, căci aici soarele arde pe un cer senin timp de 300 de zile într-un an, astfel încât locuitorii lui trebuie să poarte ochelari de soare în toate anotimpurile. Românii asezati în acest mirific spatiu american de sub Muntii Stâncosi nu au o comunitate mare, asa cum sunt cele de la New York sau Detroit. De aceea, aici totul pare să fie luat de la zero, totul trebuie făcut local de biserică, bibliotecă, cenaclu, revistă culturală în limba noastră natională etc. Iar oameni competenti si de initiativă în această comunitate a românilor există si ei.
În America noptilor multicolore din luna pregătitoare a Crăciunului consumul electric se dublează, din câte arată statisticile, chiar si la gospodăriile care folosesc un sistem automat de aprindere si de stingere a luminitelor ornamentale. Nu este de mirare că cei mai multi dintre americani demontează această podoabă costisitoare chiar în plină sărbătoare a Crăciunului, în 25-26 decembrie. Si tot atunci, printr-o traditie greu de acceptat pentru mentalitatea românească, sunt scosi din casele lor brădutii, care pretutindeni în lume sunt simbolul marelui eveniment crestin.





Anca Sîrghie     1/6/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian